Nova oprema za nove uspjehe

10 najljepših: Novi dresovi engleskih premierligaša

A. Haznadarević

Iako je sezona u engleskoj Premier ligi tek završena, klubovi su već predstavili svoje nove garniture opreme u kojoj će nastupati iduće sezone. Ako je suditi po prvim fotografijama, deset klubova će se posebno isticati po dizajnu svojih novih dresova, a dvojica bh. reprezentativaca su pored ostalih poslužila kao manekeni svojim timovima.

10. Everton

Proizvođač sportske opreme Umbro, bio je inspirisan Evertonovim sloganom "Nil Satis Nisi Optimumu", ili na našem "samo najbolje je dovoljno dobro", pa je slova "NSNO" ukomponovao u specifični dizajn zadnje strane šorca. Uz to, upravo šorc je posebno zanimljiv zbog plave boje na gornjem dijelu, identične boji dresa, što se najbolje vidi na fotografiji našeg Muhameda Bešića.

9. Arsenal

Od potpisa ugovora sa Pumom, mora se priznati da su igrači Arsenala zaigrali u prelijepo dizajniranim dresovima po kojima su se isticali i protekle sezone. Ni u narednoj ne bi trebalo biti iznimki, s tim da se kao najveća promjena navodi dodatak zlatne boje dresovima Topnika, a ona se jasno vidi na rubovima rukava.

8. Crystal Palace

Sa potpisom kompanije Macron, Crystal Palace je već javno predstavio obje garniture dresova. Prva garnitura je kao i obično u crvenoj i plavoj kombinaciji, ali ovoga puta sa širokim linijama. S druge strane, gostujući dresovi ovog ne toliko slavnog engleskog tima zasigurno neće proći neopaženo.

7. Tottenham

Napadač Harry Keane, koji je iz sjene za jednu sezonu izrastao u pravu zvijezdu engleskog fudbala, predstavio je nove dresove Tottenhama, koje će on i njegovi saigrači nositi u sezoni 2015/16. Under Armour je kao proizvođač naveo da se radi o dresovima koji teže svega 107 grama, i koji su opremljeni sa tehnologijom brzog sušenja.

6. Manchester Untied

Evolucija dresova Manchester Uniteda sa potpisom njemačkog giganta Adidasa se nastavlja. Koliko je ugovor od 750 miliona funti važan i za sam Adidas, najbolje pokazuje to što su se u ovoj kompaniji potrudili da dizajniraju potpuno novi izgled dresova, neviđen do sada. Ipak, i dalje su zadržane prepoznatljive tri linije, a neizostavni grb slavnog kluba, bit će štampan ne u svojim punim bojama, već u crvenoj i bijeloj kombinaciji. 

5. Stoke City

Drugi reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je poslužio kao maneken za predstavljanje novih dresova, bio je Asmir Begović. Njegov Stoke City, koji inače spada među najstarije klubove na cijelom svijetu, ne može igrati u drugim kombinacijama boja od crvene i bijele, pa su i ovoga puta promjene teže primjetne. New Balance kao proizvođač zna da je vrijednost i ljepota dresova Stokea upravo u tradicionalnom izgledu, što je i ispoštovano.

4. Newcastle

Baš kao što Stoke City ne bi bio to što jeste bez svojih crvenih i bijelih pruga, tako bi i Newcastle izgubio svoj identitet bez crno-bijele kombinacije. Puma je dizajnirala nove dresove Svraka, a široke pruge sa V-izrez kragnom na kraju jako skladno djeluju.

3. Southampton

Za razliku od prošlosezonskih, dresovi Southamptona za novu sezonu Premier lige dobili su šire pruge, bijelu kranu, ali i tri linije na ramenima. Sve to je rezultat novog sponzorskog ugovora sa Adidasom koji će od iduće sezone oblačiti igrače ovog, protekle sezone neočekivano jakog i uspješnog tima.

2. Chelsea

Najveća promjena na novim dresovima šampiona Engleske Chelseaja, bit će na imenu sponzora. Nakon dugog niza godina, ugovor sa proizvođačem elektronike Samsungom nije produžen, te je čelništvo Plavaca je dogovorila saradnju sa također jednom istočnjačkom kompanijom. Ovoga puta se radilo o velikom japanskom proizvođaču auto guma Yokohami, te ipak na prsima Mourinhovih igrača neće pisati "Turkish Airlines" kako je ranije najavljivano. Što se tiče samih dresova, ponovo će ih izrađivati Adidas, a najzanimljiviji efekat je taj što se u kombinaciji plave i bijele boje sada pojavljuje i crvena boja.

1. Liverpool

Veliki zaokret Liverpoola pokazuju i novi dresovi u kojima će Redsi nastupati iduće sezone. Promijenjen je sam dobavljač dresova, te je napravljena temeljna promjena dizajna. New Balance je tako dizajnirao ponovo crvene dresove, ali ovoga puta sa slabije vidljivim prugama, a i boja samog grba i imena sponzora je transformisana u bijelu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.