Učinak Zmajeva u protekloj sedmici

Spahiću otkaz nakon skandala, Vršajeviću crveni, Lulić heroj

Proteklu sedmicu, kada je riječ o fudbalskim reprezentativcima Bosne i Hercegovine, obilježila je skandalozna tuča Emira Spahića sa stadionskim osiguranjem nakon utakmice četvrtfinala DFB Pokala s Bayernom.

Nakon mnogo prašine uslijedio je otkaz za nekadašnjeg kapiten fudbalske reprezentacije BiH. Proteklog vikenda na bundesligaške travnjake se vratio i Sead Kolašinac, a izuzev njega i Bičakčića koji je skrivio penal svi ostali Zmajevi u Bundesligi su grijali klupu.

Na klupi za rezervne igrače i bez minutaže bili su i Edin Džeko i Muhamed Bešić. U nastavku pogledajte učinak fudbalskih reprezentativaca naše domovine u protekloj sedmici.

Asmir Begović (Stoke City)

Nakon tri uzastopna poraza ekipa Stoke Cityja je stigla do svog prvog boda u posljednje četiri utakmice. Golom austrijskog napadača Marka Arnautovića Lončari su stigli do remija od 1:1 na gostovanju kod West Hama, a svih 90 minuta na golu kluba sa Britannia stadiona stajao je bh. reprezentativni čuvar mreže Asmir Begović. Stoke nakon 32 odigrane utakmice u Premiershipu zauzima deseto mjesto sa 43 boda.

Ibrahim Šehić (Qarabag)

Nakon dva uzastopna remija aktuelni šampion Azerbejdžana vratio se na pobjednički kolosijek. Ekipa našeg reprezentativnog golmana je poslije dva remija s klubovima iz Bakua savladala AZAL na domaćem terenu s 2:1 i tako napravila veliki iskorak ka odbrani titule. Tim našeg golmana sada ima deset bodova prednosti u odnosu na Inter Baku s kojim je odigrao bez golova prije dva kola.

Ratko Dujković (Zrinjski)

Zrinjski je u protekloj sedmici upisao dva minimalna trijumfa. Plemići su u srijedu trijumfovali na teškom gostovanju kod Viteza s 1:0, a potom su tokom vikenda istim rezultatom savladali Slobodu Pod Bijelim brijegom. Dvije utakmice bez primljenog gola svakako su plus za Ratka Dujkovića, ali i činjenica da se Zrinjski još uvijek na dva fronta bori za izlazak u Evropu.

Mensur Mujdža (Freiburg)

Desni bek fudbalske reprezentacije naše domovine, Mensur Mujdža, bodu svog kluba radovao se s klupe za rezervne igrače, ako uopšte može biti radostan zbog sjedenja na klupi. Freiburg je spoji tri dobre partije kojima je pobjegao iz opasne zone od koje ga sada dijele dva boda.

Sead Kolašinac (Schalke)

Fudbaler Schalkea nije bio na posljednjem spisku selektora Mehmeda Baždarevića za kvalifikacijski meč s Andorom i prijateljski susret s Austrijom, ali će sasvim sigurno povratkom na teren nakon uspješnog oporavka od teške povrede biti u najužim kombinacijama selektora naše najbolje vrste. Nakon više od pola godine dugog oporavka o povrede ligamenata koljena Kolašimac je konačno zaigrao u početnom sastavu Rudara iz Gelzenkirhena koji su u okviru 28. kola Bundeslige remizirali pred svojim navijačima s Freiburgom, a rezultat je nakon 90 minuta glasio 0:0. Kolašinac je na terenu proveo cijeli meč.

Emir Spahić (Bayer Leverkusen)

Svojim skandaloznim udaranjem zaštitara nakon utakmice polufinala DFB Pokala protiv Bayerna obilježio je Emir Spahić. Prije nego li je poslije utakmice udario jednog od zaštitara na BayAreni, Spahić se povrijedio u finišu utakmice, te je morao napustiti igru. Upravo ovaj nastup bio je Spahićev posljednji u dresu Leverkusena obzirom da su mu Apotekari nakon ovoga skandala o kojem se raspisala cijela Njemačka uručili otkaz.

Toni Šunjić (Kuban Krasnodar)

Stoper fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je igrao samo u posljednjem prijateljskom susretu s Austrijom nije nastupio u posljednjem susretu svog Kuban Krasnodara koji je u gradskom derbiju poražen od gradskog rivala Krasnodara s 3:2.

Ermin Bičakčić (Hoffenheim)

Fudbaleri Hoffenheima poraženi su na gostovanju kod Kolna s 3:2, a ovu utakmicu po dobrom neće pamtiti bh. stoper Ermin Bičakčić. Popularni Bićo je u 19. minuti skrivio jedanaesterac iz kojeg su domaći stigli u vodstvo, za šta je zaradio i žuti karton. Defanzivac TSG-a i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nešto slabije je reagovao i kod trećeg gola Jarčeva, kada je loptu nakon udarca Hectora prilikom pokušaja da je izblokirao skrenuo u vlastitu mrežu. 

Sejad Salihović (Hoffenheim)

Klupski kolega Ermina Bičakčića je poraz svog Hoffenheima odigrao s klupe. Hoffenheim je u blagoj rezultatskoj krizi, a u posljednjih pet utakmica upisali su tri poraza, te po jednu pobjedu i remi. Ekipa iz Sinsheima trenutno zauzima sedmo mjesto, a Augsburg na poziciji broj šest, koja donosi nastup u Europa ligi, Hoffenheimu bježi dva boda.

Avdija Vršajević (Hajduk)

Desni bek Hajduka i fudbaler koji pokriva desni bok i u našem nacionalnom timu prošlu sedmicu neće pamtiti po posebno dobrim stvarima. Nakon remija Kupu Hrvatske s gradskim rivala, Vršajević je u duelu s Istrom zaradio crveni karton.

Ervin Zukanović (Chievo)

Fudbaleri Chieva su u posljednje četiri utakmice upisali tri pobjede i jedan poraz i zasluženo se izvukli iz opasne zone. Tokom vikenda klub našeg Ervina Zukanovića ostvario je još jednu važnu pobjedu, a na gostovanju kod Cesene našeg Milana Đurića Chievo je slavio s minimalnih 1:0. Bh. defanzivac odigrao je cijeli meč dobro čuvajući svog reprezetativnog kolegu. Zukanović je igrao na poziciji lijevog beka, a njegov tim nakon 30. kola zauzima 13. mjesto s 35 osvojenih bodova.

Ognjen Vranješ (Gaziantepspor)

Fudbalsko prvenstvo u Turskoj je prekinuto zbog oružanog napada na autobus s fudbalerima Fenerbahcea. Ova pauza goditi će Vranješu koji se povrijedio u jednom od prethodnih susreta njegovog Gaziantepa.

Edin Cocalić (Mechelen)

Sastav belgijskog Mechelena proteklog vikenda upisao je drugu pobjedu u play-offu, a ekipa novopečenog reprezentativca Edina Cocalića odigrao je cijeli meč u kojem njegov tim nije primio pogodak, a slavili su s minimalnih 1:0 na gostovanju kod Zulte-Waregema. Mechelen je prvi u grupi A doigravanja za Europa ligu sa šest bodova iz dvije utakmice.

Muhamed Bešić (Everton)

I Everton našeg reprezentativnog veznjaka Muhameda Bešića je remizirao u okviru 32. kola engleske Premier lige. I Karamele su odigrale 1:1 na gostovanju kod Swanseaja, ali za razliku od Begovićevog Stokea Everton je do ovoga boda stigao nakon što je u prethodna tri kola upisao isto toliko pobjeda. Iako je bio na klupi kluba iz Liverpula Muhamed Bešić nije ulazio u igru u meču s Labudovima. Everton je 12. na tabeli s 38 osvojenih bodova.

Miralem Pjanić (Roma)

Roma je svojim remijem na gostovanju kod Torina omogučila ljutom gradskom rivalu da je prestigne na tabeli. Veznjak bh. reprezentacije Miralem Pjanić susret protiv Torina počeo je u startnoj postavi, a igru je napustio šest minuta prije kraja utakmice kada ga je na terenu zamijenio Ucan. 

Senad Lulić (Lazio)

Protekla sedmica uključujući i 30. kolo Serie A bila je velika za Senada Lulića. Brzonogi fudbaler je svojim golom u revanš susretu polufinala Kupa Italije na gostovanju kod Napolija svom Laziju osigurao nastup u finalu i borbu za trofej, a potom je za vikend odigrao cijelu utakmicu u kojoj su “nebesko-plavi” na Olimpicu deklasirali Empoli pobjedivši s 4:0. Laziju je pobjeda na Empolijem bila osma u nizu i sada rimskim tim zauzima drugu poziciju s 12 bodov zaostatka za Juventusom, ali i s bodom prednosti u odnosu na gradskog rivala Romu.

Haris Medunjanin (Deportivo)

Veznjak bh. reprezentacije je u igru u susretu protiv Cordobe ušao u 63. minuti, a jedanaest minuta kasnije je zaradio žuti karton. U 87. minuti utakmice upravo je Medunjanin ubacio loptu iz kornera, a ona se od Andone odbila u mrežu njegovog golmana za konačnih 1:1. Ovaj bod Deportiva dobija na težini obzirom da je do njega stigao s igračem manje. U utakmici koju je La Coruna igrala tokom vikenda na gostovanju kod Real Sociedada klub s Riazora je ponovo remizirao, a ovoga puta je rezultat glasio 2:2. Medunjanin je u igru ušao u 66. minuti kod rezultata 2:1 za domaće. Deportivo je 16. nakon 31 odigranog kola s 28 bodova koliko ima i 18. Levante. 

Sanjin Prcić (Rennes)

Rennes je upisao minimalnu pobjedu pred svojim navijačima u okviru 32. kola francuske Ligue 1, a bh. reprezentativac Sanjin Prcić je pobjedu svog kluba odgledao s klupe. Prcićev klub se trenutno nalazi na devetom mjestu, a pozicije koje vode u Evropu bježe im 11 bodova.

Tino Sven Sušić (Hajduk)

Nakon poraza od Splita u prvenstvu, fudbaleri Hajduka su u srijedu remizirali sa istim protivnikom u okviru polufinala Kupa Hrvatske. Tino je bio strijelac jedinog gola za Hajduku u remiju od 1:1. Za vikendu su “Bili” nastavili sa lošim partijama u 1. HNL, a treći poraz u nizu upisali su na gostovanju u Puli. Istra je slavila s 3:2.

Anel Hadžić (Sturm)

Fudbaler Sturma nije bio u zapisniku zbog lakše povrede mišića u visokoj domaćoj pobjedi kluba iz Graza nad Altachom. Sturm se trenutno nalazi na trećem mjestu austrijske Bundeslige s 47 osvojenih bodova, dva boda manje od bečkog Rapida koji se nalazi na drugom mjestu.

Gojko Cimirot (Sarajevo)

Mladi veznjak Sarajeva kao da se polako vraća u formu u kakvoj smo ga gledali jesenas. Ipak, na gostovanju kod Drine Sarajevo je bilo gotovo bezopasno po gol svog protivnika, a Cimirot iako se trudi nije zabilježio poseban učinak. Možda je u jednoj od situacija u finišu susreta trebao biti sebičan i šutirati, a ne proigravati Duljevića.

Semir Štilić (Wisla)

Povratnika u fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine nije bilo u sastavu Wisle koja je u okviru 27. kola poljske Ekstraklase remizirala na domaćem terenu protiv ekipe Gornik Zabrze. Klub iz Krakova se trenutno nalazi na 5. mjestu s 39 bodova. Četvrti Slask Štilićevom timu bježi jedna bod, dok trećeplasirana Jagellonia ima tri bodva više.

Edin Visca (Istanbul Basaksehir)

Iako nije povrijeđen kao njegov reprezentativni kolega Ognjena Vranješ i nekadašnji fudbaler Željezničara je pauzirao, ne zbog povrede nego zbog prekida turske Super lige.

Milan Đurić (Cesena)

Novopečeni reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je za najbolju selekciju naše zemlje debitovao u kvalifikacionom susretu protiv Andore susret protiv Chieva počeo je u startnoj postavi Cesene. U jednoj situaciji Đurić je tražio da mu se dosudi najstrožija kazna nakon što je fauliran u šesnaestercu, ali se glavni sudija meča nije oglasio. U 63. minuti zaradio je žuti karton zbog naguravanja, a četiri minuta kasnije na terenu ga je zamijenio Succi. Cesena se nalazi na 18. mjestu s sedam bodova zaostatka za Atalantom koja se nalazi u sigurnoj zoni. Kako god Đurićevom timo predstoji teška i grčevita borba za opstanak.

Vedad Ibišević (Stuttgart)

Napadač Stuttgarta je domaću pobjedu svog kluba rezultatom 3:2 nad ekipom Werder Bremena odgledao s klupe za rezervne igrače. Popularne Švabe do pobjede su stigle s igračem manje i to golom Daniela Ginczeka u prvoj minuti sudijske nadokande. Bio je to drugi gol napadača Stuttgarta na ovome meču, zbog kojeg bh. reprezentativac sjedi na klupi. Klub iz “grada automobila” je ovom pobjedom mjesto fenjaraša u Bundesligi prepustio HSV-u.

Edin Džeko (Manchester City)

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Manchester Cityja nije učestvovao u bruci koju su Građani priredili svojim navijačima obzirom da su u gradskom derbiju poraženi s 4:2 od Uniteda. Dijamant se zagrijavao tokom drugog poluvremena, ali je Pellegrini priliku za igru u drugom dijelu odlučio ukazat Mangali, Nasriju i Lampardu koji nisu napravili apsolutno ništa. City je ovim porazom ugrozio mjesto u Ligi prvaka obzirom da su sada samo pet bodova ispred petoplasiranog Southamptona.

Izet Hajrović (Werder)

Baš kao i njegov reprezentativni kolega u timu Stuttgarta, tako je i Izet Hajrović duel njegovog i Ibiševićevog kluba ogledao s klupe za revervne igrače. Svoje posljednje minute na terenu Hajrović je dobio prije gotovo mjesec dana u domaćem porazu od Bayerna od 4:0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.