Impresivna imena s kojima je igrao

Tim snova Xavi Hernandeza: Legenda birala najbolje saigrače

A. Haznadarević

Xavi Hernandez je bez sumnje jedan od najvećih veznih igrača koje su ljudi imali čast gledati. Ovaj fudbalski umjetnik, provodi svoje posljednje dane u Barceloni, jedinom klubu za koji je ikada nastupao u karijeri, te će po isteku sezone najvjerovatnije krenuti put egzotične katarske lige. Zaista je impresivna lista imena fudbalskih velikana s kojima je Xavi igrao tokom karijere, a na zahtjev novinara sam je izabrao tim snova sačinjen od svojih nekadašnjih i današnjih timskih kolega.

Victor Valdes

Možda Victor Valdes nikada nije važio za najboljeg golmana svijeta, ali je zato je sve vrijeme bio član možda i najdominantnije generacije jednog kluba svih vremena. Sa Barcelonom je osvojio sve od Primere do Lige prvaka, a čak je i s nacionalnim timom podigao pehar Svjetskog prvenstva.

Gerard Pique

Sa samo 28 godina, Gerard Pique je već ostvario sve ono što fudbaleri uopšte mogu i sanjati. Već dugi niz godina je standardni bedem odbrane Barcelone, a sa odlaskom Xavija, jedan od kapitena tima će bez sumnje postati i ovaj stasiti defanzivac.

Carles Puyol

Legendarni kapiten koji je bio Xavijev dugogodišnji saigrač, upravo je pred odlazak u penziju prošle godine u nasljedstvo kapitensku traku Barcelone ostavio velikom veznjaku. Nastupao je za Barcelonu čak 15 godina, te pritom osvojio šest titula Primere.

Miguel Angel Nadal

Iako je Xavi bio jako mlad i u to vrijeme je tek prekomandovan među Barcelonine seniore, tek jedna sezona je bila dovoljna da shvati da je Miguel Angel Nadal doista poseban odbrambeni igrač. Bio je on član Cruyffovog "tima snova" koji je postao šampion 1992. godine.

Pep Guardiola

Pep Guardiola vanserijski trener, ali isto tako, jedan je od najboljih igrača koji su ikada igrali za Barcelonu. Tog mišljenja je i Xavi Hernandez, koji je svog nekadašnjeg timskog saigrača, a kasnije i trenera, uvrstio među svoje najbolje saigrače ikada. 

Andres Iniesta

Drugi Barcelonin umjetnik iz sredine terena, koji se sa Xavijem već godinama nadopunjava na potpuno izvanredan način. To je jedan od najslavnijih dvojaca veznog reda ne samo u još uvijek aktuelnom sastavu Barcelone, već i u cijeloj impozantnoj historiji ovog velikog kluba, pa i mnogo šire.

Ronaldinho

Majstor o kojem ne treba trošiti riječi. Jednostavno čovjek koji je za tim sa Camp Noua u svoje vrijeme značio ono što Leo Messi znači posljednjih godina. Ovaj plejmejker je bez sumnje bio najbolji igrač svijeta tokom svoje ere u Barceloni, a bio je i podrška samom Messiju na početku profesionalne karijere, te asistent kod njegovog prvog gola na službenim utakmicama.

Luis Figo

Iako će vječno važiti za jednu od najvećih izdajica Barcelone, Xavi nije zaboravio kakav mu je saigrač bio Luis Figo, i koliko je bio važan za igru njegovog jedinog kluba. Zajedno su osvojili dvije titule Primere, a onda je Portugalac potpisao za rivalski Real Madrid.

Rivaldo

Teško je riječima opisati kakav je izgledala igra brazilske legende Rivalda odmah po dolasku u Barcelonu. Dovoljno je reći da je kao vezni igrač u prve četiri sezone postigao 19 ili više golova u Primeri, te da je ostao zapamćen kao jedan od najvećih koji su nosili dres Barce generalno.

Samuel Eto'o

Kamerunski ubojiti napadač Samuel Eto'o, igrač je čijem odlasku iz Španije se najviše obradovao veliki golman Real Madrida Iker Casillas, ali i svi ostali golmani u ligi. Koliko je bio nezgodan za protivničke odbrane, najbolje govori da je u periodu od pet godina za Barcelonu zabio 100 pogodaka. Koristio je Xavijeve lopte na fenomenalan način pretvarajući ih u golove.

Lionel Messi

Naravno, u timu najboljih saigrača s kojima je veliki Xavi Hernandez ikada igrao, morao se naći i najveći u historiji slavnog kluba Lionel Messi. Najbolji je strijelac, igrač sa najviše osvojenih pojedinačnih priznanja i zasigurno, igrač koji je pored Xavija najduže zadržao igru na krajnje vrhunskom nivou. Jedan je od Xavijevih zamjenika na funkciji kapitena tima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.