Foto: EPA

Vodio Katar do srebra

10 zanimljivih stvari koje morate znati o Danijelu Šariću

Adnan Beganović

Rukometna reprezentacija Katara osvojila je srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu, a najzaslužniji za fenomenalan rezultata katarske reprezentacije je golman Danijel Šarić.

Šarić je rođen u Doboju, karijeru počeo u Slogi

Danijel Šarić rođen je u Doboju 27. juna, a karijeru je počeo u Slogi iz Doboja, koja je u tadašnje vrijeme bila jedan od najrespektabilnijih bosanskohercegovačkih klubova.

U Španiji je branio za pet klubova

Nakon par godina provedenih u Crvenoj zvezdi u sezoni 2003/2004 otišao je u Španiju gdje je nastupao za čak pet klubova. Branio je Šarić za Cantabariju, Alcobendas, Ademar, Portland San Antonio i Barcelonu.

U karijeri je osvojio šest titula

U karijeri je osvojio šest titula i to svije sa Crvenom zvezdom, a četiri s Barcelonom.

Šarić je proglašavan za najboljeg igrača i golmana Asobala

Za najboljeg igrača španskog prvenstva je proglašen 2011. godine, najbolji golman je bio 2011. i 2012., najbolji golman Copa Asobal bio je 2011, dok je 2012. proglašen za najboljeg golmana Supercopa Asobal.

Šarić je s Barcelonom osvojio Ligu prvaka

S Barcelonom je osvojio i Ligu prvaka i to u sezoni 2010/2011, a u finalu su Šarić i društvo savladali Ciudad Real 27:24.

Branio je za tri nacionalne selekcije

Jedan je od rijetkih sportista koji je u karijeri nastupao za tri reprezentacije i to Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Katar.

Na okupljanje bh. reprezentacije nije došao radi porodičnih problema?

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je sedam utakmica, a prije nego što će definitivno reći zbogom BiH tvrdio je da na okupljanje ne dolazi radi porodičnih problema. "Želim se obratiti javnosti i svim navijačima naše reprezentacije i reći da žalim što ću propustiti tako važne utakmice, ali razlog tome su privatni problemi, koji su ovaj put prioritet! Svim srcem ću biti uz naše momke i ako sve uspijem riješiti, želim ih bodriti sa tribina u Sarajevu!", rekao je tada Šarić.

Prije dvije godine tvrdio da neće braniti za Katar

Prije dvije godine Šarić je tvrdio da neće braniti za reprezentaciju Katara, no njegove tvrdnje se nisu pokazale tačnim. "Tačno je da sam na odmoru u Dohi. Ovdje sam već nekoliko dana, gledao sam utakmice polufinala i finala katarskog prvenstva, što je bilo dovoljno da zli jezici odmah počnu da izmišljaju razne neistine oko nastavka moje karijere. Valjda imam pravo da idem na odmor gdje hoću i da radim šta hoću. Još jednom poručujem onima što brinu o mojoj reprezentativnoj karijeri da ću nakon Dohe na odmor u Dubrovnik, pa u Igalo. Možda i tada nešto izmisle", 2013. je za bh. medije izjavio Šarić.

Učestvovao u humanitarnim akcijama, branio i za Republiku Srpsku

Učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama nakon što su našu zemlju pogodile velike poplave u kojima je stradao i njegov rodni doboj. Osim za Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Katar, Šarić je nastupao i za entitesku reprezentaciju Republike Srpske u prijateljskom humanitarnom susretu protiv Srbije.

Predsjednik Republike Srpske ga odlikovao Ordenom Njegoša prvog reda

Na svečanosti povodom Dana i krsne slave Republike Srpske Šariću je dodijeljen Orden Njegoša prvog reda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.