Roger Federer najveći od najvećih

Džumhurov protivnik predvodi listu najbogatijih tenisera

A. Haznadarević

Maestralni bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, ostvario je ogroman uspjeh plasiravši se u 3. kolo Roland Garrosa, pritom ostvarivši svoj dječački san. Imat će priliku da odigra meč sa legendarnim Rogerom Federerom, što je samo po sebi impozantno ostvarenje. Upravo ovaj slavni Švicarac već godinama unazad je prvo ime svjetskog tenisa, te čak i kada nije u najvećoj formi, sama njegova pojava privlači najveću pozornost sportske javnosti. Pored svih ostvarenja u karijeri, Federer predvodi i listu najbogatijih tenisera na svijetu, a zanimljivo je vidjeti koliko je u tom pogledu uspješniji od ostalih velikih zvijezda.

8. Novak Đoković

Ukupna zarada u karijeri: 50 miliona dolara

Trenutno prvi teniser svijeta Srbijanac Novak Đoković, u svijet profesionalnog tenisa se otisnuo 2003. godine, a pretpostavlja se da je do danas stekao bogatstvo od oko 50 miliona dolara.

7. Venus Williams

Ukupna zarada u karijeri: 60 miliona dolara

Teniserka koja je ostala zapamćena kao prva Afroamerikanka koja je postala prva teniserka svijeta, u svojoj impozantnoj karijeri je zaradila više od 60 miliona dolara. Jedna je od sestara Williams koje godinama unazad haraju tenisom, a da stvari budu zanimljivije, ona i sa svim vrtoglavim uspjesima je daleko manje uspješna od svoje mlađe sestre.

6. Rafael Nadal

Ukupna zarada u karijeri: 80 miliona dolara

Iako se dugo vremena držao na samom vrhu, najbolji španski teniser Rafael Nadal trenutno drži sedmu poziciju na ATP listi. Upravo on je najduži period proveo kao glavni konkurent Rogeru Federeru, a njihovi mečevi su uvijek bili nešto posebno. Samo nakon teške povrede koljena, Nadal je u 2013. godini zaradio oko 6,8 miliona dolara, što dovoljno govori o njegovom uspjehu.

5. Maria Sharapova

Ukupna zarada u karijeri: 90 miliona dolara

Fantastična ruska teniserka, jedna je od najboljih, ali i najplaćenijih teniserki svih vremena. U prosjeku godišnje zarađuje više od 24 miliona dolara, te je zaštitno lice Nikea, Heada, a ima i svoju kompaniju slatkiša "Sugarpova".

4. Serena Williams

Ukupna zarada u karijeri: 100 miliona dolara

Najuspješnija teniserka na svijetu je Amerikanka Serena Williams, i to kako na sportskom, tako i na finansijskom planu. Ona je, naime, tokom karijere zaradila preko 100 miliona dolara. Počela je kao jako mlada igrati tenis, a vrijedi istaći da je u jednom periodu uspjela čak spojiti i šest godina bez micanja sa čelne pozicije najuspješnijih teniserki svijeta.

3. Pete Sampras

Ukupna zarada u karijeri: 150 miliona dolara

Nekadašnji svjetski "broj 1", koji će ostati zapamćen po žestokim sudarima sa Andre Agassijem, tokom svog profesionalnog bavljenja tenisom uspio je zaraditi više od 150 miliona dolara, a baš kao i Williamsova u ženskoj konkurenciji, više od šest godina je držao čelnu poziciju na ATP listi.

2. Andre Agassi

Ukupna zarada u karijeri: 175 miliona dolara

Penzionisani američki teniser Andre Agassi, jedna je od legendi ovog sporta. Impresivna karijera mu je donijela oko 175 miliona dolara na računu, a pored silnih sponzorskih obaveza, Agassi je često zauzet i poslovima vezanim za svoju dobrotvornu fondaciju.

1. Roger Federer

Ukupna zarada u karijeri: 300 miliona dolara

Pomalo je nestvarno koliko se prema ovom, finansijskom parametru, Roger Federer nalazi ispred konkurencije. Ovaj već sada legendarni teniser, tokom karijere je zaradio preko 300 miliona dolara. Još je zanimljivija činjenica da godišnje zarađuje oko 40 miliona, uključujući u to, kako novac zarađen na turnirima, tako i prihode brojnih sponzora čije je zaštitno lice. Između ostalog, na platnoj je listi Moet&Chandona, Rolexa, Nikea, Credit Suissea i drugih velikih kompanija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.