Jako slaba forma bh. reprezentativaca

Mujdža konačno u udarnom sastavu, većina Zmajeva bez nastupa

A. Haznadarević

Dok se bliži kraj sezone i većina klubova igra odlučujuće utakmice, kako za što bolji plasman u vrhu tabele, tako i za sam spas od ispadanja, reprezentacija Bosne i Hercegovine definitivno nije jedna od onih koje se mogu pohvaliti da njeni igrači imaju zapažene uloge i donose prevagu. Barem ne veći dio njih, koji se muče sa lošom formom, povredama, suspenzijama, pa čak i lošim odnosima u klubu zbog kojih su im onemogućeni nastupi.

Sve to ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da odlučujuća utakmica kvalifikacija za Euro nije toliko blizu, a samo rijetki igrači naše nacionalne selekcije pružaju dobre partije, i prije svega ono najvažnije, redovno igraju.

Asmir Begović

Iako je Mark Hughes pokušao pojasniti zbog čega je mjesto Asmira Begovića prepušteno mladom Butlandu, u istoj izjavi je priznao da više nije siguran da li ga bh. golman smatra prijateljem. U susretu 36. kola Premier lige i pobjedi nad Tottenhamom, postalo je jasno da Begovića najvjerovatnije nikada više nećemo ni vidjeti u dresu Stokea. Ni proteklog vikenda ga nije bilo čak ni na klupi, pa sve ukazuje na odlučnu borbu bh. golmana za transfer u neki veći klub.

Ibrahim Šehić

Azerbejdžanski Qarabag u završnicu sezone je ušao potpuno opušteno, pa je tako drugi meč zaredom momčad Ibrahima Šehića upisala tek remi. Ovoga puta jedan bod je osvojen na gostovanju kod Khazara, a rezultat je glasio 1:1. Bh. čuvar mreže je branio svih 90 minuta za svoj tim.

Ratko Dujković

Jedan od dva susreta s kojima je borba za titulu u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine pala na dva kluba, upravo je bio i meč Dujkovićevog Zrinjskog i Sarajeva. Ovaj reprezentativni golman je svih 90 minuta stajao na golu mostarskog kluba, te je kapitulirao samo jednom - u 79. minutu kada je Leon Benko izašao kao pobjednik iz duela 1 na 1.

Ermin Bičakčić

Već odavno standardni prvotimac njemačkog Hoffenheima, i proteklog vikenda je bio u udarnoj postavi svoj tima. Ipak, Hoffenheim se nije proslavio na gostovanju kod Eintrachta u Frankfurtu, gdje je izgubio sa 3:1, a Ermin Bičakčić je na poluvremenu zamijenjen.

Emir Spahić

Kako se svake sedmice pojavi minimalno jedna nova opcija vezana za angažman Emira Spahića, koji je trenutno bez kluba, proteklih dana se jedan imućni katarski klub uključio u cijelu priču. Navodno je bivši kapiten bh. reprezentacije iz Katara dobio finansijski veoma izdašnu ponudu u trajanju od čak četiri godine, ali ime kluba još nije otkriveno. Podsjetimo, ranije se ime Emira Spahića u svjetskim medijima spominjalo u kontekstu pojačavanja Bešiktaša, Galatasaraya, zagrebačkog Dinama i AC Milana.

Ognjen Vranješ

Protiv velikog Bešiktaša koji se bori za titulu, ekipa Gaziantepspora je pružila herojski otpor, te je odnijela veliki bod sa jednog od tri najteža gostovanja u cijeloj sezoni. Rezultat na kraju susreta je glasio 1:1, a stoper gostiju Ognjen Vranješ bio je prema ocjenama jedan od tri najbolja igrača na kompletnoj utakmici. Odigrao je svih 90 minuta i za svoj nastup nagrađen sa visokih 7,3, a može se još spomenuti i to da je u 51. minutu meča zaradio žuti karton.

Ervin Zukanović

Gradski derbi grada Verone i podjela bodova između Chieva i Verone rezultatom 2:2, protekao je bez Ervina Zukanovića, koji je odmarao radi ranije zarađene lakše povrede. Međutim, od samih njegovih nastupa trenutno su daleko zanimljivija događanja vezana za transfer ovog sjajnog bh. defanzivca, a prema pisanju italijanske štampe, pregovori sa velikim Interom su već prošli prvu fazu.

Edin Cocalić

Velika borba je u A-grupi doigravanja belgijske Jupiler lige za plasman u Evropa ligu, a vode je Mechelen i Genk. I nakon ovoga vikenda momčad našeg Edina Cocalića je s nova tri boda protiv Waasland-Beverena zadržala vodeću poziciju, a bh. reprezentativac nije imao pravo nastupa u pomenutoj pobjedi od 2:1, s obzirom na zarađenu suspenziju u prethodnom susretu zbog zarađenog crvenog kartona.

Mensur Mujdža

Nakon dugo vremena Mensur Mujdža je konačno dobio priliku da zaigra u početnoj postavi svog Freiburga, kluba koji mu je pred početak sezone ponudio novi ugovor pokazavši tako da ozbiljno računa na njega, ali je uprkos tome veći dio vremena proveo sjedeći na klupi. Bosanskohercegovački desni bek je to odlično iskoristio, te bio jedan od najboljih igrača svog tima sa visokom ocjenom nastupa od 7,2. Igrao je do 76. minuta, a meč je završen remijem 1:1.

Sead Kolašinac

Schalke je porazom na gostovanju kod Kölna poziciju koja vodi u Evropa ligu učinio nesigurnom, te do kraja sezone morati dati sve od sebe da odigra dobro. U ovom neočekivanom porazu od 2:0, Sead Kolašinac nije nastupio, te je kompletan meč ispratio sa klupe za rezerve.

Senad Lulić

Kolo u kom su oba rimska kluba savladana od strane klubova iz Milana, donijelo je veoma uzbudljiv i borben okršaj Intera i Lazija, a gosti su na kraju slavili sa 1:2. Baš kao što je ranije najavljeno, ovaj susret je propustio Lazijev bh. reprezentativac Senad Lulić, koji je ranije zaradio povredu zbog koje ga je trener odlučio odmoriti i drugu utakmicu zaredom.

Sejad Salihović

Poraz od 3:1 na gostovanju u Frankfurtu, jedan od najdugovječnijih igrača u dresu Hoffenheima Sejad Salihović, cijeli je odgledao sa klupe za rezerve, bez prilike da pomogne saigračima.

Muhamed Bešić

Koliko je bio sjajan uspon Muhameda Bešića i brzo uklapanje u najjaču postavu Evertona, toliko se sezona loše za njega završava. Odlični mladi defanzivni veznjak je tako još jedan u nizu meč svog tima ispratio sa klupe, a Everton je izgubio od Sunderlanda sa 2:0.

Anel Hadžić

Nakon što je igrao značajnu ulogu u remiju sa drugoplasiranim bečkim Rapidom u kom je zaradio žuti karton, Anel Hadžić nije bio u sastavu Sturma na gostovanju kod Austrije Vienna. Njegov tim je susret završio bez pogodaka, te je ostao na trećoj poziciji.

Sanjin Prcić

Momčad Rennesa za koju nastupa bh. reprezentativac Sanjin Prcić, poražena je u okršaju ekipa iz same sredine tabele francuskog šampionata, a slavila je Bastia sa minimalnih 0:1. Bh. veznjak je priliku dobio u 71. minutu, a za nekih 20-ak minuta igre zaradio je i javnu opomenu. 

Gojko Cimirot

U velikoj pobjedi Sarajeva nad Zrinjskim, koja je značila da bordo tim ostaje prvi pretendent na titulu, svih 90 minuta odigrao je i mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Gojko Cimirot. 

Avdija Vršajević

Ove sezone posrnuli Hajduk na svom terenu je uspio savladati ekipu Osijeka rezultatom 3:2, te na sigurnom rastojanju zadržati svoju treću poziciju na tabeli HNL-a. Kompletan susret protiv Osječana je odigrao i krilni bh. igrač Avdija Vršajević.

Haris Medunjanin

Deportivo La Coruna je nastavio žestoku borbu za opstanak, a proteklog vikenda gostovanje kod Athletic Bilbaa je ovom timu donijelo barem privremeni bijeg u zonu spasa. Sa Athleticom je odigrano neriješeno 1:1, a bh. veznjak Haris Medunjanin je bio još jedan u nizu bh. reprezentativac koji nije upisao ni minut igre u posljednjem kolu.

Tino-Sven Sušić

Drugi bh. reprezentativac koji nosi dres hrvatskog Hajduka, također je proveo svih 90 minuta na terenu u susretu s Osijekom, te uz Vršajevića nastavio biti jedan od rijetkih igrača bh. selekcije koji konstantno nastupaju za svoje klubove.

Miralem Pjanić

Baš kao što se Roma nije proslavila na gostovanju kod Milana, tako se nije proslavio ni Miralem Pjanić, koji je odigrao nešto slabiji meč nego što smo to navikli od njega. Bio je u početnom sastavu rimskog kluba, na terenu je proveo 70 minuta, te je zaradio žuti karton. Roma je izgubila rezultatom 2:1.

Izet Hajrović

Ekipa Werdera koja se bori za izlazak u Evropu, na gostovanju kod Hannovera, kao jedne od najlošijih ekipa cu cijelo sezoni, uspjela je osvojiti samo jedan bod. Razočaravajući remi nije donio ništa posebno ni Izetu Hajroviću, koji je odigrao prvo poluvrijeme i koji se tek može pohvaliti činjenicom da je ponovo zaigrao od prve minute.

Edin Višća

U zanimljivom okršaju Balikesirspora i Istanbul Basaksehira, Edin Višća je gostovao kod nekadašnjeg reprezentativca Ermina Zeca, a Višćin Basaksehir je bio uspješniji pobijedivši sa 2:1. Iako nije zabio nijednom, za razliku od Zeca, Višća je odigrao fantastičnu partiju, te bio drugi najbolje ocijenjeni igrač pobjedničke momčadi.

Milan Đurić

Novopečeni reprezentativac Milan Đurić, sa svojom Cesenom je ostao i bez teoretskih šansi za opstanak u Seriji A nakon poraza od Sassuola rezultatom 3:2. Kao što je to bio slučaj u posljednje vrijeme, ni ovoga puta Đurić nije bio u početnoj postavi, a priliku je dobio u 78. minutu susreta pa uprkos korektnoj igri nije imao dovoljno vremena da napravi nešto zapaženije.

Vedad Ibišević

U dugo čekanoj pobjedi Stuttgarta nad Mainzom, očekivano, Vedada Ibiševića ponovo nije bilo na terenu. Za razliku od ranijih mečeva, bh. napadač nije bio ni na klupi, pa se može reći da nekada najopasniji golgeter Bundeslige jedva čeka kraj sezone i po svemu sudeći promjenu sredine. Protekla provedena u Stuttgartu je, blago rečeno, sezona za zaborav.

Edin Džeko

Najbolji strijelac bh. reprezentacije svih vremena Edin Džeko, od dolaska na Etihad nije proživljavao goru situaciju kada su u pitanju nastupi i prilike kojih i nema u posljednje vrijeme. U vikendu koji je iza nas, Građani su se nošeni igrom Sergija Aguera iživljavali na novom drugoligašu QPR-u, a Džeko je sve to promatrao sa klupe za rezervne igrače. U 63. minutu se otvorila prilika za to da zaigra i drugi napadač, ali menadžer Pellegrini je tada na teren poslao novajliju Bonyja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.