Mogu li se prepoznati?

Grbovi evropskih klubova u bojama najvećih rivala

A. Haznadarević

Rivalstvo je najbolji dio fudbala, i definitivno ovaj sport ne bi bio toliko zanimljiv da svaki veći klub nema svog ljutog suparnika. Njihovi navijali se prepoznaju sa bojama i to je njihova osnovna identifikacija, baš zbog toga ideja miješanja boja grbova najvećih rivala izgleda jako interesantno.

Bayern München

Grb Bayerna je u dobro poznatoj crveno-plavo-bijeloj kombinaciji, a njihov najljući rival Borussia Dortmund je klub žuto-crnih boja.

Borussia Dortmund

Dobro poznata kombinacija jarke žute boje i crne, zamijenjena sa plavom, crvenom i bijelom - bojama rivalskog Bayern Münchena, ovako izgleda na grbu Dortmunda.

Tottenham

Londonski pijetlovi, pored niza klubova iz ove metropole, obično najveći rivalitet osjećaju prema crvenom klubu - Arsenalu.

Arsenal

Topnici na svom grbu i dresovima imaju crvenu zaštitnu boju, a njihov veliki gradski rival Tottenham je u kombinaciji tamno plave, bijele i žute boje.

Manchester City

Grad Manchester je podijeljen na plavu i crvenu boju, Građani su plavo-bijeli sa žutim dodatkom, a njihovi daleko trofejniji gradski rivali Manchester United ima crvenu boju. Crveni đavoli osim crvene imaju još bijelu, žutu i crnu boju.

Manchester United

Crveni đavoli iako imaju daleko veće rivale u Engleskoj, u posljednje vrijeme igraju sve zanimljivije gradske derbije sa plavim - Manchester Cityjem.

Liverpool

Legendarni klub koji pored rivalstva s Manchester Unitedom prije svega svoje najveće rivale vidi u plavom liverpulskom klubu - Evertonu.

Everton

Plavi klub grada Liverpoola, sa samom promjenom boje grba u boje rivala sa Anfield Roada potpuno bi izgubio identitet.

Olympiacos

Panathinaikos je najveći rival Olympiacosa u Grčkoj, oba kluba su prave fudbalske legende, a podijeljeni su na crvene i zelene.

Panathinaikos

Grčki velikan čiji grb i dres krasi prvenstveno zelena boja, svoje rivale vidi u crvenom - Olympiacosu, čije boje im baš i ne bi stajale dobro.

West Ham

Rivalstvo West Hama i Millwalla čak je prikazano i u filmovima. Njihove vatrene okršaje već duži niz godina sputava to što nažalost Millwall igra u drugoj ligi Engleske, a West Ham u prvoj.

Sunderland

Newcastle je glavni suparnik Sunderlandu, a obje ekipe, i crveno-bijela i crno-bijela su standardni članovi Premiershipa, koji obično igraju derbije sredine tabele.

Newcastle

Grb Svraka sa bojama Sunderlanda izgleda daleko smislenije nego što bi izgledao grb njihovih najvećih rivala bez svoje zaštitne, crvene boje.

Real Betis

Kada igraju Real Betis i Sevilla, to je najveći andaluzijski derbi. Problem je što su zeleno-bijeli ispali u drugu ligu, te se ne mogu susresti sa Sevillom koja igra u Primeri.

Sevilla

Najuspješniji klub iz Andaluzije igra u crveno-bijeloj kombinaciji, dok je Real Betisova zaštitna boja zelena. 

Southampton

Klub istoimenog grada na čijem grbu preovladava crvena boja, svog najvećeg rivala je imao u Portsmouthu, klubu plavih boja, koji proživljava teške dane. Zbog toga su i njihovi dueli odgođeni do daljnjeg, a pitanje je da li će današnji četveroligaš Portsmouth ponovo skupiti snagu da zaigra u Premiershipu.

Leicester City

Leicester City i Nottingham Forest su klubovi koji predstavljaju istinske legende fudbala, u kojoj god ligi igrali. Oba su osnovana krajem 19. stoljeća, te su među najstarijim klubovima na svijetu, a i njihovo rivalstvo je starije i od nekih kompletnih danas velikih klubova.

Athletic Bilbao

Najveći derbi španske pokrajne Baskije susret je Athletic Bilbaa i Real Sociedada. Athletic je crveno-bijeli, a Sociedad kao i većina rivala - plavi.

Chelsea

Londonski Plavci pored Tottenhama obično najnaelektrisaniju atmosferu na tribinama imaju kada igraju sa Arsenalom, crvenim londonskim klubom.

Real Madrid

Grad Madrid ima dva velika kluba, Real i Atletico, a osim dubokih strukturalnih podjela, i njihove klupske boje se drastično razlikuju. Zbog toga je grb Real Madrida u crveno-bijelom dezenu prilično nezamisliv.

Atletico Madrid

Ne samo da bi Atletico Madrid ostao bez identiteta preuzimanjem boja Reala, već bi ostao praktično i bez pola grba zbog kombinacije crvenih i bijelih pruga.

Aston Villa

Još jedan par velikih rivala koje je neuspjeh razdvojio, tako da Aston Villa igra u najjačem rangu takmičenja, dok se Birmingham takmiči u Championshipu. 

Queens Park Rangers

Manje popularan, ali ništa manje vatren londonski derbi igra se između QPR-a i Fulhama. Grb kluba osnovanog davne 1882. godine sa crvenom bojom izgleda neprepoznatljivo.

West Bromwich Albion

Rival West Bromwich Albiona već tradicionalno je Wolverhampton. Trenutno im se osim drastičnih razlika u bojama, razlikuje i sve ostalo jer su Wolvesi ispali iz Premier lige i igraju u Championshipu.

Barcelona

Gradski rivali jesu, ali njihovi derbi susreti široj javnosti nisu naročito zanimljivi zbog prevelike razlike u snazi. Espanyol kao manji klub grada Barcelone ipak je u sredini tabele Primere, te koliko može, pokušava svake sezone otkinuti koji bod svom gigantskom rivalu.

Espanyol

Drugi klub iz katalonske prijestolnice, koji je daleko manje poznat i slavan od Barcelona, Espanyol ima slične boje, a razlikuje se po bijeloj koje nema na Barcinom grbu.

Real Madrid

O tome šta Real Madrid i Barcelona predstavljaju jedni drugima, ne treba trošiti previše riječi. I njihovi grbovi i boje na njima najbolje oslikavaju drastične razlike u svemu.

Inter Milan

Dijele grad, dijele stadion, najveći su rivali i potpuno su različitih boja. Radi se o italijanskim klubovima Interu i Milanu naravno.

AC Milan

Nadimak AC Milana "Rossoneri", dovoljan je kao objašnjenje da se grb ovog kluba ne može ni zamisliti u bojama svog rivala Intera.

Borussia Dortmund

Na stranu veliko rivalstvo sa Bayernom. Kada Borussia Dortmund igra utakmicu sa Schalkeom, to je nešto posebno, više od fudbala.

Schalke 04

Plavi klub iz Gelsenkirchena u bojama Borussije Dortmund, jedan je od onih koji bi izgubili svoj potpuni identitet, a njihov grb djeluje krajnje neprepoznatljivo.

Juventus

Iako je najveći klub u Torinu, Juventus nije jedini u svom gradu. Tu je i Torino, manje slavan gradski rival sa bordo nijansama.

Torino

Mlađi torinski klub inače je bordo-bijeli, pa promjena u "zebra" kombinaciju boja svog gradskog rivala Juventusa izgleda prilično čudno.

Hull City

Zamjena boja sa rivalskim Sheffield Unitedom bi Hull City ostavila bez ikakvog smisla, jer je i sam njihov nadimak "tigrovi", a Sheffield ima crveno-crnu kombinaciju boja.

Valencia

Klub koji dolazi iz istoimenog grada, daleko je uspješniji od svog gradskog rivala Levantea. Grb im je dosta sličan, a razlika je u plavoj i žutoj boji.

Levante

Činjenica koju rijetki znaju je da je Levante tačno 10 godina stariji klub od Valencije. Stoga, i "prepisivanje" izgleda grba ide na račun uspješnijeg kluba sa žuto-crvenim bojama grba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.