Najpoznatiji na nedozvoljenim supstancama

Top 10 fudbalera koji su bili na steroidima i drogama

A. Haznadarević
Teme:

Stav da samo bodybuilderi koriste steroide je čisti mit, zahvaljujući kojem se svaki izvanredni uspjeh ovih, do krajnje granica razvijenih ljudi ponižava. Istovremeno, iste ili slične supstance su prisutne i u skoro svim drugim sportovima, samo što se koriste u druge svrhe i njihova primjena nije toliko očigledna kao što je to slučaj kod "velikih momaka". Upravo zbog toga se i u svim fudbalskim ligama obavljaju različita anti-doping testiranja, koja nerijetko rezultiraju velikim skandalima i suspenzijama. Zanimljivo je što se među onima koji na nesportski način žele unaprijediti svoje mogućnosti, često otkriju i igrači koji su na različitim, teškim drogama. 

Abel Xavier

Igrač koji je ostao upamćen po karakteristično ofarbanoj kosi i bradi, također je jedan od fudbalera koji su pali na doping-testu. Porugalski defanzivac sa prilično impozantnom karijerom, koristio je anabolički steroid dianabol, zbog kojeg je zaradio 18-mjesečnu suspenziju. Dianabol je steroid koji dramatično povećava sintezu proteina, glikogena i generalno povećava snagu za jako kratak period.

Anderson Luis de Souza "Deco"

Slušaj velikog portugalskog fudbalskog asa Deca posve je unikatan, budući da ga je suspenzija sustigla kada je već bio penzionisan. On je karijeru okončao kao igrač brazilskog Fluminensea, a potvrda o suspenziji mu je stigla četiri dana pred okončanje karijere, s tim da je početak zabrane nastupa bio određen poslije završnog meča. Otkriveni su mu tragovi diuretika furosemida, koji se inače može koristiti za prikrivanje korištenja drugih supstanci sa "crne liste".

Stan Lazaridis

Bivši australijski internacionalac, koji je nosio dresove West Hama i Birminghama, 2007. godine je suspendovan na 12 mjeseci zbog korištenja anti-androgena Finasterida. Iako je pomenuto sredstvo koristio kao lijek i bez namjere da s njim poboljša svoje fizičke sposobnosti, shodno s pravilima morao odslužiti suspenziju. 

Jake Livermore

Najsvježiji slučaj sa skandaloznim rezultatima doping-testova, bio je slučaj engleskog fudbalera Jakea Livermorea. On je u maju bio pozitivan na kokain, što je odmah rezultiralo suspenzijom od strane FA-a, a istraga je dalje nastavljena, posebno znajući da se radi o jednoj od najtežih droga. Dvadesetpetogodišnji veznjak je inače 2012. godine upisao svoj prvi nastup za reprezentaciju Engleske, te je prošle godine postao najskuplje plaćeni igrač u historiji Hull Cityja, a koji je Tottenhamu plaćen 8 miliona funti.

Adrian Mutu

Jedan od najpoznatijih narkomana iz svijeta fudbala. Ovaj iznimno veliki fudbalski talenat, kao igrač engleskog Chelseaja je pao na doping-testu i to ni manje ni više nego na dobro poznatu supstancu kokain. Suspendovan je na sedam mjeseci, a ugovor mu je raskinut od strane Plavaca samo godinu dana nakon realizacije transfera karijere. Klub ga je pored svega i tužio, te je ostao u velikim dugovima zbog teškog poroka.

Jermaine Hue

Jamajčanin koji je svoju fudbalsku karijeru proveo u domovini, SAD-u i Švedskoj, bio je u centru skandala 2013. godine. Pozitivnim su se pokazali njegovi uzorci uzeti od strane anti-dopinške kontrole poslije kvalifikacione utakmice Svjetskog prvenstva protiv Hondurasa, a u pitanju je bio tip steroida dexamethason. Devetomjesečna suspenzija mu je u poznim godinama karijere značila prelomnu tačku, budući da se po njenom isteku vratio u kopačke ali u zapuštenoj formi, te se u maju ove godine oprostio od aktivnog igranja fudbala.

Edgar Davids

Slavni holandski fudbaler sa impresivnom karijerom iza sebe, a koji se prošle godine oprostio od aktivnog bavljenja fudbalom, kao igrač Juventusa 2001. godine je doživio veliki pad u karijeri, i to nakon što je je na doping-testu bio pozitivan na steroid nandrolon. Jedan je to od anaboličkih steroida koji potiču rast mišića, stimulaciju apetita, poboljšanje proizvodnje crvenih krvnih ćelija i gustoće kostiju. Davids je tada suspendovan na 16 mjeseci, te je trebao propustiti Svjetsko prvenstvo 2002. godine. Nakon žalbe sa naglaskom da su lijekovi rezultat povišenog nivoa nandrolona, presuda je rezultirala smanjenjem suspenzije od četiri mjeseca.

Chris Armstrong

Vjerovatno i najsvjetliji primjer koliko sport može biti efikasno sredstvo u borbi protiv droge, upravo je slučaj Chrisa Armstronga. Još 1995. godine kao 23-godišnjak, tadašnji igrač Crystal Palacea je postao prvi fudbaler kojem je otkriveno prisustvo tragova droge u organizmu, a korištenje marihuane mu je donijelo suspenziju i obavezni odlazak na rehabilitaciju. Nakon povratka u kopačke, Armstrongu je karijera krenula munjevitom uzlaznom putanjom, te je prešao u Tottenham za rekordnu odštetu svog kluba od 4,5 miliona funti.

Gerard Kinsella

Još jedan u nizu fudbaler koji je pokušao da uz nedozvoljene načine ostvari značajniji napredak u karijeri. Gerard Kinsella je u probleme zapao kao igrač na mnogo manjem nivou od nekih drugih sa ove liste, budući da je bio pozitivan na anaboličke steroide 2013. godine, i to kao igrač engleskog niželigaša Fleetwood Towna. Suspenzija od dvije godine za tadašnjeg 21-godišnjaka, značila je teški krah karijere, tako da tek ostaje da vidimo da li će nekadašnja Evertonova nada uspjeti pronaći klub i vratiti pravu formu.

Diego Maradona

Kralj fudbalskih narkomana, ali i istovremeno čovjek koji bez sumnje spada u konkurenciju za najboljeg fudbalera koji se ikada pojavio na Planeti. Slavni Argentinac Diego Maradona je u novijoj historiji zbog ovisnosti o drogi bio jako blizu smrti, a kokain ga je 1991. godine kao igrača Napolija koštao 15-mjesečne suspenzije. 

Tri godine kasnije Maradona je ponovo pao na doping-testu, a ovoga puta se je radilo o čistom sredstvu za podizanje fizičkih mogućnosti - supstanci efedrin, koja se godinama ranije nalazila na crnim listama dopinga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.