Legendarni Štraus

Izvor fudbalske mudrosti: 10 najboljih izjava Ivice Osima

A. Haznadarević

Na svijetu trenutno živi jako mali broj fudbalskih mudraca, a Bosanci i Hercegovci imaju čast da među sobom imaju jednu takvu, prije svega ljudsku veličinu. Naravno radi se o Ivici Osimu, nadaleko poznatom "fudbalskom profesoru", kako su ga nazvali Japanci, te nedavno i Austrijanci prilikom objave intervjua sa Štrausom s Grbavice. Njegove izjave se uvijek prate sa velikom pažnjom i imaju posebnu težinu, u njima nikada nema primjesa euforije,  krajnje su iskrene i često ne sadrže ono što se ne želi čuti, te uvijek pogađaju u srž.  Reklo bi se, svaka od njih bi mogla biti teza za jedan ozbiljan diplomski ili magistarski rad.

O odbijanju Real Madrida u dva navrata

"Iskreno rečeno, boj’o sam se, nisam znao šta ću tamo. Da me neko tad pit’o: što ideš? Ipak je to dobra stvar, čast je to, samo lud čovjek može odbit’. Ja nisam, al’ jednostavno sam sebe pit’o, a šta ću sad tamo."

Legendarno objašnjenje zašto nije gledao penale svog Japana

"Otišao sam sa terena jer je to bilo jako loše za moje srce. Morate me razumijeti. Ne želim da umrem dok sam selektor Japana. Kada budem umirao želim da to bude u mom rodnom gradu Sarajevu i mojoj državi Bosni i Hercegovini."

O padu u igri BiH nakon Brazila

"Nakon što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo mnogi su vjerovali da smo napravili veliki korak naprijed. Ali - nakon toga, neki igrači su igrali samo za sebe. Ta opasnost prijeti i Austrijancima koji su na pragu velikog uspjeha, poslije čega velike zvijezde žele da pokažu da mogu igrati i same."

O porazu od Izraela, skoro mjesec prije nego što će se dogoditi

"Strah me našeg mentaliteta i najava da ćemo dobiti Izrael."

O Messiju i Ronaldu

"Messi je nedodirljiv. Mislim da se on i Ronaldo ne mogu porediti jer Argentinac ima više kvaliteta od Ronalda. Možda nije tako zgodan kao Portugalac, ali nismo pederi."

O razlici Fergusona i Mourinha

"Razlika je u tome što se Ferguson uvijek bazirao na konstrukciji, a Mourinho na destrukciji."

O Guardiolinoj Barceloni

"Kad ne bismo željeli da oni budu prvaci, bio bi to korak natrag za nogomet."

O Edinu Džeki

"Džeko je sigurno postao uzor svoj bosanskohercegovačkoj djeci, ali je veoma bitno da im uzor bude njegov rad, a ne novac koji je zaradio."

"Da smo osvojili Svjetsko prvenstvo, možda ne bi bilo rata"

"Možda sam optimista, ali pitam se šta bi se događalo u Jugoslaviji da smo uspjeli probiti se u polufinale ili finale. Možda ne bi bilo rata da smo postali prvaci svijeta. Da su fudbaleri na vlasti umjesto političara, nikad se ne bi dogodilo to što se dogodilo u Jugoslaviji."

Ostavka na poziciju selektora Jugoslavije koja će se vječno pamtiti

"Ovo je moj privatni neki gest. Vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka. Ja neću da govorim radi čega je, vi to vrlo dobro znate, ali ako ništa drugo ovo je jedino što mogu da učinim za taj grad da ga se i vi se sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.