U subotu na Alianz Areni igraju Bayern i Wolfsburg

Salihamidžić: Uvijek se lijepo vratiti kući

Legendarni fudbaler Bayerna i nekadašnji bh. reprezentativac, Hasan Salihamidžić, pred subotnji meč između Bayerna i Wolfsburga, govorio je o svome povratku u Munchen i vremenu provedenom među Bavarcima.

Nakon četiri i pol sezone, vraćate se na Alianz Arenu kao fudbaler. Da li će to biti poseban trenutak za vas?

"Naravno, to se podrazumijeva. U Bayernu sam proveo devet sjajnih sezona i iskreno se radujem povratku na ovaj stadion. Osim toga, imam kuću u Munchenu i mogu reći da se uvijek lijepo vratiti svome domu."

Priljateljski savijet, gostujuća svlačionica je lijevo...

(Smijeh) "Naravno, hvala na savjetu!"

Da li ste u bliskim kontaktima sa ljudima u Bayernu?

"Još uvijek, veoma sam blizak sa Ulijem Hoenessom i fizioterepeutima Fredijem Blinderom i Gerryem Hoffmanom. Također, nekoliko mojih bivših saigrača je u klubu, a sa Bayernom nikada nisam prekidao vezu, niti ću."

Napustili ste Munchen i otišli u Italiju 2007. godine. Recite nam o vremenu provedenom u Juventusu.

"Bilo mi je zaista sjajno i bilo je to veliko iskustvo za mene i moju porodicu. Lijepo nam je bilo u Torinu, a Italijani su izuzetno srdačni i topli ljudi. Nažalost, imao sam mnogo problema sa povredama i na samom kraju nisam igrao koliko sam očekivao, ali bilo je to vrlo lijepo iskustvo i sada govorim još jedan jezik."

Zašto ste se vratili u Bundesligu?

"U jednu ruku, želio sam nastaviti igrati i bio sam sretan povratkom u Bundesligu. Također, Wolfsburgov projekt  mi se svidio i želio sam pomoći klubu da se vrati na nivo od prije dvije-tri godine."

Da li je bitan faktor vašeg dolaska bio i Felix Magath?

"Logično, bio je to jedan od glavnih razloga moga povratka. Magathu sam mnogo zahvalan, jer mi je dao priliku u prvom timu HSV-a, a također smo uspješno sarađivali i u Bayernu."

Wolfsburg je u januarskom prelaznom roku doveo osam novih fudbalera. Koliko to može pomoći klubu da ostvari učinak bolji nego u prvom dijelu sezone?

"Mislim da imamo veoma dobre šanse za to. Novajlije su se dobro pokazale i mislim da mogu pomoći u ostvarenju naših ciljeva u ovoj sezoni."

Profesionalac ste od 1995. godine i osvojili ste sve što se može osvojiti na klupskom nivou. U vašoj dugoj karijeri, možete li izdvojiti najdraži i najgori trenutak u karijeri?

"Svaki trofej, priznanje, pohvala, bilo d aje to u prvenstvu ili nekom kupu, mnogo znači. Najdraži trenutak je naravno onaj iz Milana 2001. godine, kada smo osvojili Ligu prvaka, jer smo dvije godine prije toga nesretno izgubili od Manchestera u barceloni i bilo je to veliko olakašanje za ekipu i cijeli klub. A najgori trenutak... vjerovatno kada sam povrijedio križne ligamente... Teško je izdvojiti nešto, jer još uvijek igram i uživam u fudbalu punim srcem."

Ugovor vam ističe na ljeto. Da li imate neku ideju i predstavu šta nakon toga?

"Definitivno želim nastaviti igrati još godinu ili dvije. Trenirao sma naporno i potpuno sam spreman. Još uvijek sam mlad i poletan! (smijeh) Vidjećemo da li ću ostati u Wolfsburgu u narednom periodu. Trenutno sam fokusiran samo na utakmice i timski uspjeh. Kada završim karijeru, definitivno ću ostati živjeti u Munchenu." zaključio je nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine u razgovoru za klupski sajt Bavaraca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.