Evropske lige kao uzori za PL BiH

Kvalitet ne kvantitet: Najbolje lige kraćeg formata

A. Haznadarević

Toliko dugo čekano skraćenje Premijer lige Bosne i Hercegovine veoma brzo bi trebalo rezultirati podizanjem kvaliteta fudbala u našoj najboljoj ligi, koje je blago rečeno bilo na najnižim mogućim granama. Stvari su jednostavne, samo zemlje poput Engleske, Španije, Italije i nekolicine drugih mogu priuštiti sebi luksuz držanja velikog broja klubova u prvoj ligi i imati maksimalni kvalitet. Ostali su primorani na mudrije načine izvlačiti maksimum kvaliteta iz svojih klubova, a dobrom dijelu liga koje imaju nešto kraći format, to je i pošlo za rukom.

Austrijska Bundesliga (10 klubova)

Ekipe kakve su Red Bull Salzburg, Sturm, Rapid i druge, po kvalitetu i cijeni igračkog kadra se ne mogu ni mjeriti sa ekipama iz bosanskohercegovačke Premijer lige, a njihovu Bundesligu već dugi niz godina krasi format od 10 klubova. Austrijska najjača fudbalska liga se drži na 28 poziciji najjačih liga svijeta.

Hrvatska (10 klubova)

Toliko blizu, a kvalitetom toliko daleko je hrvatski NHL u odnosu na BH Premijer ligu. Hrvati njeguju sistem takmičenja u najjačem rangu sa samo deset klubova, koji se tokom sezone svi međusobno sastaju četiri puta. HNL je po IFFHS-u prošlu godinu okončao na 32. mjestu, dok je naša liga na tužnoj 101. poziciji.

Škotska (12 klubova)

Da se na kompletnom Otoku igra fenomenalan fudbal, to znaju čak i oni koje on ne zanima. Tako i u Škotskoj igraju samo veliki i jaki klubovi, a njihova Premier liga koliko god mogla biti šira, ima tek 12 klubova. Zbog toga jedan Celtic svake godine napravi pometnju u Ligi prvaka, tu su još i Aberdeen, Dundee, ranije i div Glasgow Rangers, te drugi. Škotska Premier liga je 25. najjača liga svijeta.

Slovenija (10 klubova)

Dobre partije u Evropi i značajniji iskorak jednog Maribora u Ligi prvaka mnoge je začudio, ali temeljno ozbiljan pristup i rad na podizanju kvalitete na kraju počnu i pokazivati rezultate. Slovenačka Prva liga ima deset klubova i prošlu godinu je okončala na 39. mjestu najboljih liga svijeta. 

Švicarska (10 klubova)

Švicarci polahko ali sigurno postaju fudbalska sila, htjeli mi to priznati ili ne. Njihova reprezentacija kotira nevjerovatno dobro, a fudbalska liga ove zemlje se po stručnoj analizi IFFHS-a prošle godine našla na 12 poziciji i to odmah iznad turske Superlige! Super league se igra u formatu od 10 klubova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.