Neće braniti naslov pobjednika

Wiggins odustao od Tour de Francea

M. Maksimović

Britanski biciklist Bradley Wiggins zbog povrede koljena neće nastupiti na najvećoj svjetskoj utrci Tour de Franceu, koja počinje 29. juna na Korzici, na kojoj je prošle godine slavio naslov pobjednika. 

Wiggins je zbog plućne infekcije morao odustati od ovogodišnjeg Gira d'Italia nakon 12 odvezenih etapa.

''Bolest i povreda spriječili su Brada da se na pravi način pripremi za nastup a 'Touru' i zato više ne razmatramo mogućnost njegova nastupa. Ovo je veliki gubitak za nas'', rekao je sportski direktor ekipe Sky Dave Brailsford.

''Jako sam razočaran što neću moći nastupiti na 'Touru'. Očajnički sam želio biti na startu, ali ne mogu trenirati na način na koji bih morao pa neću biti spreman. Kada ste spremni prihvatiti činjenice, to je gotovo olakšavajuće, izajvio Wiggins.Kapiten ekipe Skyja na ovogodišnjem Touru bit će drugoplasirani s prošlogodišnje utrke, Chris Froome.

Posljednji biciklist koji zbog povrede nije branio naslov na Touru bio je Irac Stephen Roche 1988. godine, a nakon njega na startu se kao branitelji naslova iz raznih razloga nisu pojavili Marco Pantani 1999. (po vlastitom izboru), Lance Armstrong 2006. (umirovljenje) i Alberto Contador 2008. (njegova ekipa nije dobila pozivnicu za nastup).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.