Zadar

Dvorani na Višnjiku ime Krešimira Ćosića

Gradsko vijeće Zadra, na današnjoj sjednici jednoglasno je donio odluka da dvorana na Višnjiku dobije ime po velikanu zadarske i eks jugoslovenske košarke, Krešimiru Ćosiću.

Gradsko vijeće je samo potvrdilo prijedlog koji su dobili od Odbora za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova i javnih poduzeća u Zadru. Odbor je na sinoćnoj sjednici jednoglasno predložio da se dvorana na Višnjiku nazove prema pokojnom Kreši Ćosiću, „zadarskom, hrvatskom, evropskom i svjetskom košarkašu i sportisti“.

Krešimir Ćosić je rođen 1948. godine u Zagrebu, ali veći dio života proveo je u Zadru gdje je počeo svoju sportsku karijeru tokom koje je igrao za Zadar i Cibonu, ali i brojne evropske klubove. Nastupao je i u SAD-u gdje je također ostavio neizbrisiv trag. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 303 puta, dvaput je bio proglašen najboljim igračem Evropskog prvenstva, osvojio je šest državnih klupskih prvenstava, četiri košarkaška kupa i reprezentativno zlato na Olimpijskim igrama. Preminuo je 1995. godine u Baltimoreu, a godinu dana kasnije uvršten je u košarkašku Kuću slavnih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti