Borac započeo, Velež i Drina nastavili, a Čelik mu presudio

Dva poraza i četiri remija u 17 mečeva Kodru koštali posla

A. Haznadarević

Dramatičan vrhunac sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine koštao je posla i Mehu Kodru, čovjeka koji je na klupu FK Sarajevo sjeo prije nešto manje od osam mjeseci i koji je ekipu predvodio u samo 17 zvaničnih susreta. Nekada slavni fudbaler i reprezentativac Bosne i Hercegovine, samim svojim dolaskom na Koševo znao je da preuzima klub sa najvećim apetitima u cijeloj ligi, te da ga očekuje veoma težak posao. Upravne strukture kluba su mu omogućile svu potrebnu infrastrukturu za pravljenje zapaženih rezultata na oba fronta, na kojima se bordo klub takmičio, te je bila potrebna još samo čvrsta ruka i kvalitetna strategija za pretvaranje ciljeva u realnost. 

Legenda Veleža, jedini bh. fudbaler koji je nosio dres slavne Barcelone i nekadašnji selektor nacionalne selekcije se jednostavno nije uspio snaći sa najboljim i najskupljim igračkim kadrom u Bosni i Hercegovini. Već na početku mandata je porazom na Koševu i eliminacijom iz Kupa ostao bez jednog od dva zacrtana cilja, a borbu za titulu je sa 4 remija i jednim porazom u ukupno 13 ligaških susreta doveo pod veliki znak pitanja. Domaći duel sa zeničkim Čelikom za Sarajevo je značio novo prosipanje bodova, a upravo to je i bila kap koja je prelila čašu i primorala čelnike kluba na raskid ugovora.

Sarajevo - Travnik 4:0 (1.10.2014.)

Nakon potpisa ugovora sa Sarajevom, Meho Kodro je prvi put bordo momke sa klupe predvodio u susretu osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine, u kojem je odmah upisao visoku pobjedu protiv Travnika rezultatom 4:0. Bio je to savršen debi koji je djelovao kao najava za velike stvari koje će Kodro napraviti sa Sarajevom, a njegov tim je svoju superiornost pokazao na krilima Ševke Okića koji je postigao hat-trick, i još jednim pogotkom Marija Barića. Treba li spominjati da je upravo Okić bio jedan od nedavno suspendovanih igrača, koji su proglašeni krivim za loše rezultate u posljednjim susretima?

"Utakmica je bila kvalitetna i zadovoljan sam. Dali smo četiri gola, to nikome nije lako. Definitivno mislim da ekipa ima puno potencijala i ja moram od njih nastaviti tražiti mnogo više, jer i oni vjeruju da mogu mnogo više", najavljivao je tada još veće stvari već sada bivši strateg bordo tima.

Sarajevo - Slavija 3:0 (5.10.2014.)

Ništa manje impresivan nije bio ni debi Mehe Kodre u BH Telecom Premijer ligi, budući da je samo par dana nakon demoliranja Travnika u Kupu, na stadionu Asim Ferhatović - Hase stradala i Slavija. Ovoga puta rezultat je glasio 3:0, te je ponovo sve funkcionisalo savršeno, kako odbrana koja nije primila gol, tako i napad koji je bio jako efikasan. Ovoga puta su golove postizali Okić, Dupovac i Puzigaća.

Bilo je to okončanje teške sedmice koju je Kodro sa svojim saigračima trebao "preživjeti" sa što je moguće boljim ishodom, a to je i ostvareno uz 7 postignutih i nijedan primljeni pogodak, što je ispalo bolje od očekivanog.

Zrinjski - Sarajevo 1:1 (18.10.2014.)

Nakon kraćeg odmora nastavljena je borba za proboj na vrh premijerligaške tabele, a u subotu 18. oktobra Sarajevo je gostovalo u Mostaru kod Zrinjskog. Bio je to svojevrsni derbi s kojim je ekipa Mehe Kodre bila u prilici da prestigne drugoplasirani tim na tabeli i tako se konačno makne sa 4. i 5. pozicije na tabeli koje su i bile razlog njegovog angažovanja. To je ujedno bio i povratak legende Veleža na svoj nekadašnji domaći teren stadiona na kom danas igra Zrinjski.

Pored svih očekivanja i najava, remi od 1:1 je morao zadovoljiti pristalice bordo kluba, a u suštini ni taj jedan bod nije bio loš, izuzev igre u prvom dijelu utakmice zbog koje je Sarajevo golom Okića tek u 55. minutu susreta došlo do poravnanja rezultata. Prije toga je Bandović spasio svoj klub odbranivši jedanesterac igraču Zrinjskog Crnovu.

Travnik - Sarajevo 2:3 (21.10.2014.)

Zahvaljujući sjajnom rezultatu iz prvog meča osmine finala Kupa BiH sa Travnikom, trener Sarajeva Meho Kodro bio je u mogućnosti da na Pirotu izvede kombinovani sastav i tako odmori neke od svojih ključnih igrača. Sa praktično drugim timom je Sarajevo ponovo pobijedilo rezultatom 3:2, te se sa ukupnih 7:2 bez problema plasiralo u četvrtinu finala.

Ovoga puta su Stojčev, Radovac i Velkoski donijeli pobjedu Sarajevu i podgrijali tako želje i očekivanja navijača o odbrani trofeja osvajača Kupa.

Sarajevo - Radnik 5:0 (25.10.2014.)

Najveću pobjedu u svom kratkom mandatu na klupi FK Sarajevo Meho Kodro je upisao upravo na meču protiv bijeljinskog Radnika, koji je na Koševu savladan sa 5:0. To je bio još jedan pokazatelj enormne snage igračkog kadra Sarajeva, ali i toga da ova ekipa najbolje igra pod pritiskom, koji joj je u ovom slučaju nametnuo zgusnut kalendar utakmica. Dokazivanje superiornosti domaćih počeo je Krste Velkoski u 21. minutu, a samo tri minuta kasnije je ponovo Makedonac pogodio i povisio na 2:0. Kasnije je Ševko Okić dodao još dva gola, te Nemanja Bilbija jedan. 

"Ja sam rekao da ne bi bilo dobro da završimo prvi dio sezone sa više od šest bodova zaostatka. Sada su već četiri i to je dobro. Mi ćemo nastojati u naredne tri utakmice da taj zaostatak još smanjimo", prezadovoljan je bio Kodro urađenim poslom, te se pripremao za veliki gradski derbi.

Željezničar - Sarajevo 1:2 (2.11.2014.)

Prvi, a ispostavilo se i posljednji derbi u kom je Meho Kodro sa klupe vodio igrače Sarajeva, okončan je na veliko slavlje bordo dijela glavnog grada Bosne i Hercegovine rezultatom 2:1. Dodatnu težinu velikom uspjehu Kodre je davalo i to što se radilo o gostovanju na Grbavici, ali i to što je Sarajevo savladalo direktnog konkurenta i preteklo ga na tabeli.

Najviša tačka u cijeloj eri ovog Hercegovca na klupi Sarajeva je bila upravo ova velika pobjeda do koje su ga doveli Krste Velkoski i džoker sa klupe Haris Duljević. Kodro je nakon utakmice istakao još jednom da prave stvari tek dolaze za njegovu momčad: "Naša očekivanja su velika. Istina je da smo se približili vodećim ekipama, ali idemo od utakmice do utakmice".

Sarajevo - Vitez 1:0 (8.11.2014.)

Prvi problemi nakon preuzimanja bordo kluba Mehu Kodru su zadesili na utakmici sa Vitezom. Ova momčad iz donjeg dijela tabele napravila je neočekivano mnogo problema ranije furioznom Sarajevu, a gol Puzigaće iz jedanesterca je bio jedina svijetla tačka cijelog susreta.

"Ovo su jako važna tri boda za nas, ali smo odigrali jednu lošu utakmicu. Mislim da je ovo najlošija utakmica otkada sam ja tu", priznao je nakon utakmice Kodro, stručnjak kojem se ipak nije imalo šta zamjeriti nakon svih silnih uspjeha u kratkom roku i uprkos tome što je njegov tim po prvi put izgledao bezidejno.

Sloboda - Sarajevo 0:2 (23.11.2014.)

Posljednji susret u jesenjem dijelu prvenstva donio je Sarajevu još jednu pobjedu i to na gostovanju kod tuzlanske Slobode rezultatom 2:0. Nakon jedne loše predstave protiv Viteza, bordo momci su ipak uspjeli odigrati nešto bolje i osvojiti važna dva gostujuća boda. Ipak, ni u Tuzli Sarajevo nije stajalo baš najbolje, te se dugo mučilo pokušavajući da postigne gol.

Kazneni udarac dosuđen u 70. minutu meča je preokrenuo stvari, Bojan Puzigaća je bio siguran izvođač, a nakon otvaranja Slobode prema napadu, Ševko Okić je u sudijskom vremenu uspio još jednom zatresti mrežu i postaviti konačnih 2:0. Kodro je istakao da nije zadovoljan odnosom prema igri u pojedinim dijelovima utakmice, ali je ipak sa velikim zadovoljstvom mogao sa svojim igračima otići na zimsku pauzu.

Zvijezda - Sarajevo 0:3 (28.2.2015.)

Nakon odlično apsolviranih priprema u Turskoj, a zatim i južnim dijelovima naše domovine, FK Sarajevo je uz veliku podršku navijača dočekano na prvom domaćem treningu pred nastavak sezone. Veliki broj ostvarenih pobjeda u pripremnim utakmicama povećao je ionako velika očekivanja od izabranika Mehe Kodre, koji su se u nemogućim uslovima poigrali sa gradačačkom Zvijezdom u prvom meču proljetnog dijela sezone, te sa 3:0 došli do tri boda.

S velikom pažnjom ispraćeni "vaterpolo meč" obilježio je Leon Benko, napadač koji je dugo vremena čekao da dobije pravo nastupa za Sarajevo. Postigao je dva gola, od kojih je jedan prava majstorija koja dovoljno govori o njegovom ukupnom kvalitetu, a jedan pogodak je dodao i Amer Bekić. Činilo se da je to tek početak velike serije pobjeda koje bi mogle rezulitrati i duplom krunom, ali...

Sarajevo - Borac 1:2 (11.3.2015.)

Iako je ekipa Mehe Kodre ranije znala odigrati loše, te samo zahvaljujući sreći doći do povoljnog rezultata, prvi susret četvrtine finala Kupa Bosne i Hercegovine igran protiv Borca je dan službenog početka krize na Koševu. Ekipa sa ambicijama za osvajanje dovstruke krune je voljom žrijeba za četvrtfinalnog protivnika dobila Borac, tim koji i u ligi važi za jednog od najvećih konkurenata.

Sav naboj i pobjedničko raspoloženje koje je imala ekipa Mehe Kodre porazom od Borca na Koševu rezultatom 1:2, naprosto je zamijenjeno velikim pritiskom i grčem. Bio je to susret koji se kratko može opisati sa brojnim promašajima Sarajeva, katastrofalnim suđenjem koje je oštetilo domaće i pomoglo gostima, kao i efikasnim Borcem koji je iskoristio svoje prilike. 

Jedini gol za Sarajevo je postigao Ševko Okić, i to kao izjednačujući pogodak koji zbog svega navedenog nije mogao pomoći domaćima. Nakon poraza Kodro se osvrnuo na problem realizacije, jer je njegov klub imao 4 ili 5 dobrih gol-prilika.

Sarajevo - Borac 0:0 (14.3.2015.)

Samo tri dana nakon ogleda u Kupu, Borac je ponovo gostovao na sarajevskom stadionu Asim Ferhatović - Hase, gdje je i u okviru 17. kola BH Telecom Premijer lige uspio izvući jako povoljan rezultat. Nakon pobjede gosti su bez straha pristupili ovom susretu, te osvojili veliki bod na vjerovatno i najtežem gostovanju.

"Evidentno je da je ekipa u maloj krizi i moramo vidjeti kako ćemo to riješiti. Imali smo blagu inicijativu, loptu u posjedu, ali to je sve bilo sirovo. Ponovo smo imali problema sa dubinom i po strani, iako je u prvom poluvremenu Puzigaća dobro probijao lijevu stranu, ali naših napadača nije bilo u šesnaestercu. Nisam zadovoljan sa načinom na koji je igrala moja ekipe. Mislim da ova ekipa ima dosta dobrih igrača. Igrači koje ste vidjeli na terenu su oni koje smo svi slavili do prije pet dana", istakao je tada Kodro shvativši da se našao u ozbiljnim problemima.

Treba istaći da je ovo prosipanje bodova izazvalo veliki bijes među navijačima Sarajeva, koji su nakon utakmice svojim ljubimcima poslali "posljednju opomenu". Kao vid kazne za svoje igrače Meho Kodro je odmah nakon meča organizovao trening, koji je odrađen pod reflektorima najvećeg bh. stadiona.

Borac - Sarajevo 0:1 (18.3.2015.)

Serija od tri susreta Sarajeva i Borca okončana je revanšem četvrtine finala Kupa BiH igranim u Banjoj Luci, u kom je ekipa Mehe Kodre konačno ostvarila pobjedu, ali ovoga puta potpuno nebitnu jer gol Krstea Velkoskog za 1:0 nije bilo dovoljan za prolazak dalje, pa se tako još sredinom marta srušio san od duploj kruni Sarajeva.

Sada već bivši trener Sarajeva nije bio nezadovoljan igrom, štaviše, istakao je da njegovi momci uopšte nisu odigrali loše, ali da im je falilo sreće da nadoknade poraz sa Koševa. Čelnicima kluba, ali i navijačima je ostalo samo još to da pređu preko razočarenja, te sva očekivanja usmjere ka osvajanju titule Premijer lige.

Velež - Sarajevo 2:0 (21.3.2015.)

Vjerovatno i najveći šok igrači FK Sarajevo su navijačima, ali i cijeloj javnosti priredili porazom u Mostaru od Veleža rezultatom 2:0. Uz svo dužno poštovanje prema legendarnom bh. klubu, Velež je ekipa koja nema ni blizu kvalitetan igrački kadar i finansijsku podršku kao što je to slučaj kod Sarajeva, a i same ambicije su Mostarcima daleko manje od onih koje ima bordo klub.

Upravo je Kodrin voljeni klub klub Sarajevu i njemu samom zadao najveći udarac i to odmah nakon bolnog ispadanja iz Kupa. Nakon katastrofe na domaćem terenu protiv Borca i ispadanja iz Kupa, najvjerniji navijači koji su doputovali u Mostar kako bi bodrili svoje igrače, i ovoga puta su nakon utakmice imali mnogo toga za reći, jer njihov bijes je samo rastao, a titula je ostajala sve dalje...

Sarajevo - Mladost 4:0 (4.4.2015.)

Znajući da bi eventualno novo prosipanje unaprijed upisanih bodova protiv posljednjeplasiranog tima Mladosti iz Velike Obarske značilo maksimalan bijes navijača, te sasvim sigurno i automatsku promjenu na klupi, stručni štab i igrači Sarajeva su se temeljno pirpremili za ovaj meč, najavivši da će igrati "kao da je finale Lige prvaka".

Borbenost se isplatila, a Mladost je demolirana rezultatom 4:0. Bilo je to svojevrsno izdizanje i najava završetka loše serije rezultata. Treba istaći da je Kodro napravio neke ranije neviđene promjene, gurajući mladog Samira Radovca na krilnu poziciju na kojoj ranije nije igrao, ali to je ipak urodilo plodom jer je i on bio jedan od strijelaca, pored Benka i Bilbije.

Drina - Sarajevo 0:0 (8.4.2015.)

Visoka pobjeda nad Mladosti iz Velike Obarske, omogućila je Kodri i njegovim igračima novu priliku. Konkurencija na njihovu sreću također nije napravila veće podvige pa i dalje priča o tituli nije izgubljena. Tri boda su trebal biti upisana na gostovanju u Zvorniku, te bi kasnije bilo sve lakše. Međutim, opet se dogodilo neočekivano, a Sarajevo nije uspjelo postići nijedan pogodak niti ozbiljno ugroziti gol domaćih.

Horde Zla su ponovo iznevjerene tamo gdje nisu očekivale da će biti, mnogi od njih su doputovali i u Zvornik radi svojih ljubimaca koji su im priredili razočarenje. Zbog toga im je jasno poručeno da su ostali bez podrške Sjevera, a to je nešto najgore što se može desiti igračima bordo tima.

Za loše igre su se pokušali naći krivci u petorici igrača: Ševki Okiću, Dejanu Bandoviću, Nemanji Bilbiji, Adnanu Kovačeviću i Ahmadu Kallasiju, koji su suspendovani zbog "neprofesionalnog odnosa prema klubu".

Travnik - Sarajevo 0:2 (13.4.2015.)

Neuravnotežena forma Sarajeva nastavljena je i na Piroti, gdje je nakon razočaravajućeg remija u Zvorniku domaćin lagano poražen sa dva gola u mreži. Igrali su izabranici Mehe Kodre jedu jako dobru utakmicu, koja je trebala biti pravi uvod u derbi meč sa zeničkim Čelikom, koji ih je očekivao u sljedećem vikendu. Iako su mogli gosti slaviti i sa većim rezultatom, golman domaćih Adis Nurković je bio odličan, a uspjeli su ga matirati samo Bojan Puzigaća i Leon Benko. 

"Drugi gol je zapečatio utakmicu, a Travnik se zatim predao. Mogli smo postići još nekoliko pogodaka i zadovoljan sam igrom u današnjem meču. Naša očekivanja su velika. Čelik je naredni protivnik, biće težak meč. Volio bih da ova pobjeda poveća samopouzdanje pred taj meč. Spremićemo se da dobijemo taj meč", nakon susreta je prokomentarisao Kodro, koji je već u razmišljanju imao predstojeći meč koji je za njega bio odlučujući.

Sarajevo - Čelik 1:1 (17.4.2015.)

Posljednji susret Mehe Kodre kao trenera FK Sarajevo igran je u petak 17. aprila, a bio je to derbi duel sa zeničkim Čelikom igran na Koševu. Jednostavno, Kodro i njegovi saigrači nisu imali pravo na novi kiks, jer i ovako je nastavak sezone bio prepun grešaka koje su dovele do toga da se ekipa sa ambicijama usmjerenim ka dvostrukoj kruni nalazi na četvrtoj poziciju tabele uz davnu eliminaciju iz Kupa. Znajući sve to, bordo momci ponovo nisu uspjeli slaviti, a gol Leona Benka bio je sve što su uspjeli uraditi u remiju od 1:1.

Navijači su već odavno bijesni na svoje skupo plaćene igače kojima najviše zamjeraju na izostanku borbenosti. Kada je riječ o  sada već bivšem treneru Kodri, njemu je nedostajala jasna vizija igre, pa je stoga ekipa toliko često na terenu izgledala bezidejno, da je to potpuno nedopustivo. Znaju to oni već odavno, budući da su se tribinama ponovo prolomili zvižduci igračima i povici koji prizivaju Kodrin odlazak, a upravo to je i bio jedan od zaključaka Upravnog odbora kluba.

Također, Upravni odbor je istovremeno odlučio da na mjesto privremenog šefa struke ponovo imenuje Dženana Uščuplića, koji će ekipu povesti u odlučujuću bitku, dok je ranije ukinuta suspenzija pomenutoj petorici igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.