Željezničar – Široki Brijeg 1:1

Derbi kola na Grbavici okončan bez pobjednika

Fudbaleri Željezničara su u 2. kolu BH Telecom Premijer lige, u prvom susretu pred svojim navijačima, remizirali sa Širokim Brijegom odigravši 1:1.

Plavi su krenuli dosta argesivno ka golu protivnika već na samom početku.   Uspjevali su doći do nekih 20-25 metara od gola gostiju sa Pecare, ali je nedostajao završni udarac koji bi na iskušenje stavio čuvara mreže gostujućeg sastava.

Lošom intervencijom u kojoj je slabo procijenio let lopte, a potom je uhvatio dok je stajao van šesnaesterca Marjan Antolović je poklonio gostima indirektan udarac sa ivice kaznenog prostora. Dobro je šutirao Wagner, ali je lopta na putu ka golu dodirnula živi zid, makar je to tako vidio glavni arbitar Ognjen Valjić iz Banja Luke, dosudivši korner.

Svoju drugu priliku gosti  iz Širokog Brijega su pretvorili u gol. Na odličan ubačaj Kožula u 14. minuti sjajnim udarcem glavom pogodio je omaleni Wagner, a treba istaći i da je stoper Plavih Kosorić bio loše postavljen.

Nakon nekoliko poluprilika na ubačaj Sadikovića iz kornera u 28. minuti dobro je reagovao Aleksandar Kosorić i loptu pospremio u mrežu iza leđa Antonija Solde za izjednačenje rezultata na 1:1. Poslije izjedačujućeg gola izabranici Admira Adžema preuzeli su inicijactivu, a u 32. minuti nakon novog ubačaja iz kornera glavom preko gola šutirao je Damir Sadiković.

Stopostotna prilika za Bajića, nakon odlične lopte sjajno je mladi reprezentativac BiH u 40. minuti izbacio jednog odbramnenog igrača, namjestio se na lijevu nogu, ali njegov nešto slabiji udarac brani golman Širokog Brijega. Bila je to posljednja prilika na obje strane u prvom dijelu igre.

Početak 2. poluvremena obilježila je greška linijskog sudije koji nije vidio loptu koja je otišla u aut i tako podario priliku Širokom Brijegu, srećom po Plave Marić je slabo šutirao.

U 48. minuti Brekalo je nakon ubacivanja iz kornera uzdrmao okvir gola Željezničara, nakon odlično udarca glavom sa prve stative. Mreža Željezničara se ponovo zatresla u 54. minuti, ali je Goran Zakarić bio u nedozvoljenoj poziciji prema mišljenju pomoćnog sudije. Kapiten Željezničara Srđan Stanić je  u 58. minuti odličnom loptom uposlio Tomislava Tomića, ali je veznjak tima sa Grbavice loše primio loptu. 

Da je veliki znalac Wagner je pokazao u 60. minuti kada je promješao odbranu domaćina, ali su defanzivci Željezničara ipak na kraju uspjeli zaustaviti sjajnog Brazilca. 

Zbog oštrih startova nad Staniće, odnosno Sadkovićem, u manje od svije minute žute Kartone Valjić je pokazao Kožulju i Landeki.

Kako je utakmica ulazila u sami finiš Željezničar je stezao obruč oko gola gostiju. Ipak prve šanse iz kojih bi bi stigli do totalnog  preokreta Plavi nisu uspjeli kreirati. Stvari su  u 79. minuti moglekrenuti i gore po domaće, ali je Zakarić iz izgledne pozicije loptu poslao na južnu tribinu. 

Uvođenjem Turkovića Adžem je pokušao promijeniti omjer snaga na terenu, ali napadaču Plavih namjenjena je defanzivnija uloga u sredini terena, a ne bliže golu. 

Do kraja utakmice Željezničar je pokušao preko Čolić koji je iz velike udaljenosti šutirao preko gola.  U posljednjim trenucima Široki je imao dvije odlične prilike. Prvo je Anatolović odbranio udarac Ivankovića, a potom je Zakarić šutirao preko gola. 

Nakon što je Antolović loptu vratio u igru Valjić se oglasio po posljednji put na derbi susretu 2. kola  koji je okončan bez pobjednika.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar - Široki Brijeg 1:1
Stadion: Grabvica. Sudija: Ognjen Valjić (Banja Luka). Strijelci: Wagner (14.), Kosorić (28.). Žuti kartoni: Kosorić (Željezničar), Landeka, Kožul (Široki Brijeg).
ŽELJEZNIČAR: Antolović, Kvesić, Kosorić, Memija (Bučan), Bajić, Stanić (C), Čolić, D. Sadiković, Zeljković, Jamak (Hasanović), Tomić (Turković). Trener: Admir Adžem.
ŠIROKI BRIJEG: Soldo, Ćorić, Pehar, Marić (Ivanković), Zakarić, Wagner (C), Ćorluka, Kožulj, Brekalo, Laštro, Marković. Trener: Slaven Musa. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.