Malo jeftiniji od naših momaka

Pred okršaj sa BiH: Ovoliko vrijede reprezentativci Austrije

A. Haznadarević

Fudbalska reprezentacija Austrije trenutno kotira nešto bolje od našeg tima predvođenog novim selektorom Mehmedom Baždarevićem, te se i na FIFA-inoj listi kao 23. ekipa nalazi na sedam mjesta boljoj poziciji od Bosne i Hercegovine. Ipak, prema podacima sa Transfermarkta, sastav Austrijanaca znatno je jeftiniji od našeg, te se vrijednost ekipe koja će nas večeras dočekati na Ernst Happel stadionu procjenjuje na nešto više od 105 miliona eura. Vrijednost većine austrijskih reprezentativaca ne prelazi 5 miliona, ali njihova najveća zvijezda zato košta kao pola tima. U nastavku pogledajte procijenjene vrijednosti svih igrača Austrije.

Heinz Lindner (2 miliona eura)

Dvadesetčetverogodišnji čuvar mreže Heinz Lindner, za reprezentaciju Austrije je debitovao u junu 2012. godine, te je drugi golman ove selekcije. Inače nastupa za Austria Wien, a vrijednost na fudbalskom tržištu mu je procijenjena na 2 miliona eura.

Ramazan Özcan (800.000 eura)

Treći golman Austrije, Austrijanac je turskog porijekla Ramazan Özcan. Od debija 2008. pa do danas, skupio je samo tri nastupa za reprezentaciju, svoj fudbalski hljeb zarađuje u njemačkom Ingolstadtu. Vrijednost ovog golmana prema Transfermarktu iznosi 800.000 eura.

Robert Almer (500.000 eura)

Od trojice golmana vrijednost Roberta Almera je najniža, ali to što ona iznosi tek 500.000 eura ne igra toliko važnu ulogu, te je on u stvari i prvi čuvar mreže austrijskog gola. Iskusni je 31-godišnji član njemačkog bundesligaša Hannovera.

Aleksandar Dragović (11 miliona eura)

Prvi od nekoliko reprezentativaca Austrije sa balkanskim porijeklom defanzivac je Aleksandar Dragović. Rođen je u Beču i dijete je srbijanskih useljenika, te je nastupao za sve omladinske selekcije Austrije za čiji prvi tim nastupa od 2009. godine. Vrijednost ovog stopera Dynamo Kiewa iznosi oko 11 miliona eura.

Martin Hinteregger (6 miliona eura)

Stoper Red Bull Salzburga, 22-godišnji Martin Hintergger, jako je cijenjeni mladi igrač austrijske selekcije koji vrijedi oko 6 miliona eura.

Kevin Wimmer (4 miliona eura)

Još jedan mladi i jako perspektivni zid odbrane Austrije je i Kevin Wimmer. Igrač je koji na fudbalskom tržištu vrijedi 4 miliona eura, a od 2012. godine je član njemačkog Kölna.

Sebastian Prödl (3 miliona eura)

Defanzivac Werder Bremena Sebastian Prödl, igrač je čija se vrijednost procjenjuje na oko 3 miliona eura, te je jedan u nizu velikog broja igrača austrijske selekcije koji igraju u Njemačkoj.

David Alaba (38 miliona eura)

Najveća zvijezda reprezentacije Austrije David Alaba, član je velikog Bayern Münchena i jedan je od najperspektivnijih fudbalera u Evropi generalno. Ovaj 22-godišnji lijevi bek prema Transfermarktu vrijedi čak 38 miliona eura, što ga čini daleko najskupljim igračem reprezentacije za koju je debitovao još 2009. godine.

Christian Fuchs (3 miliona eura)

Dugogodišnji pouzdani defanzivac Austrije i igrač koji je član Schalkea 04 Christian Fuchs, još jedan je od igrača koji vrijede oko 3 miliona eura. 28 mu je godina i do sada je 66 puta nastupio za naše večerašnje protivnike.

Andreas Ulmer (1,3 miliona eura)

Radi se o igraču Red Bull Salzburga, čija vrijednost se procjenjuje na 1,3 miliona eura. Stalni je član nacionalne selekcije Austrije, ali protiv Bosne neće nastupiti jer se trenutno oporavlja od povrede.

Markus Suttner (1,3 miliona eura)

Igrač domaćeg tima bečke Austrije Markus Suttner je dvadesetsedmogodišnji bek vrijedan 1,3 miliona eura, koji je od debija 2012. godine pa do danas odigrao 13 utakmica u dresu Austrije.

Florian Klein (1,5 miliona eura)

Saigrač našeg Vedada Ibiševića u Stuttgartu, Florian Klein je čvrsti bek koji se odavno ustalio u najboljem timu svoje države. Njegova vrijednost se procjenjuje na 1,5 miliona eura.

György Garics (1 milion eura)

Naturalizovani mađar György Garics, iskusni je defanzivac koji danas igra za tim italijanske Bologne. Jedan je od niza reprezentativaca Austrije s vrijednošću od 1 miliona eura. 

Julian Baumgartlinger (4 miliona eura)

Da većina austrijskih reprezentativaca igra u ili u domaćoj ligi ili u Njemačkoj, dokaz je i Julian Baumgartlinger, koji već četvrtu godinu igra za Mainz, a čak je i karijeru počeo u Njemačkoj i to kao igrač Münchena 1860. Vrijednost ovog veznjaka je procijenjena na 4 miliona eura.

Stefan Ilsanker (1,5 miliona eura)

Red Bull Salzburg vlasnik je ugovora još jednog u nizu reprezentativca svoje države, a Stefan Ilsanker je 25-godišnji defanzivni vezni čiji ugovor vrijedi oko milion i pol eura. 

Zlatko Junuzović (6 miliona eura)

Čovjek koji je rođen u Bosni i Hercegovini, a koji će večeras predvoditi Austriju upravo protiv reprezentacije zemlje u kojoj se rodio. Ovaj rođeni Bosanac koji se osjeća više kao Austrijanac, kako je i sam rekao, krilni je igrač njemačkog Werdera, čija se vrijednost procjenjuje na 6 miliona eura, po čemu je treći najskuplji igrač svoje selekcije.

Marko Arnautović (5 miliona eura)

Dvadesetpetogodišnji ofanzivac engleskog Stoke Cityja, za koji nastupa zajedno sa našim Asmirom Begovićem, Marko Arnautović je još jedan austrijski reprezentativac balkanskih korijena. Rođen je u Beču, a zanimljivo da u seniorskoj karijeri nikada nije igrao za neki austrijski tim. Njegova trenutna tržišna vrijednost je oko 5 miliona eura.

Marcel Sabitzer (2,75 miliona eura)

Mladi 21-godišnji krilni napadač Marcel Sabitzer, igrač je Red Bull Salzburga vrijedan 2,75 miliona eura. Za A-tim svoje zemlje je debitovao 2012. godine, te do sada odigrao 10 mečeva.

Martin Harnik (5 miliona eura)

Dobro poznato ime iz njemačke Bundeslige i iz redova Stuttgarta čije boje brani i naš Vedad Ibišević. Martin Harnik je igrač koji preferira poziciju desnog krila i koji protiv Bosne i Hercegovine večeras jubilarni 50. put igra u dresu Austrije. Njegova vrijednost se procjenjuje na 5 miliona eura.

Andreas Weimann (4,5 miliona eura)

Dvadesettrogodišnji Andreas Weimann, jedan je od onih Austrijanaca koji igraju za engleske klubove, a član je Aston Ville. Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na 4 i pol miliona eura.

Marco Djuricin (1,75 miliona eura)

Da je Red Bull Salzburg daleko najjači tim u Austriji i Marco Djuricin je jedan od dokaza, budući da je tek jedan od ogromnog broja igrača ovog kluba koji brani i boje najboljeg nacionalnog tima. Ima 22 godine i igra na poziciji napadača, a tek je ove godine upisao svoj prvi nastup u A-timu. Vrijednost ovog igrača prema procjenama iznosi 1,75 miliona eura.

Lukas Hinterseer (1 milion eura)

Dvadesetčetverogodišnji napadač Lukas Hinterseer član je Ingolstadta, a za reprezentaciju Austrije je debitovao krajem 2013. godine. Njegova vrijednost se uklapa u prilično jeftin navalni red Austrijanaca sa vrijednošću od 1 miliona eura.

Marc Janko (1 milion eura)

Prvi napadač Austrije Marc Janko, robusni je 31-godišnjak sa solidnom karijerom iza sebe. Danas je član australskog Sydneyja u čijim redovima ostvaruje fantastične statistike, a čija tržišna vrijednost je s obzirom na godine u posljednje vrijeme opala, te sada iznosi oko jednog miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.