Na vrhu Carlos Slim

Abramovič tek 10. na listi najbogatijih vlasnika klubova

Edmir Škorić

Carlos Slim najbogatiji je vlasnik nekog nogometnog kluba. Riječ je o drugom najbogatijem čovjeku na svijetu.

Slim je meksički poslovni magnat i vlasnik triju nogometnih klubova. U njegovom posjedu su meksički klubovi Club Pachuca i Club Leon, ali također i španski drugoligaš Real Oviedo. Njegova vrijednost procjenjuje se na 73 milijarde dolara

Na drugom mjestu liste najbogatijih vlasnika nogometnih klubova je Amanico Ortega, 77-godišnji treći najbogatiji čovjek na svijetu. Vlasnik je nekad slavnog španskog kluba Deportivo La Corune, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 57 milijardi dolara. 

Iza Ortege je američki biznismen mađarskih korijena, George Soros, koji ima svega 1.9 posto udjela u Manchester Unitedu, a njegova vrijednost je 19.2 milijarde dolara. Zanimljivo da je Chelseajev vlasnik Roman Abramović "tek" 10. na listi sa 10.2 milijardi dolara vrijednosti. 

Najbogatiji vlasnici nogometnih klubova:

1. Carlos Slim (Pachucha, Leon, Oviedo - 73 milijarde dolara)
2. Amanico Ortega (Deportivo La Coruna - 57)
3. George Soros (Manchester United - 19.2)
4. Alisher Usamov (Arsenal - 17.6)
5. Lashmi Mittal (QPR - 16.5)
6. Rinat Akhmetov (Šahtar - 15.4)
7. Francois Pinault (Rennes - 15)
8. Paul Allen (Seattle Sounders - 15)
9. Johns Fredriksen (Valerenga - 11.5)
10. Roman Abramovich (Chelsea - 10.2)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.