Topi se prednost vodećeg

Cavendish stigao Leducqa

M. Maksimović

Britanac Mark Cavendish pobjednik je 13. etape biciklističke utrke Tour de France, 173 kilometara dugačke dionice od Toursa do Saint-Amand-Montronda, dok je vodstvo u ukupnom poretku zadržao Britanac Christopher Froome.

Borba za vrh ukupnog poretka bila je vrlo zanimljiva u ovoj etapi, Bauke Mollema i Alberto Contador su odradili veliki dio posla, pa su se približili Froomeu. Contador je prošao ciljem kao sedmi u vremenu pobjednika, dok je Mollema zavšio kao treći.Vodeći Chris Froome je ušao u cilj kao 26. s minutom i devet sekundi zaostatka.

Za Marka Cavendisha pobjeda u 13.etapi Toura ukupno je 25 koliko ih ima i Francuz André Leducq. Ispred Cavendisha su ostali Francuz Bernard Hinault (28) i legendarni Belgijanac Eddy Merckx (34)

U ukupnom poretku Froome vodi s 2:28 minuta prednosti pred Mollemom, dok je treći Španjolac Alberto Contador Velasco s 2:45 minuta zaostatka.

U subotu bicikliste očekuje 191 kilometara dugačka dionica od Saint-Pourcain-sur-Sioula i Lyona.


Rezultati 13.etape:
1.Mark Cavendish (VB/Omega Pharma-Quick Step) 3:40:08
2.Peter Sagan (Slk,Cannondale)
3.Bauke Mollema (Hol,Belkin)
4.Jakob Fuglsang (Dan,Astana)
5.Niki Terpstra (Hol,Omega Pharma-Quick Step)
6.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff)
7.Alberto Contador Velasco (Špa,Saxo-Tinkoff)
8.Laurens Ten Dam (Hol,Belkin)
9.Sylvain Chavanel (Fra,Omega Pharma-Quick Step) + 0:06
10.Michael Rogers (Aus,Saxo-Tinkoff) 0:09...


Ukupni poredak:
1.Christopher Froome (VB,Sky) 51:00:30
2.Bauke Mollema (Hol,Belkin) + 2:28
3.Alberto Contador Velasco (Špa,Saxo-Tinkoff) 2:45
4.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff) 2:48
5.Laurens Ten Dam (Hol,Belkin) 3:01

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.