U aktuelnoj sezoni 2014/15

Pet igrača koji su uspjeli i nakon promjene pozicije u ekipi

A. Haznadarević

Promjena pozicije na terenu, jedna je od trenerskih odluka koje najteže padaju igračima, a mnogima od njih i sam razvoj karijere bude usporen zbog novih taktičkih zamisli "vizionara" koji sjedi na klupi. Međutim, postoje i svijetli primjeri, primjeri igrača koji su fantastično ispunili sva svoja nova zaduženja i igru zadržali na veoma visokom nivou.

1. Antoine Griezmann (Atletico Madrid)

Francuski ofanzivac koji je početkom ove sezone iz Real Sociedada stigao u Atletico Madrid, iza sebe ima senzacionalnu sezonu u kojoj je uz Marija Mandžukića na odličan način zamijenio Diega Costu. Međutim, nije Griezmann u karijeri uvijek igrao na poziciji špica, već je obično stajao malo iza kao drugi napadač, ali njegove sposobnosti ove sezone su ga preobratile u pravog, kvalitetnog centarfora.

2. Emre Can (Liverpool)

Emre Can je još jedan u nizu fenomenalni njemački fudbaler turskog porijekla, koji se na sjajan način uklopio u igru Liverpoola, nakon što je sa BayArene prošlog ljeta stigao na Anfield. Ipak, on je na Otok stigao kao vezni igrač, a okolnosti su bile takve da se ubrzo našao u defanzivnoj liniji zajedno sa Martinom Škrtelom i Mamadouom Sakhoom. Bez obzira na to, opet je bio sjajan cijele sezone, ali i dalje se nada da će klub dovesti adekvatna odbrambena pojačanja da može ponovo sa Hendersonom igrati u sredini terena.

3. Pierre-Emeric Aubameyang (Borussia Dortmund)

Iako sezona za ekipu Jurgena Kloppa nije išla baš po planu, prilika za podizanje trofeja, barem onoga u DFB Kupu još uvijek nije izgubljena. Kako se ljetno pojačanje Dortmunda u liku Cire Immobilea pokazalo kao prilično neefikasno, Klopp je inače desnog krilnog Aubameyanga morao isprobati na poziciji centralnog napadača, što je u potpunosti uspjelo. Statistički je postigao 50 posto više golova nego što mu je polazilo za nogom na svojoj prirodnoj poziciji.

4. Nabil Fekir (Lyon)

Mladi, veoma perspektivni Francuz alžirskog porijekla Nabil Fekir, inače je ofanzivni veznjak, koji je u još uvijek aktuelnoj sezoni preorijentisan u napadača. Rezultat je to okolnosti u ekipi Huberta Fourniera, a da cijeli eksperiment protekne fenomenalno, pobrinuo se sam Fekir, koji je zabio 13 golova i čak pokupio i priznanje za Lyonovog igrača sezone.

5. Lionel Messi (Barcelona)

Dolazak Luisa Suareza u Barcelonu, napravio je potpuno novu situaciju u timu, ili tačnije u samom špicu napada. Probavajući različite varijante sa Neymarom, Suarezom i Messijem, trener Luis Enrique je pokušavao složiti dobitnu kombinaciju, a nju je na kraju pronašao sam Leo Messi. Kako je kasnije opisao Suarez, Argentinac mu je nakon jednog gola prišao i rekao mu da ostane u špicu, a da će se on povući nazad iza njega i Neymara. Tako je i bilo, a Barca je kasnije osvojila Primeru i osigurala finale Lige prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.