Velikani koji će se suočiti u polufinalu

17 veličanstvenih ostvarenja Barcelone i Bayerna u LP

A. Haznadarević

Nakon što su eliminisali Paris Saint-Germain i Porto, Barcelona i Bayern München će morati međusobno odlučiti koji će od ova dva velika kluba zaigrati u finalu Lige prvaka. Neće to biti standardni polufinalni susret, jer je već sima jasno da nas očekuje epski okršaj, finale prije finala u kom će Pep Guardiola povesti igrače Bayerna protiv "svoje" Barcelone, kluba koji mu je dao sve.

Pomalo je nevjerovatno koliko su ova dva kluba do sada napravila velikih stvari u Ligi prvaka, a posebno u eliminacionoj fazi tog čuvenog takmičenja. Zajedno, mogu se pohvaliti sa čak 17 stvari koje su ostale zabilježene u historiji, bilo da se radi o rekordima ili o nekim specifičnim prekretnicama.

Ostvarenja Barcelone

- Uzvratni susret sa PSG-om za Barcelonu je predstavljao 1000. nastup u Ligi prvaka! 

- Rekordni učinak u 100 utakmica izgleda fantastično: 70 pobjeda, 21 remi i 9 poraza.

- Neymarov prvi gol bio je Barcelonin 1000. u evropskim takmičenjima.

- Barcelona je sada dosegla 7. polufinale Lige prvaka u 8. utakmica

- Barcelona je učestvovala u rekordnih 11 polufinala otkako se takmičenje zove "Lige prvaka".

- Eliminacijom PSG-a katalonski velikan je osigurao nastup u svom 30. polufinalu računajući sva evropska takmičenja.

Ostvarenja Neymara

- S prvim golom protiv PSG-a, Neymar je postao prvi igrač koji je pogađao u četiri meča protiv istog rivala u jednoj sezoni Lige prvaka.

- Neymar je postao tek drugi Brazilac koji je zabio najmanje 10 golova i u Ligi prvaka i u Copa libertadoresu (samo Mariju Jardelu je ranije to pošlo za rukom)

Ostvarenja Xavi Hernandeza

- Ulazak u igru kao izmjena za Andresa Iniestu u drugom poluvremenu, značio je upisivanje 148. nastupa u Ligi prvaka s kojim je prestigao Casillasa na vječnoj listi.

- Bio je to ujedno rekordni 170. nastup Xavija u evropskim kupovima.

- Sa 53. nastupom u nokaut fazi Lige prvaka, veliki Xavi Hernandez je postavio još jedan rekord.

Ostvarenja Bayern Münchena

- Demoliranjem Porta u uzvratnom meču četvrtine finala, Bayern je postao prvi tim koji je zabio pet golova u meču nokaut faze Lige prvaka.

- Bayern je protiv Porta peti put u historiji takmičenja uspio zabiti pet golova u prvom poluvremenu, a ujedno to je bio treći put da baš Bayern napravi takav podvig.

- Bayern je prvi tim koji je zabio 30 golova u jednoj sezoni Lige prvaka.

- Thomas Muller je došao do svog 27. gola u Ligi prvaka, što ga je učinilo najboljim njemačkim strijelcem u ovom takmičenju svih vremena.

Ostvarenja Pepa Guardiole

- Eliminacijom Porta Guardiola je ostao trener koji je u svakoj trenerskoj sezoni ušao u polufinale Lige prvaka!

- U istom meču je 100. put vodio tim Bayerna, a za to vrijeme je ostvario rekordni učinak: 77 pobjeda, 12 remija i 11 poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.