Ekipa od koje opravdano svi strahuju

Bavarci su vladari knock-out faze LP: 10 najvećih pobjeda

A. Haznadarević

Koliko nemilosrdan i brutalan može biti Bayern kada se nalazi u teškoj situaciji, to je najbolje na svojoj koži sinoć osjetio Porto, klub čiji su navijači svoj klub već vidjeli u polufinalu najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu. Međutim, to uopšte nije prvi put da se Bavarci iživljavaju nad svojim protivnicima u knock-out fazi Lige prvaka, budući da je upravo taj klub vlasnik najviše historijskih pobjeda u ovoj fazi čuvenog takmičenja.

Arsenal - Porto 5:0 (9.2.2010.)

I prije sinoćnje utakmice, Porto već bio jedna od najvećih žrtava u historiji završnica Lige prvaka. Bio je to susret šesnaestine finala kada je portugalski klub pregažen u Londonu, na gostovanju kod Arsenala. Kreatori tadašnjeg debakla bili su Nasri, Eboue i Bendtner, koji je pogađao čak tri puta mrežu Porta.

Sporting - Bayern München 0:5 (25.2.2009.)

Prvi od čak pet demonstracija sile minhenskog Bayerna u završnoj fazi Lige prvaka. Bilo je to gostovanje Bavaraca u Lisabonu krajem februara 2009. godine, kada su gosti preko dvostrukih strijelaca Riberyja i Tonija, te Klosea, ostvarili pobjedu od više nego sigurnih 5:0.


Schalke - Real Madrid 1:6 (26.2.2014.)

Prvi susret dvomeča šesnaestine finala Lige prvaka igran na Schalke Areni u februaru prošle godine, bio je svojevrsna demonstracija sile Real Madrida. Madriđani su zabili čak šest golova domaćima, Benzema, Bale i Ronaldu su pogađali po dva puta, a jedino što je Schalke uspio uraditi je to da preko Huntelaara postigne počasni pogodak.

Bayern München - Porto 6:1 (21.4.2015.)

Najnovije demoliranje u režiji Bayerna doživio je Porto na Alianz Areni. Iako su se gosti nadali da bi pobjeda od 3:1 u prvom meču mogla biti dovoljna, tim Pepa Guardiole je u uzvratu bio nemilosrdan, a pogađali su Alcantara, Boareng, Muller, Alonso i dva puta Lewandowski. Martinez je s druge strane bio strijelac počasnog pogotka.

Lyon - Werder Bremen 7:2 (8.3.2005.)

Da i njemački klubovi mogu nastradati pokazao je Lyon 2005. godine, kada je sa 7:2 doslovno pregazio ekipu Werdera. Bio je to uzvratni meč u kom su Wiltord sa hat-trickom, Essien sa dva gola, i Malouda i Berthod sa po jednim pogotkom razbili Nijemce. Micoud i Ismael su za odbranu časti svog kluba tresli mrežu Lyona.


Manchester United - Roma 7:1 (10.4.2007.)

Situacija slična onoj u kojoj je Guardiolin Bayen pokazao karakter. Nakon prvog meča igranog u Rimu, Roma je imala prednost od 2:1, a ekipa Alexa Fergusona je u uzvratu Rimljane dočekala na svom Old Traffordu. Upravo tu je Roma doživjela jedan od najtežih poraza, čak 7 golova su primili i eliminisani sa ukupnih 8:3. Carrick i Ronaldo su pogađali po dva puta, a Smith, Rooney i Evra po jednom. De Rossi je bio strijelac počasnog gola za Romu.

Barcelona - Bayer Leverkusen 7:1 (7.3.2012.)

Najteži poraz njemačkih ekipa doživio je Bayer Leverkusen 2012. godine na Barceloninom Nou Campu odigravši ponižavajućih 7:1. Bila je to večer inspiracije Guardioline Barcelone, a posebno večer inspiracije Lionela Messija koji je prvi put u historiji Lige prvaka postigao 5 golova na jednom meču. Tello je dodao još dva, a Kellarabi je bio strijelac jedinog gola za Apotekare.

Bayern München - Sporting 7:1 (10.3.2009.)

Teško da je iko gore prošao u jednom dvomeču od Sportinga koji je imao tu nesreću da se u šesnaestini finala Lige prvaka 2009. godine susretne sa Bayernom. Prvo su na svom stadionu poraženi sa čak 5:0, da bi u Minhenu doživjeli još veću blamažu. Pregaženi su sa čak 7:1, odnosno 12:1 u ukupnom rezultatu. Sve što su uspjeli napraviti je gol Jaoa Moutinha, dok su za Bavarce pogađali Podolski dva puta, Schweinsteiger, Van Bommel, Klose, Muller, a Polga je postigao i autogol.


Bayern München - Basel 7:0 (13.3.2012.)

Pobijediti Bayern u prvom susretu dvomeča očigledno nikako nije dobar izbor jer je zbog pobjede od 1:0 u prvom, Basel u revanšu igranom 13. marta 2012. godine nastradao sa čak 7:0. Tada su ljuti Bavarci slavili zahvaljujući golovima samo trojice igrača, Mariju Gomezu kao četverostrukom strijelcu, te Robbenu i Mulleru koji su zabili po dva gola.


Bayern München - Shakthar 7:0 (11.3.2015.)

I ove sezone Bayern zna biti jako nemilosrdan u uzvratnim mečevima, tako je i u martu Shakhtar iz Donjecka razbijen sa rekordnim rezultatom za knock-out fazu Lige prvaka, identičnim kakav je postignut i protiv Basela tri godine ranije. Gosti su nakon prvog meča odigranog bez golova na Alliaznz Areni primili sedam golova i tako poniženi napustili takmičenje. Hat-trick je postigao Boateng, a Ribery, Badstuber, Lewandowski i Gotze su pogađali po jednom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.