Široki jesenji prvak

Musa: Spoj mladosti i iskustva donosi rezultate

Edmir Škorić

Široki Brijeg je jesenji prvak Bosne i Hercegovine, a trener Slaven Musa tvrdi da su ambicije kluba s Pecare da tu i ostane do kraja.

Širokobriježani su prvih 15 kola završili na prvom mjestu s 34 boda. Nekad je to bilo dovoljno da se načne šampanjac i krene sa slavljem, no momčad koju s klupe vodi Musa daleko je od cilja, posebno ako se uzme u obzir da su im galvni konkurenti Sarajevo i Zrinjski na dva, odnosno tri boda niže.

“Zadovoljni smo. Uvijek sebi postaviš za cilj da budeš u vrhu, pa smo tako i mi krenuli u sezonu s namjerama da budemo prvi. Napravili smo dobar rezultat. Posebno ako se uzme u obzir da smo u prvih 15 kola gostovali Zrinjskom, Olimpicu, Želji… i ni s jednog tog gostovanja nismo se vratili poraženi. To je velika stvar”, kazao je Musa za SportSport.ba, dodavši:

“Jedini poraz, onaj od Travnika, nekako je nesretno došao. Žao mi je što nismo bar bod osvojili u tom susretu, no jednostavno nismo imali svoj dan”.

Stratega tima s Pecare posebno raduje činjenica da su se pojavili neki novi, mlađi igrači, koji su uspjeli da se nametnu u prvih 11.

“Posebno sam zadovoljan i sretan zbog mladih igrači. Praktički niko nije znao za Kožulja, mladog reprezentativca koji je imao tešku povredu i Ćorluku, a oni su bili važni u našoj ekipi, te su puno doprinijeli jesenjoj tituli”.

Spoj mladosti i iskustva daje dobre rezultate?

“Radili smo na tome da napravimo neki balans. Imamo spomenute mlade i kvalitetne igrače i one koji im mogu biti maltene očevi. Wagner je duplo stariji od Ćorluke i može ga naučiti mnogo toga. Pandža se sjajno uklopio u ekipu. On je iskusan i doprinosi stabilizaciji ekipe. Tu je i Landeka… U odbrani, sredini i napadu imamo po jednog iskusnog igrača”.

Wagner poput vina, što je stariji - to je bolji…

“Wagner je nevjerovatan. Pravi profesionalac. Nema alkohola, a brine o svemu - zdravoj ishrani, spavanju… Možda ima godina, ali i dalje igra na vrhunskom nivou i, iako mu ističe ugovor narednog ljeta, on će ostati s nama i naredne sezone. On je taj koji prelama utakmice kada treba”.

Glavni konkurenti?

“Sarajevo i Zrinjski. Željo možda nema širok roster kao ostale tri ekipe, ali Željo ej Željo i iz tog razloga nikada ih ne bih otpisao. Bodovno gledajući, Sarajevo nam je najveća opasnost, ali i zbog njihovih ambicija, ulaganja, igračkog kadra. Čeka nas uzbudljiva polusezona”.

Smanjenje lige?

“Da, apsolutno sam za smanjenje. Treba ligu skratiti na 10 ili 12 klubova, a onda bismo dobili puno na kvalitetu, kao što je to slučaj sa ligama u regiji. Široki je oduvijek bio za tu ideju. Drago mi je da se sada malo više priča o tome”.

Glavni kandidati za ispadanje?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

“Rano je da se priča o tome jer je jedne sezone Slavija imala sedam bodova na polusezoni, pa je na kraju ostala u ligi. Dakle, svi klubovi još uvijek mogu da vjeruju da će ostati u ligi, mada, ako ćemo realno, najugroženiji su Mladost i Radnik, što i tabela govori”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.