Yohan Blake

Na kraju Dijamantne lige

Blake još jednom zasjenio Bolta

M. Maksimović

Yohan Blake je još jednom zasjenio Usaina Bolta. Na posljednjem mitingu "Dijamantne lige" u Bruxellesu, Blake je u utrci na 200 metara  slavio sa 19.26, što je najbolji rezultat sezone, ali i drugi najbolji rezultat svih vremena.

Blake je ostao kratak svega sedam stotinki u odnosu na svjetski rekord koji je Bolt postavio na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Do sada je najbolji rezultat ove sezone bio u vlasništvu Usaina Bolta 19.40, to je vrijeme postavljeni na SP u Daeguu. Drugo mjesto u ovoj utrci je zauzeo Amerikanac Walter Dix (19.53) koji je postao i ukupni pobjednik Dijamantne lige u ovoj disciplini.

Usain Bolt je na posljednjem ovogodišnjem mitingu Dijamantne lige u Bruxellesu postavio najbolji rezultat sezone na 100 metara. Iako je, kao i nekoliko dana ranije u Zagrebu, opet loše startao i morao loviti Nestu Cartera, u cilj je ipak ušao s vremenom od 9.76 sekundi, čime je srušio i rekord mitinga. Carter je osvojio drugo mjesto s 9,89, a trostruku je pobjedu Jamajci priskrbio Lerone Clarke (10.05). Bolt je želio ovu sezonu zaključiti sa najboljim rezultatima na 100 i 200 metara, ali na kraju nije uspio.

Najbolje rezultate sezone u Bruxellesu dosada su ostvarili još i Etiopljanin Kenenisa Bekele na 10.000 metara (26:43.18) i Amerikanka Morga Uceny na 1500 metara (4:00.06).
U skoku u vis Ruskinja Ana Chicherova je slavila s rekordom mitinga od 2,05m, drugo je mjesto osvojila njezina zemljakinja Yelena Slesarenko sa 1.96, a treće Šveđanka Ebba Jungmark sa 1.93m.

Chicherova je u drugom pokušaju preskočila 2.05, dok je Slesarenko završila nastup na 1.96. Blanka Vlašić je završila nastup na 1.96, ali je ukupna pobjednica u ovoj disciplini. Blanka je zaradila pobjednički dijamant i 40.000 dolara. Na kraju je u Dijamantnoj ligi osvojila 18 bodova, četiri više od Chicherove.

U utrci na 400 metara nastupio je Oscar Pistorius koji je na kraju bio treći (45.46), iza dvojice domaćih atletičara, Jonathana Borleea koji je pobjedio (44.78) i Kevina Borleea (44.97)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.