Potencijalni problemi za Željezničar

Da li će Plavi u vječitom derbiju biti znatno oslabljeni?

Trener FK Željezničar Milomir Odović bi se pred gradski derbi sa Sarajevom mogao naći u iznenadnim i velikim problemima sa sastavom.

Naime, poznato je da okosnicu prvog tima Plavih sa Grbavice čine izrazito mladi momci a nekoliko njih još uvijek ima pravo nastupati i za juniorsku U19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Derbi na Koševu je zakazan za 16. maj, a upravo će tog dana na rasporedu biti susret drugog kola elitne skupine B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kada će naši juniori na Pecari igrati protiv Crne Gore.

Zanimljivo, u slučaju da igrači Željezničara dobiju poziv u reprezentaciju, u šta je teško sumnjati, i da se odazovu selektoru Toniju Karačiću, Plavi bi vrlo važnu utakmicu u borbi za šampionsku titulu dočekali znatno oslabljeni.

Juniorski reprezentativci BiH iz redova Željezničara koji nastupaju u prvom timu su Kerim Memija, Amir Hadžiahmetović i Dženis Beganović. Sva trojica su ove sezone izuzetno bitne karike za klub sa Grbavice, pa bi njihov izostanak bio jako teško nadoknadiv, posebno kada se u obzir uzme činjenica da Odović baš i ne raspolaže sa širokim rosterom igrača.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Memija i Beganović su za juniorsku selekciju BiH nastupali u prvom dijelu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo kada smo se susretali sa Francuskom, Makedonijom i Lihtenštajnom, dok Hadžiahmetović nije konkurisao za pomenute susrete ali će biti član ove ekipe u predstojećim prijateljskim utakmicama, pa je realno očekivati i poziv za elitni krug.

Kuriozitet je u Evropi da jedan tim koji se sasvim ravnopravno bori za naslov prvaka u prvih jedanaest daje čak trojicu igrača koji još uvijek imaju pravo igrati za U-19 reprezentaciju svoje zemlje. Još je interesantnije što bi se upravo to moglo pokazati kao ozbiljan hendikep za Plave pred veliki gradski derbi koji bi mogao rješavati pitanje prvaka države.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.