Manje poznate stvari o prvom reketu svijeta

12 najzanimljivijih činjenica o Novaku Đokoviću

A. Haznadarević

Voljeli ga ili ne, jedno se mora priznati - Novak Đoković je vjerovatno najveći sportista sa prostora Balkana svih vremena. Već godinama je u samom vrhu svjetskog tenisa, a i trenutno se njegovo ime nalazi na čelu velike ATP liste najboljih tenisera svijeta. Pored umijeća sa reketom, radi se o jako ekscentričnoj osobi veoma zanimljivoj publici. Neke činjenice o ovom Srbijancu su posebno zanimljive široj populaciji.

Počeo je igrati tenis sa 4 godine

Sa samo četiri godine je Novak Đoković počeo igrati tenis, da bi davne 1993. godine na Kopaoniku bio primijećen od bivše jugoslavenske teniserke Jelene Genčić. Ona je radila s budućim svjetskim "brojem jedan" više od šest godina.

Četiri godine je proveo na teniskoj akademiji u Njemačkoj

Na zahtjev svog prvog trenera, mladi Novak Đoković je poslan u Pilic tenis akademiju u njemačkom Oberschleiheimu. Tamo je četiri godine trenirao po rigoroznom programu.

Sa 14 godina je počeo nizati uspjehe

Kao četrnaestogodišnjak je mladi Đoković napravio prve veće uspjehe. Osvojio je Evropsko prvenstvo u singlovima, dublovima, kao i u timskom takmičenju.

Ima dva brata, koji su također teniseri

Novak je najstariji od trojice sinova roditelja Srđana i Dijane, te je svojoj mlađoj braći Marku i Đorđeu stavio veliki teret na leđa ukoliko se odluče ozbiljno baviti tenisom. I jedan i drugi pokušavaju, posebno stariji Marko koji jako podsjeća na slavnog brata.

Bivšem treneru Slovaku Marianu Vajdi je posvetio prvu pobjedu na Wimbledonu

Slavni slovački teniser Marian Vajda, bio je trener Novaku Đokoviću od juna 2006. godine, a njihova saradnja je trajala godinama kasnije. Koliko mu je bio zahvalan za napredak najbolje govori činjenica da je upravo njemu posvetio pobjedu na velikom Wimbledonu.

Priča više stranih jezika

Pored maternjeg jezika, kao i većina sportista koji imaju priliku stalno putovati i Novak Đoković je iskoristio prilike i naučio nekoliko stranih jezika. Otkrio je da zna pričati još na engleskom, njemačkom i italijanskom jeziku.

Alergičan je na gluten

Godinama se mučio sa različitim problemima koji su imali simptome sliče astmi. Kada je otkrio da je alergičan na gluten i počeo paziti na ishranu, njegov napredak je krenuo velikom brzinom.

Pije samo toplu vodu

Mnogo brine o zdravoj ishrani, a dio njegovog režima prehrane je i to da izbjegava pijenje hladne vode. Smatra da usporava krvotok.

Na Wimbledonu jede travu

Proslava pobjede na ovom slavnom turniru morala je sadržavati i ono o čemu se pričalo danima poslije - jeo je travu po kojoj su tereni Wimbledona poznati. Kaže da ima sladak okus...

Danas trenira pod palicom velikog Borisa Beckera

Slavni njemački teniser Boris Becker, koji važi za jednog od najboljih svih vremena, od 2013. godine je trener Novaku Đokoviću. Nakon objave početka saradnje Srbijanac je napravio velike stvari, te se ponovo domogao prvog mjesta na ATP listi.

Prošle godine se oženio nakon pet godina veze

Nakon više od pet godina veze, Novak Đoković je 14. jula 2014. godine oženio Jelenu Ristić, te su njih dvoje ubrzo postali i roditelji.

Poznat je i po glumi kolega i kolegica

Osim što se o njemu stalno priča u kontekstu velikih uspjeha, veoma često privuče ogromnu pažnju i sjajnom glumom teniserskih kolega i kolegica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.