Sa utakmice Gold Cupa prošle godine

Redovni na Soldier Fieldu

Meksikanci na Soldier Fieldu od šest utakmica dobili pet

M. Maksimović

Reprezentacija BiH je po drugi put u relativno kratkom periodu stigla na američko tlo. Prvi put smo tamo prošle godine igrali prijateljsku utakmicu protiv Meksika, mjesto radnje je bila velika dvorana/stadion Georgia Dome u Atlanti.

Sada smo u Chicagu, protivnik je isti Meksiko, ali ćemo ovaj put snage odmjeriti na pravom, otvorenom stadionu, Soldier Fieldu. Radi se stadionu koji je u nekoliko navrata renoviran i koji je od velikih ekipa službeno dom Chicago Bearsa (NFL), te MLS ekipe Chicago Fire.

Kao i većina sportskih objekata u SAD i ovaj stadion imaju svoju istoriju. Na ovom stadionu su se igrale utakmice SP 1994. godine, ukupno njih pet. Na otvorenju je to bio duel Njemačke i Bolivije, nakon čega su još tu igrali Njemačka i Španija, Bugarska - Grčka, Španija - Bolivija te na kraju u osmini finala Njemačka i Belgija.

Svoje utakmice na ovom stadionu igrala je i selekcija Meksika. I to vrlo često. Od 2007. godine do danas, šest puta je Meksiko igrao na Soldier Fieldu, četiri puta na Gold Cup, dva puta se radilo o prijateljskim utakmicama. U tih šest utakmica samo je jednom poražen, od Amerikanaca u finalu Gold Cupa 2007. godine.

Tri puta je Meksiko slavio u okviru Gold Cupu baš na ovom stadionu. Još 2007.godine je savladao Guadeloupe u polufinalu te dva puta Kostariku. Jednom u polufinalu (2009.), jednom u grupnoj fazi takmičenja (2011.). U prijateljskim utakmica jednom je savladan Peru 4:0, drugi put Senegal 1:0. I baš kao što se najavljuje dolazak velikog broja navijača BiH, sigurno je da će i Meksikanci imati odličnu podršku svojih navijača.

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.