Bundesliga

Bayern poslao Koeln u cvajtu

M. Šljivak

Posljednje, 34. kolo njemačke Bundeslige odigrano je danas, a u najzanimljivijim utakmicama, onim za opstanak, Köln je domaćim porazom od Bayerna ispao u "cvajtu", dok je Herta pobjedom nad Hoffenheimom osigurala doigravanje za opstanak.

Bayern je savladao Köln sa 4:1, te su tako Jarčevi ispali iz Bundeslige. Muller je u 34. minuti doveo Bayern u vodstvo, što je bio rezultat prvog poluvremena, da bi sa dva brza gola u nastavku, prvo autoglom Geromela u 52. minuti, a onda i golom Robbena u 54. minuti bilo jasno da će od naredne sezone Jarčevi igrati u Cvajti. Novakovič je u 63. minuti smanjio prednost Bayerna na 1:3. Ipak, u finišu utakmice Muller sjajnim golom petom postavlja konačnih 4:1 za nova tri boda Bavaraca.
 
Herta je sa 3:1 savladala Hoffenheim, te će tako razigravati za opstanak u Bundesligi sa trećeplasiranim sastavom iz "cvajte". Anis Ben-Hatira je u 14. minuti izveo slobodnja sa nekih 40 metara, alopta na putu prema golu nije nikoga direla, te je završila u golu Hoffnheima za vodstvo Herte od 1:0. Pomogao je Herti i Ryan Babbel koji je isključen u finišu prvog poluvremena. Nastavak susret je ponovo pripao Herti, a za drugi gol se pobrinuo ponovo Ben Hatira golom u 78. minuti utakmice. Coomper u 85. minuti donosi nadu Hoffenheimu, ali pobjedu tima iz Berlina osigurao je Raffael u 93. minuti utakmice. Sejad Salihović je igrao do 62. minute.
 
 
Prvak Njemačke Borussija iz Dortmunda na svom Signal Iduna Parku napunila je mrežu Frieburga već nakon prvih 45 minuta susreta, a na kraju je i završilo 4:0. Četiri gola je primio Frieburg u prvom poluvremenu, a prvi je stigao već nakon pet minuta. Jakub Blaszczykowski je iskoristio dobru asistenciju Gundogana, te je savladao golmana gostiju Batza za 1:0. Zatim je dva gola u 20. i 27. minuti postigao još jedan Poljak u redovima Milionera Robert Lewandowski, da bi rezultat od poluvremena 4:0 postavio drugim golom i Blaszczykowski u 39. minuti susreta.
Nastavak nije donio više golova, pa je Borussija na najbolji mogući način ovjerila titulu prvaka. Mensur Mujdža je u dresu Frieburga igrao do 82. minute.
 
Plasman u evropska takmičenja obezbijedili su Hannover i Bayer iz Leverkusena. Hannover je sa 2:1 na svom terenu savladao Kaiserslautern, dok je Bayer kao gost slavio u Nurnbergu sa 4:1. 
 
Stuttgart je fantastičnim preokretom za samo šest minuta došao do pobjede nad Wolfsburgom 3:2. Vodili su gosti golovima Helmesa i Reussa do 70. minute, a onda Cacau u 73, Maza u 76, te Traore u 79. minuti prave nevjerovatan preokret za pobjedu popularnih Švaba. Vedad Ibišević je igrao svih 90 minuta za Stuttgart.
 
Schalke je treće mjesto potvrdio pobjedom u Bremenu nad Werderom od 3:2, Augsburg je savladao HSV sa 1:0, dok je Borussija iz Moenchenngladbacha odličnu sezonu okončala ubjedljivim trijumfom u Mainzu od 3:0.
 












NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.