Bečka ljepotica ugostila je četiri finala Lige prvaka

Krug oko stadiona Ernst Happel

Bečka ljepotica ugostila je četiri finala Lige prvaka

Stadion Ernst Happel, koji nosi ime jednog od najboljih austrijskih fudbalskih trenera, do 1992. godine se zvao Paterstadion, a neki su ga nazivali i Wiener Stadion.

Ovo sportsko i fudbalsko zdanje najveći je stadion u Austriji, a tek povremeno na njemu svoje utakmice igraju dva bečka klupa, Rapid i Austrija. Stadion je izgrađen u periodu od 1929. do 1931. godine za potrebe druge Radničke Olimpijade, a dizajnirao ga je njemački arhitekta Otto Ernst Schweizer.

Stadion je nakon smrti Ernsta Happela nazvan po čovjeku koji je s dva kluba osvojio Kup evropskih šampiona, današnju Ligu prvaka. Ovaj austrijski stručnjak se s Feyenoordom u sezoni 1969-70 popeo na krov Evrope, a trinaest godina kasnije to isto je učinio i s njemačkim HSV-om.

Bečka ljepotica koja ima atletsku stazu u plavoj boji renovirana je 1986. godine, a u četiri navrata je ugostila finale Lige šampiona, odnosno, Kupa evropskih šampiona i to 1964., 1987., 1990. i 1995. godine, dok je 1970. godine u finalu Kupa pobjednika kupova Manchester City na ovom stadionu savladao Gornik Zabrze.

Na istom travnjaku se igralo i sedam utakmica Evropskog prvenstva 2008. godine među kojima i finalni meč u kojem je Španija s minimalnih 1:0 savladala Njemačku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ekipa našeg portala je napravila jedan cijeli krug oko stadiona Ernst Happel. U fotogaleriji pogledajte kako s vana izgleda najveći austrijski stadion.

Rustemović: Mora se znati ko nosi dres Sarajeva, a ko Mladosti

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.