Samo dva kluba nisu mijenjala trenere u sezoni

Trenerske glave u BiH padaju kao nigdje u Evropi

Adnan Beganović

Nakon 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine čak tri kluba su ostala bez trenera, odnosno u 23. kolo će ući sa novim trenerima, a u dosadašnjem dijelu sezone samo dva kluba nisu mijenjala trenera.To su Olimpic, kojeg je krajem prošle sezone preuzeo Mirza Varešanović i preživio je ovosezonaska 22 kola, te Dragan Radović trener Slavije, koji je također u prošloj sezoni sjeo na klupu kluba iz Lukavice.

Zvijezda (Nermin Huseinbašić, Petar Šegrt, Nedim Jusufbegović)

Dugogodišnji fudbaler Zvijezde, Nermin Huseinbašić, vodio je klub iz Gradačca u prvih šest kola, no nakon poraza od Slavije došlo je do prekida saradnje. Huseinbašića je naslijedio Petar Šegrt, kojeg je skupo koštao poraz od Zrinjskog, a ovog stručnjaka je naslijedio nekadašnji trener Olimpica i Veleža, Nedim Jusufbegović.

Mladost (Dušan Jevrić, Slavoljub Bubanja)

Mladost iz Velike Obarske je do zimske pauze s klupe predvodio Dušan Jevrić. Nakon njegovog odlaska klupu ovog kluba preuzeo je Slavoljub Bubanja, koji je još uvijek šef struke ekipe iz Velike Obarske.

Vitez (Husnija Arapović, Ante Miše)

Sadašnji trener Travnika, Husnija Arapović, sezonu je započeo kao šef struke Viteza, no na klupi ovog kluba zadržao se samo četiri kola. Nakon ubjedljivog poraza u 4. kolu od Slavije na domaćem terenu (5:0) Vitez se razišao sa Arapovićem, kojeg je naslijedio Ante Miše. Hrvatski stručnjak je do jučer sjedio na klupi Viteza, a nakon poraza od Željezničara i njegovo vrijeme na klupi je odbrojano.

Travnik (Osmo Bajrić, Selver Lihovac, Husnija Arapović)

Osmo Bajrić je sezonu započeo kao šef stručnog štaba Travnika, no nakon samo par kola došlo jde do smjene. Bajrića je naslijedio Lihovac, da bi nakon njega na klupu Vezira sjeo iskusni stručnjak Husnija Aarapović, koji još uvijek kormilari vezirskim brodom.

Drina (Dragan Mičić, Srđan Bajić)

Dragan Mičić je u sezonu ušao kao šef stručnog štaba zvorničke Drine i na klupi ovog kluba zadržao se 18 kola. Mičiću je presudio domaći poraz od Mladosti, a za njegovog nasljednika imenovan je Srđan Bajić, koji još uvijek predvodi Drinu.

Radnik (Srđan Bajić, Slavko Petrović)

U prvih šest kola ekipu Radnika je s klupe predvodio Srđan Bajić, a i njega je poput Sadikovića u Slobodi, posla koštao poraz u Vitezu. Umjesto Bajića za šefa struke Radnika došao je srbijanski stručnjak Slavko Petrović, koji još uvijek sjedi na klupi ekipe iz Bijeljine, a kako sada stvari stoje, uspjet će ostvariti zacrtane ciljeve kluba, odnoso Radnik će i u narednoj sezoni igrati u Premijer ligi.

Čelik (Nizah Hukić, Milomir Odović, Darko Nestorović, Boris Pavić)

Domaći sgtručnjak Nizah Hukić sa Čelikom je krenuo u iskušenja u tekućoj sezoni. No, nije se dugo zadržao na klupi zeničkog kluba. Nakon domaćeg poraza od Drine u 9. kolu Premijer lige došlo je do raskida saradnje. Njega je naslijedio Milomir Odović, koji je pak tokom zimske pauze iznenada napustio Čelik i preuzeo Željezničar.

Čelnici Čelika su za novog šefa struke bili imenovali Darku Nestorovića. Međutim, Nestorović je iz samo njemu znanih razloga odlučio odstupiti, iako nije odradio niti jednu službenu utakmicu na klupi zeničkog kluba. Nakon toga za šefa struke Čelika imenovan je nekadašnji fudbaler ovog kluba Boris Pavić. Treba naglasiti da je Čelik u jednom prelaznom periodu, odnosno nakon Hukićevog odlaska, u dva Kup susreta s Olimpicom, vodio Elvedin Beganović.

Sloboda (Denis Sadiković, Acacio Alfredo Casimiro, Husref Musemić)

Prvih devet kola Premijer lige na klupi tuzlanske Slobode odradio je Denis Sadiković, koji se s klubom rastao nakon poraza u Vitezu. Na njegovo mjesto stigao je iskusni Portugalac Acacio Alfredo Casimiro, no niti on se nije dugo zadržao. Loše igre i loši rezultati natjerali su čelnike Slobode da potraže novog trenera. U zimskoj pauzi za šefa struke je imenovan Husref Muusemić, koji još uvijek vodi tuzlanskog premijerligaša.

Velež (Nedim Jusufbegović, Avdo Kalajdžić)

Nedim Jusufbegović je poveo Rođene u novu sezonu u kojoj su čelnici kluba, ali i navijači očekivali borbu za izlazak u Evropu. No, Velež je igrao toplo-hladno, a poraz od Zrinjskog u četvrtfinalu Kupa koštao je Jusufbegovića posla. Na njegovo mjesto stigao je vojnik kluba, Avdo Kalajdžić, koji trenutno sa dosta uspjeha predvodi Rođene.

Borac (Vinko Marinović, Vlado Jagodić)

Borac je u sezonu ušao sa Vinkom Marinovićem kao šefom stručnog štaba. I pored loše finansijske situacije klub iz Banja Luke je pružao dobre partije, pa se očekivao i Marinovićev ostanak do kraja sezone. I tako bi bilo, samo da je finansijska situacija u Borcu nešto bolja. Marinović je dobio poziv od Zrinjskog i odlučio je isti prihvatiti, a njega je na klupi banjolučkog kluba naslijedio Vlado Jagodić, koji je već ranije i to s dosta uspjeha vodio Borac.

Sarajevo (Dženan Uščuplić, Meho Kodro)

Dženan Uščuplić je na klupi Sarajeva naslijedio Roberta Jarnija i to krajem prošle sezone. Uspio je Uščuplić na Koševo donijeti dugo očekivani trofej Kupa Bosne i Hercegovine, a u Evropi je zajedno sa svojim izabranicima sačuvao obraz bosanskohercegovačkog fudbala. Igralo je Sarajevo u play-offu Evropa lige, na Koševu je gostovala velika Borussia Moenchengladbach, no u tom periodu su bordo momci napravili par kikseva u prvenstvu.

Međutim, isti nisu presudili Uščupliću, odnosno s klupe je otišao zbog toga što nije imao UEFA Profi licencu. Umjesto Uščuplića na Koševo je stigao proslavljeni bh. fudbaler Meho Kodro, koji je sa ekipom sjajno odradio drugi dio jesenjeg dijela sezone. Međutim, u proljetnom dijelu sezone, ista, ako ne i bolja ekipa nego ona koja je oduševljavala u Evropi, igra loše, tako da je i Kodrina pozicija dobro uzdrmana.

Željezničar (Admir Adžem, Almir Memić, Milomir Odović)

Nekadašnji fudbaler Željezničara Admir Adžem poveo je Plave u novu sezonu i na klupi se zadržao do zimskog odmora. Pružao je Željezničar igre toplo-hladno, a Adžema je naslijedio Almir Memić, jedan od rijetkih trenera koji je imenovan za šefa struke, a zatim i razriješen dužnosti, iako službeno nije vodio ekipu niti u jednom susretu. Čelnici Plavih su se odlučili za šefa struke postaviti Milomira Odovića i kako se sada čini, nisu pogriješili.

Zrinjski (Branko Karačić, Mišo Krstičević, Vinko Marinović)

Zrinjski je u aktuelnu sezonu poveo Branko Karačić, stručnjak koji je u Mostar prošle godine donio titulu. Igrali su Plemići dosta dobro u jesenjem dijelu sezone, no Uprava kluba se na zimskoj pauzi zahvalila Karačiću na saradnji. Njega je naslijedio još jedan stručnjak iz Hrvatske, Mišo Krstičević, koji se na klupi Zrinjskog zadržao par kola. Nakon njegovog odlaska čelnici mostarskog kluba su Borcu iz Banja Luke "ukrali" Vinka Marinovića.

Široki Brijeg (Slaven Musa, Blaž Slišković)

Slaven Musa je bio najdugovječniji trener na klupi jednog kluba u Premijer ligi, no serija nešto lošijih rezultata u posljednjih mjesec dana mu je presudila. Iako se Široki Brijeg osam kola prije kraja nalazi na čelu tabele, čelnici kluba su se odlučili nakon poraza od Veleža ekipu prodrmati imenovanjem novog šefa struke. Blaž Slišković je naslijedio Musu i pokušat će u Široki Brijeg donijeti dvostruku krunu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.