Najbolji odgovor i prijetnja Neueru

10 najboljih golova Lea Messija koji se i danas prepričavaju

A. Haznadarević

Predvodnik Barcelonine mašinerije Leo Messi, sa svojim saigračima se uveliko priprema za sutrašnji veliki okršaj sa Bayern Münchenom, a u sklopu podgrijavanja atmosfere, čuvar mreže Guardiolinog tima Manuel Neuer ga je "bocnuo" poručivši mu da će mu sutra na terenu pokazati ko je gazda.

Argentinski čarobnjak obično jako rijetko daje izjave, a posebno rijetko šalje provokacije na račun svojih rivala. On provocira, nervira i brutalno ponižava protivnike svojom čudesnom igrom, a neki od njegovih najljepših pogodaka mogu biti sasvim dovoljan odgovor, i istovremeno prijetnja velikom Manuelu Neueru.

"Diego Maradona gol" (protiv Getafea 2007. godine)

"S koje planete si ti došao", jedan novinar je pitao legendarnog Diega Maradonu nakon postizanja jednog od najljepših golova svih vremena. Skoro pa identičan gol je Lionel Messi postigao 2007. godine, a detaljnija analiza je pokazala da su i jedan i drugi loptu dotakli 13 puta, prošli 5 igrača i loptu poslali u mrežu pored šestog.

Gol glavom (protiv Manchester Uniteda 2009. godine)

Samo Alex Ferguson i njegov slavni Manchester United znaju kako je moguće da 169 centimetara visok igrač Barcelone može glavom zabiti gol jednom Edwinu van der Saru (tada vjerovatno i najboljem golmanu na svijetu) u finalu Lige prvaka, i to iz više nego teške pozicije. Bio je to gol za vodstvo od 2:0 i službeni početak velike dominacije Guardioline Barcelone.

Pogodak prsima (protiv Estudiantesa 2009. godine)

Finale Svjetskog klupskog prvenstva igrano 2009. godine, donijelo je okršaj evropskog i južnoameričkog šampiona - Barcelone i Estudiantesa, a ne treba ni posebno naglašavati ko je bio prva zvijezda utakmice. Leo Messi je pokazao kako na pravi način odreagovati na loptu koja je previsoka za udarac nogom, a opet preniska za zakucavanje u mrežu glavom. Pogodio je prsima i svom klubu donio titulu svjetskog prvaka.

"Playstation igrač" (protiv Arsenala 2010. godine)

Iako se ne radi konkretno o jednom golu, utakmica protiv Arsenala igrana u sklopu Lige prvaka 2010. godine, najbolji je pokazatelj šta sve može napraviti čudesni Argentinac. Arsenal je poveo golom Bendtnera u 19. minuti, da bi maestro napravio svoj šou, sam postavivši konačni rezultat od 4:1. 

Pogađao je Messi iz daljine, izlazio 1 na 1 pred golmana Arsenala Almuniju i od nemogućeg pravio moguće: "Kada krene s loptom, on je nezaustavljiv. On je kao sa Playstationa. On može okrenuti u svoju korist svaku grešku koju mi napravimo", zadivljen je ostao Arsene Wenger nakon teškog poraza.

Prodor i demonstracija zlatne ljevice (protiv Brazila 2011. godine)

Već odavno je jasno da Barcina argentinska legenda može napraviti prodor i loptu skoro pa prenijeti preko gol-crte, a šta se desi kada ne želi ići dalje u prodor do kraja, to je osjetila reprezentacija Brazila na svojoj koži.

Savršeno jednostavni pogodak (protiv Deportiva 2013. godine)

Vjerovatno najnonšalantniji gol ikada, čije postizanje djeluje više nego jednostavno. U stvari to je nešto što samo najveći majstori mogu izvesti, a cijela akcija uključujući završnicu, mogu poslužiti kao prava brošura za kreiranje savršene akcije među zgusnutom protivničkom odbranom.

Probacivanje kroz noge Spahiću i maestralni lob (protiv Seville 2012. godine)

Jedan od trenutaka koje veliki bh. stoper Emir Spahić želi zaboraviti, priredio mu je upravo onaj najveći - Leo Messi. Čak i nakon probacivanja kroz noge i rješavanja prepreke koju je predstavljao Spahić, Barcin čarobnjak je i dalje bio u teškoj poziciji, ali ni to mu nije smetalo da postigne fantastičan gol.

Plesač (protiv Real Zaragoze 2010. godine)

Kao dio hat-tricka Leo Messi je protiv Real Zaragoze postigao jedan od golova čije gledanje ne ostavlja ravnodušnim ni njegove i Barcelonine najveće protivnike. Čista umjetnost, ples na terenu, to je ovaj velikan priredio na terenu, sam među igračima Zaragoze.

Egzibicija pred golom Topnika (protiv Arsenala 2011. godine)

Teško da će ovaj pogodak iko od gledalaca zaboraviti i nakon 20-30 godina. Bila je to jedna od najfascinantnijih majstorija Lea Messija, a ponovo je nastradali klub bio engleski velikan Arsenal. Prebacivanje lopte preko Almunije i potpuno smireno zakucavanje lopte u mrežu je nešto za što treba biti više nego drzak za izvođenje na pravoj utakmici, utakmici Lige prvaka.

Ponižavanje najljućeg rivala (protiv Real Madrida 2011. godine)

Sve utakmice Barcelone mogu ići na jednu stranu, ali El Clasico protiv Real Madrida je uvijek nešto posebno. Voljom žrijeba Liga prvaka je 2011. godine upravo spojila dva najljuća rivala, a Lionel Messi je i tada imao dovoljno inspiracije i odvažnosti da postigne gol kakav se obično može vidjeti kada profesionalac zaluta među rekreativce. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.