Prema analizi FIFA-e

Najbrži fudbaleri: Kako izgleda sprint desetorice najbržih

A. Haznadarević

Lista fudbalera koji se kreću najbrže sa loptom u posjedu je iznenadila je mnoge, kako zbog imena koja su se našla među prvih deset, tako i zbog same brzine koju ove fudbalske atlete razvijaju. Prilikom obaranja svjetskog rekorda u utrci na 100 metara, Usain Bolt je razvio brzinu od 44,72 km/s, te tek ova činjenica uspoređena sa sprintom 10 najbržih fudbalera koji pored svega vode loptu, daje pravu sliku situacije. U nastavku pogledajte kako to rade najbrži momci na fudbalskim terenima.

10. Sergio Ramos

Maksimalna zabilježena brzina: 30,6 km/h

Defanzivac Real Madrida Sergio Ramos, jedini je igrač zadnje linije sa izuzetnim atletskim sposobnostima koje su bile dovoljne za jednu od deset vodećih pozicija.

9. Franck Ribery

Maksimalna zabilježena brzina: 30,7 km/h

Krilni napadač minhenskog Bayerna poznat je po svojoj brzoj kretnji, a mnogima je posebno čudna činjenica da je on jedini igrač Bavaraca na ovoj listi znajući za brzinski rekord Arjena Robbena. FIFA je ovu listu objavila računajući na igrače koji vode loptu, a Holanđanin je svijet zadivio svojim trkom u trenutku kad nije vodio loptu.

8. Wayne Rooney

Maksimalna zabilježena brzina: 31,2 km/h

Već dugi niz godina jedan od najboljih napadača na svijetu, pored svih kvaliteta koje posjeduje, protivničke odbrane posebno muči sa svojom sposobnošću ostvarivanja velike brzine u prodoru.

7. Lionel Messi

Maksimalna zabilježena brzina: 32,5 km/h

Uz sve ostale mogućnosti koje krase igru Lea Messija koje mu na kraju krajeva i omogućavaju da stvori prostor za sprint, sama brzina kretnje sa loptom ovog prilično niskog igrača je nešto što fascinira.

6. Theo Walcott

Maksimalna zabilježena brzina: 32,7 km/h

Jedini igrač koji je uspio oboriti rekord Thierryja Henryja u sprintu na treninzima Arsenala, već odavno je poznat kao jedan od najopasnijih fudbalera kada je riječ o brzinskim duelima i povlačenju lopte prema protivničkom golu.

5. Cristiano Ronaldo

Maksimalna zabilježena brzina: 33,6 km/h

Vjerovatno i najspremniji fudbaler ne samo danas, već i dugi niz godina unazad. Cristiano Ronaldo je čak i nekoliko puta trenirao sa najbržim čovjekom na svijetu Usainom Boltom, od kojeg je dobio savjete kako da svoje ionako impresivne mogućnosti još unaprijedi.

4. Aaron Lennon

Maksimalna zabilježena brzina: 33,8 km/h

Danas igrač Evertona, Aaron Lennon je i u dresu svog bivšeg kluba Tottenhama važio za najbržeg igrača u kadru, ali i jednog od najbržih u ligi, pa i na svijetu općenito.

3. Antonio Valencia

Maksimalna zabilježena brzina: 35,1 km/h

Desno krilo Manchester Uniteda, momak je koji se svojom brzinom i sposobnošću sa loptom nametnuo velikom Alexu Fergusonu, te koji i dan danas vodi glavnu riječ po boku ovog čuvenog kluba.

2. Jurgen Damm

Maksimalna zabilježena brzina: 35,23 km/h

Jedini anonimus sa liste 10 najbržih fudbalera na svijetu je Jurgen Damm, fudbaler koji se zahvaljujući svojoj nevjerovatnoj brzini našao na fenomenalnoj drugoj poziciji ispred svih velikih imena. 22-godišnji je krilni napadač meksičke momčadi Pachuca, te od ove godine i član A-reprezentacije Meksika.

1. Gareth Bale

Maksimalna zabilježena brzina: 36,9 km/h

Gareth Bale je bez obzira na sve učinjeno u Tottenhamu, nakon transfera u Real Madrid postao pravo čudovište. U fizičkom smislu je napravio nevjerovatan napredak što najbolje pokazuju usporedbe starih i novijih fotografija, a sve to mu je pomoglo i da svoje atletske sposobnosti podigne na takve nivoe da postane potpuno nedostižan protivnicima. Njegov sprint od 36,9 kilometara na sat najviše je što je jedan fudbaler uspio da ostvari.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.