Sa devet golova

Platini najbolji strijelac evropskih prvenstva

Edmir Škorić

Legendarni francuski nogometaš Michel Platini najbolji je strijelac evropskih prvenstava svih vremena.

Platini, sadašnji predsjednik UEFA-e, na Evropskom prvenstvu 1984. postigao je devet golova.

 

Drugi strijelac evropskih prvenstava svih vremena je Alan Shearer sa sedam pogodak. No, kada se računaju nastupi na jednom EP-u, Shearer predvodi grupu igrača koji su postigli pet golova. 

 

Po šest golova ukupno postigli su Nuno Gomes, Thierry Henry, Patrick Kluivert i Rudd van Nistelrooy.

 

Nistelrooy je bio drugi strijelac EP-a 2004. u Portugalu sa četiri gola. Još dva je postigao na turniru u Austriji i Švicarskoj 2008. 

 

Kluivert je bio jedan od najboljih strijelaca prvenstva 2000. sa pet golova, zajedno sa Savom Miloševićem. Henry je postigao tri gola na EP-u 2000., dva puta je bio strijelac 2004., a jednom 2008. Nuno Gomes također je bio strijelac na tri evropska prvenstva. Postigao je četiri gola 2000., te po jedan gol na prvenstvima 2004. i 2008. 

 

Po pet golova, sve na jednom prvenstvu, postigli su Marco van Basten (Hol), Savo Milošević (Jug) i Milan Baroš (Češ).

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.