Legenda Anfielda igra svoj posljednji derbi

Merseyside derbiji Stevena Gerrarda koji će se pamtiti

A. Haznadarević

Veliki Steven Gerrard danas igra svoj posljednji gradski derbi u karijeri protiv vječitog rivala Evertona, budući da na kraju sezone prelazi u redove LA Galaxyja. Tokom svoje impozantne karijere živa legenda Redsa odigrala je 32 derbija, a izuzev današnjeg 33., koji će ujedno biti i njegov oproštajni, neki će ostati posebno zapamćeni.

Liverpool - Everton 3-2 (3. april 1999.)

Ovo je bio prvi derbi tada mladog i perspektivnog Stevena Gerrarda, za kojeg se nije moglo ni slutiti da će postati vjerovatno i najveća legenda kluba koja je ikada nosila crveni dres. Na teren Anfielda je ušao sa klupe 20 minuta pred kraj meča pri vodstvu svoje ekipe rezultatom 2:1. Strijelci za Redse su tada bili Berger i Fowler dva puta, s druge strane Dacourt i Jeffer su pogađali za Everton.

Liverpool - Everton 0:1 (27. septembar 1999.)

Drugi gradski derbi u karijeri Stevena Gerrarda najbolji je pokazatelj s kakvim je žarom ovaj velikan pristupao okršaju sa ljutim rivalom. On je tada zaradio direktni crveni karton zbog žestokog starta nad Evertonovim Kevinom Campbellom, a Liverpool do kraja meča nije uspio postići gol.

Everton - Liverpool 1:3 (15. septembar 2001.)

Dvije godine nakon debija u velikim okršajima sa gradskim rivalom Evertonom, Steven Gerrard je po prvi put u karijeri zatresao mrežu plavog kluba, i to na kakav način! Redsi su kasnije pobijedili rezultatom 3:1.

Liverpool - Everton 2:1 (20. mart 2005.)

Prvi gol miljenika navijača Liverpoola kojeg je mrskim rivalima zabio na čuvenom Anfieldu. Bio je to jedan od brojnih čudesno izvedenih slobodnih udaraca velikog Gerrarda. Ispostavilo se da je ovim potezom momčad doveo na pola puta do još jedne velike pobjede u derbijima.

Liverpool - Everton 3:0 (13. mart 2012.)

Predstava ikone kluba koja će ostati zapamćena. On je tada praktično sam uništio gradske rivale zabivši im tri pogotka za konačnih 3:0. Ne treba ni naglašavati da je za svoju predstavu od strane stručnjaka tada ocijenjen sa čistom desetkom. 

Liverpool - Everton 1:1 (27. septembar 2014.)

Tada niko nije mogao ni naslutiti da Steven Gerrard igra svoj posljednji Merseyside derbi na Anfield Roadu. Ekipa koja je tokom prelaznog roka ostala bez najjače udaračke igle Luisa Suareza se mučila više od sat vremena sa Evertonom, a onda je u 65. minutu susreta kapiten uzeo stvari u svoje ruke.

Dosuđen je slobodni udarac za Liverpool, a Gerrard ga je izveo na sebi svojstven način i doveo svoj tim u vodstvo. Do kraja je Everton uspio poravnati rezultat pa je susret završen remijem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.