Najluksuzniji sastavi igrača

Top 10 najskupljih fudbalskih momčadi na svijetu

A. Haznadarević

Transfer samo jednog igrača svjetske klase košta pravo bogatstvo koje bi u dobroj mjeri moglo popraviti godišnji budžet jedne države. Međutim, slaganje cijelog sastava takvih odabranih i jako cijenjenih igrača, potpuno je druga dimenzija, koja izražena brojem novčanica sve ostavlja bez teksta.

10. Borussia Dortmund (398 miliona eura)

Jedan od daleko najuspješnijih klubova koji dolaze sa prostora Njemačke trenutno raspolaže igračkim kadrom vrijednim nevjerovatnih 398 miliona eura. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je ovaj klub u prošlim prelaznim rokovima već prodao neke od svojih najskupljih igrača.

9. Juventus (426 miliona eura)

Italijanska Stara dama trenutno u svojim redovima ima fenomenalan sastav, a sam mladi veznjak Paul Pogba ima realne šanse da obori rekord u visini transfera ovog ljeta. Trenutni igrački kadar kluba koji je osvojio 29 titula Serie A, 98 Kupova Italije i 2 Lige šampiona, vrijedi oko 426 miliona eura.

8. Arsenal (454 miliona eura)

Iako često kritikovan zbog svoje transfer politike, Arsenal je klub koji uvijek u sastavu ima nekoliko veoma skupih igrača. Uz to kako su u posljednje vrijeme doveli i nekoliko zvučnih pojačanja, Topnici trenutno raspolažu s možda i najskupljim sastavom igrača do sada.

7. Paris Saint-Germain (454 miliona eura)

Prema procjenama francuski PSG ima identično luksuzan sastav kao i velikan Premier lige Arsenal. Zanimljiv je bio proces transformacije jednog prosječnog kluba u planetarnog giganta, a iza svega stoje novci arapskih bogataša. Dovođenje Ibrahimovića, Cavanija, Luiza, Silve i drugih, rezultirali su vrijednošću svlačionice Parizana od oko 454 miliona eura.

6. Manchester United (468 miliona eura)

Najtrofejniji engleski klub se našao na 6. mjestu po vrijednosti igračkog sastava. Dovođenje cijenjenih igrača poput Di Marije, Mate, Falcaa i drugih koji sada igraju uz Rooneyja i kolege, povećalo je cijenu ionako skupog igračkog kadra na 468 miliona eura.

5. Chelsea (475 miliona eura)

Ove sezone daleko najubitačniji sastav u Engleskoj vrijedan je vrtoglavih 475 miliona eura. Igrački kadar Romana Abramovića je drugi najskuplji u cijeloj Premier ligi, ali bez obzira na to što postoje i skuplji, mašinerija predvođena Edenom Hazardom ove sezone na Otoku još nije doživjela poraz.

4. Manchester City (551 milion eura)

Snažni finansijski pokretač oličen u arapskom šeiku, omogućio je oduvijek prosječnom engleskom klubu da postane tim sa najluksuznijim igračkim kadrom u cijeloj Engleskoj. Osvajači dvije šampionske titule uz dodatak novih pojačanja zajedno vrijede više od pola milijarde, ili tačnije 551 milion eura.

3. Bayern München (642 miliona eura)

Jedan od najfascinantnijih igračkih sastava je moguće pronaći u srcu Bavarije. Bayern München, koji je već nekoliko sezona nedodirljiv u Bundesligi, te koji vodi jednu od glavnih riječi u Ligi prvaka, može se pohvaliti sa čak 642 miliona eura vrijednim igračkim sastavom.

2. Real Madrid (705 miliona eura)

Najprestižniji evropski klub koji u svojim vitrinama ima 32 trofeja Primere i čak 10 Lige prvaka, već nekoliko godina unazad ima ekipu vrijednu mnogo više od pola milijarde eura. Danas Cristiano Ronaldo i saigrači zajedno vrijede oko 705 miliona eura.

1. Barcelona (726 miliona eura)

Katalonski div Barcelona ima najluksuzniju svlačionicu u cijelom fudbalskom svijetu. Klub sa Camp Noua je za nešto više od 20 miliona eura razlike odnio prvo mjesto ispred svojih najvećih rivala, pa je tako sa procjenjenom vrijednošću od 726 miliona eura na samom vrhu. Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar i ostali, tek trebaju na terenu dokazati da su opravdano najskuplji, a priliku za to će imati kako u završnici primere, tako i u posljednjim okršajima Lige prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.