Legendarna vještina protiv moderne

Najveći razlozi zbog kojih je boks bolji od UFC-a

A. Haznadarević

Bez ikakve sumnje "Ultimate Fighting Championship" poznatiji kao UFC, u očima mlađeg dijela publike predstavlja najprivlačniji borilački sport, koji je sve popularniji i koji proživljava svoje zlatno doba. Rastom popularnosti, UFC je prilično bacio u sjenu klasični boks, te se često vode rasprave koliko je u stvari UFC zahtjevniji, atraktivniji i slično. Činjenica zaista jeste to da je UFC donio neke nove stvari u svijet borilačkih sportova, ali postoji i cijeli niz neoborivih činjenica koje ukazuju na to da je boks bio i ostao neuporedivo najbolji borilački sport. 

Ima daleko veću i daleko bolju historiju

Poređenje boksa sa UFC-om, ravno je poređenju američke fudbalske MLS lige sa MLB bejzbol ligom, koja na prostorima "Novog kontinenta" ima historiju utkanu u generacije i generacije tamošnjeg stanovništva, bez obzira na to što fudbal postaje sve popularniji. Jednostavno, za UFC su prevelika imena sportskih institucija kakvi su Muhamed Ali, Joe Frazier, Mike Tyson i drug.

Trajanje mečeva

Ogromne najave i podizanje atmosfere oko jedne velike UFC borbe mogu biti anulirane u roku od samo nekoliko sekundi nokautom ili predajom meča, a jedan obični UFC meč nikada još nije trajao duže od 18 minuta uključujući i pauze. Boks meč, s druge strane, nerijetko traje i po deset rundi, gdje gledaoci mogu jasno vidjeti sve mogućnosti koje posjeduju oba borca koja se nalaze u ringu.

Steroidi

Iz UFC-a su čak bili primorani da priznaju da imaju ozbiljnih problema sa korištenjem nedopuštenih supstanci, pa se od februara ove godine provodi potpuno novi sistem testiranja na doping. Također su pooštrene i sankcije za sve one kojima se dokaže postojanje nedopuštenih supstanci u organizmu. Ovo su bili potezi koje je UFC morao donijeti nakon katastrofalne situacije u kojoj je nakon borbe utvrđeno da su i Anderson Silva i Nick Diaz bili na nedopuštenim supstancama tokom meča.

Bokserski IQ

UFC borci moraju unaprijed predvidjeti potez protivnika i postaviti se tako u bolju poziciju, koja može značiti i prekretnicu meča pa i sam nokaut. S druge strane, bokseri moraju unaprijed planirati cijelih nekoliko rundi, praviti različitu strategiju u odnosu na svakog protivnika, čekajući priliku da meč dobiju ili nokautom ili na poene. U UFC-u nema toliko razmišljanja, pa borci ne moraju biti toliko odmjereni pri svakom potezu.

Nema ležanja i kupovine vremena

Toliko mnogo mečeva UFC-a prođe u prilično dosadnoj situaciji gdje većinu vremena protivnici provedu na tlu, pokušavajući se izvući u što bolju poziciju za udaranje ili izvođenje poluge na nekom od zglobova. Takve scene u boksu ne postoje, a "odmaranje i molitva" za boksere mogu biti samo san, jer oni moraju biti čvrsti i ostati na nogama do kraja meča i to bez trenutaka odmora.

"Veliki" okršaji

Kakve velike mečeve je i starija i novija historija boksa imala, u UFC-u teško da mogu i sanjati da će se ikada dogoditi. Svi dobro znaju za davne "mečeve smrti" Muhameda Alija i Joea Fraziera, Mikea Tysona i Edvandera Holyfielda, pa čak i nedavno održanog okršaja Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaoa. Najbolji dueli u UFC-u koji bi možda bili slično ispraćeni od strane javnosti, teoretski nisu izvodljivi s obzirom na različite kategorije slavnih boraca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.