Drugi najbolji strijelac u Češkoj

Harba: Životnu priču Edina Džeke zna svaki čovjek u BiH

Haris Harba sa jedanaest postignutih pogodaka na drugom je mjestu liste najboljih strijelaca češke Gambrinus lige, sa jednim pogotkom manje od vodećeg Lafate iz Sparte Prag. 

Fudbaler čija je životna priča bila interesantna češkim medijima koji ga već porede sa Edinom Džekom, kazao je da je najzaslužniji čovjek za njegov dolazak u Češku bio Jirži Plišek.

„Bio je trener Željezničara, a kasnije i Sarajeva. Dok je vodio Sarajevo dva sam puta u dresu Olimpica igrao protiv njega gdje me je zapazio. Situacija u Bosni i Hercegovini nije najbolja. Mladi ljudi nemaju perspektivu, nezaposlenost je velika, a klubovi nemaju novca. Nisam oklijevao kada sam dobio ponudu da idem u inostranstvo iako sam studirao na Fakultetu sporta u Sarajevu,“ kazao je Harba češkim novinarima.

Novinare u Češkoj ponovo je interesovao rat u Bosni i Hercegovini iz koga je Harba izašao kao sedmogodišnjak.

„Iz rodnog Goražda smo 1992. sa majkom dospjeli u Sarajevo. Otac je bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine i s izuzetkom jedne povrede, na sreću ništa mu nije bilo. Mi smo rat proveli u podrumu, a majka je ponekad znala otići do stana da bi nam donijela hrane.“

Edin Džeko je poznat postao igrajući upravo u Češkoj. On je od Harbe stariji dvije godine, a način dolaska dvojice fudbalera u ovu državu je dosta sličan.

„Nema Bosanca i Hercegovca koji ne zna priču Edina Džeke koji je od Teplica dobacio do Manchester Cityja. On je naš nacionalni heroj. Sigurno jedan od mojih životnih uzora.“

Harba je ljetos potpisao ugovor sa Jihlavom na tri godine, ali obzirom na odlične igre sve je izvjesniji odlazak u neki veći klub.

„Ja se time ne zamaram, o tome razmišlja moj zastupnik koji je u Sarajevu,“ zaključio je Harba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.