Rasipništvo i loše investicije

Dojučerašnji milioneri: Najveći igrači koji su bankrotirali

A. Haznadarević

Nakon okončanja igračkog vijeka, sportisti su uglavnom prepušteni sami sebi, te u nastavak života obično ulaze sa različitim poslovnim idejama u koje investiraju svoj zarađeni novac. Veliki broj njih završi sa potpunim krahom, dok se neki čak i ne okušaju u poslovnim vodama zbog potpuno rasipnog života.

John Arne Riise

Čuveni defanzivac Liverpoola, koji je i nakon odlaska sa Anfielda nastavio sjajnu karijeru, još 2007. godine je bio primoran proglasiti bankrot. Riise je novac investirao u određene projekte u Norveškoj, koji su doživjeli potpuni krah. Može biti sretan što je tada imao još dobar dio karijere pred sobom.

Lee Hendrie

Čovjek koji je ostao dobro zapamćen među navijačima Aston Ville, za koju je nastupao tokom dugih 12 godina, samo godinu nakon službenog završetka ugovora sa svojim matičnim klubom 2008. je bio primoran da proglasi bankrot. On je svoj novac uložio u nekretnine, te nije bio spreman na pad berze koja je i njega finansijski pokosila. Kasnije je čak dva puta pokušao izvršiti samoubistvo, ali je sve preživio , te fudbal igra i danas.

David James

Bivši golman Manchester Cityja, koji je za Građane nastupio čak 536 puta, ali i koji je stajao na golu Engleske 53 puta, u karijeri je zaradio skoro 20 miliona funti. Međutim, ni to nije bilo dovoljno, pa je na kraju bio prinuđen da proda kolekciju od 150 dresova kao uspomene na igračke dane.

Eric Djemba-Djemba

Uprkos glasina da posjeduje više od deset terenskih vozila, te da novac čuva na 30 različitih bankovnih računa, kamerunski veznjak Eric Djemba-Djemba nikada nije znao raspolagati s novcem. Bivši igrač velikog Manchester Uniteda bankrot je proglasio 2007. godine, a nakon doticanja finansijskog dna karijeru je nastavio igravši u raznim ligama, te danas nastupa u Indiji.

Keith Gillespie

Iako je još kao dječak 1992. godine osvojio Omladinski kup sa Manchester Unitedom, Keith Gillespie je vrh karijere dosegao u Newcastleu, a kasnije i u Blackburnu. Serija loših investicija u kombinaciji sa ovisnošću o kocki, dovela je do toga da 2010. proglasi potpuni bankrot.

Celestine Babayaro

Kada neko u jednom periodu života zarađuje 25.000 funti sedmično, teško je i misliti o tome da bi kroz narednih nekoliko godina mogao ostati bez novca. Upravo to se dogodilo bivšem nigerijskom reprezentativcu i igraču Newcastlea.

Brad Friedel

Dobro poznati golman Brad Friedel, koji je u redovima Aston Ville ostao i najzapaženiji, prije četiri godine je bankrotirao uz skoro 5 miliona funti dugova. On je u suštini heroj svog rodnog Ohioa, gdje je želio otvoriti fudbalsku akademiju baziranu na neprofitnoj osnovi, ali odustajanje sponzora nakon tri godine radova ga je veoma skupo koštalo. Navodno je uspio povratiti dio izgubljenog novca.

John Carew

Iako se na ovoj listi većinom nalaze imena osoba koje su živjele potpuno raskalašenim životom, norveški napadač John Carew je uglavnom bio pozitivna osoba koja je uvijek rado odvajala novac za dobrotvorne svrhe. Ipak, optužba za utaju poreza je rezultirala presudom koja ga je 2011. godine odvela ravno u bankrot.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.