"Zlatanov stil"

15 najlegendarnijih izjava Zlatana Ibrahimovića

A. Haznadarević

Iako nikada u karijeri nije proglašen najboljim fudbalerom svijeta, te u vitrinama nema nijednu Zlatnu loptu, nije osvojio Ligu prvaka, Evropsko niti Svjetsko prvenstvo, Zlatan Ibrahimović je definitivno jedan od najboljih fudbalera koji su ikada trčali zelenim terenima. Osim majstorstva sa loptom, Šveđanin bh. korijena je zahvaljujući karakteru od svog imena napravio planetarno poznati brend, a iako skoro svakom svojom izjavom iznenađuje javnost, ovih 15 izjava zaslužuje status legendarnih.

"Zlatan ne ide na audicije"

Ova legendarna izjava možda i ne bi imala toliku težinu da nije rečena jednom velikom fudbalskom stručnjaku kakav je Arsene Wenger i da se s njom nije odbio jedan klub kakav je Arsenal. Najzanimljivije od svega je to što je Zlatan Ibrahimović tada bio tek mladi i perspektivni igrač švedskog Malmöa.

"Krenuo sam lijevo pa onda desno, on je također. Opet sam krenuo lijevo, a on je otišao po hot-dog"

U redovima Ajaxa, Ibrahimović je već ozbiljno počeo sa terorisanjem protivničkih defanzivaca. Jedan od njih bio je i Liverpoolov tadašnji stoper Stephane Henchoz, koji je potpuno ispao prilikom pokušaja zaustavljanja Zlatanovog napada.

"Kupili ste Ferrari, a vozite ga kao da je Fiat"

Najveće glavobolje u karijeri mu je zadavao tadašnji trener Barcelone Pep Guardiola, kojem je jednom prilikom uputio protest na zanimljiv način poredeći sebe s Ferrarijem.

"Dođi kod mene dušo i povedi svoju sestru, pa ću ti pokazati ko je gej"

Fotografija sa Gerardom Piqueom nastala vjerovatno prilikom prijateljskog pozdrava i zagrljaja, rezultirala je sa nekoliko naslova u žutoj štampi u kojoj je seksualnost obojice dovedena u pitanje. Brutalan odgovor koji je dobila jedna novinarka, stavio je tačku na takve priče za sva vremena.

"Povrijeđen Zlatan je prilično opasna stvar za svaki tim"

I kada je trebao zaigrati iako nije bio potpuno oporavljen od povrede, Ibra je i tada imao jako visoko mišljenje o sebi i svojim mogućnostima.

"Ja igram Zlatanov stil"

Upitan da li na terenu igra švedskim ili balkanskim stilom, još jednom je pokazao koliko je samog sebe stavio iznad svih nacija i mentaliteta.

"Ja mogu igrati na 11 pozicija, jer dobar igrač može igrati bilo gdje"

Nekada napravi prodor ili uposli kolege kroz sredinu, nekada po boku, nekada jednostavno prave stvari odradi u kaznenom prostoru, a svoje snalaženje na više pozicija na terenu je objasnio ovom izjavom.

"Apsolutno ne. Naručio sam avion. On je mnogo brži"

Kada je viđen u jednom od najvećih dostignuća automobilske industrije, fascinantnom Porscheu 918 Spyder, Ibra je upitan od strane novinara da li je konačno zadovoljan izborom auta i njegovom brzinom. Dobijeni odgovor definitivno nije očekivao...

"Ne mogu da se ne nasmijem na to koliko sam savršen"

S obzirom na povremene komentare o njegovom izgledu, Šveđanin bh. korijena je pokazao da nekada očigledno šalu zna okrenuti i na svoj račun.

"Jedno je sigurno. Svjetsko prvenstvo bez mene ne vrijedi gledati"

Utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, morala je eliminisati jednu fudbalsku veličinu Zlatana Ibrahimovića ili Cristiana Ronalda. Portugal je na kraju uspio izaći kao pobjednik, a Zlatan je konačni rasplet prokomentarisao na svoj način.

"Što Carew radi sa loptom ja mogu sa narandžom"

Izjava Norvežanina Johna Carewa da su neki potezi Ibrahimovića na terenu besmisleni, žestoko mu se obila o glavu kada je stigla reakcija u vidu legendarne izjave.

"Ništa. Ona već ima Zlatana"

Bio je ovo odgovor na pitanje šta će kupiti svojoj supruzi za rođendan.

"Tražimo stan. Ako ne nađemo ništa, onda ću vjerovatno kupiti hotel"

Dolazak u Pariz u svojstvu kralja, s obzirom na tamošnju popularnost, donosi određene izazove. Tako je Zlatan duži period tražio adekvatnu rezidenciju za sebe i svoju porodicu.

"Onyewu je kao bokser, visok je skoro 195 cm i težak preko 95 kg. Ali protiv mene ne bi imao šanse"

Američki stoper koji trenutno brani boje Charlton Athletica, poznat je po svojoj impozantnoj fizičkoj građi. Baš zbog toga mnogi su se bavili poređenjima koji je od njih dvojice jači, a Ibrahimović nije imao previše respekta ni prema njemu.

"Optužiš li me ponovo da sam te namjerno povrijedio, polomit ću ti obje noge i to će biti namjerno"

Optužbe Rafaela van der Vaarta da ga je namjerno udario tokom susreta reprezentacija Švedske i Holandije, Ibrahimovića su očigledno žestoko naljutile...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.