Predstavljanje košarkaških Zmajeva

Ko su momci sa spiska selektora Duška Ivanovića?

A. Haznadarević

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će sa pripremama za Eurobasket početi 23. jula, a selektor Duško Ivanović već je sačinio širi spisak igrača na koje računa i kojima je poslao i za okupljanje. Na širem spisku se našlo 25 imena, od kojih će tokom priprema i faza kristaliziranja sastava na Evropsko prvenstvo otputovati njih 12. U nastavku možete provjeriti ko su momci pozvani na reprezentativno okupljanje u koje će sve oči bh. javnosti biti uprte tokom najveće smotre košarkaških reprezentacija Starog kontinenta.

Nemanja Gordić

Godina: 26

Klub: Cedevita

Dobro poznati bh. košarkaš Nemanja Gordić, jedan je od onih koji su boje Bosne i Hercegovine branili još na Eurobasketu 2011. i 2013. godine. Rođeni je Mostarac, koji je profesionalnu karijeru započeo u redovima Budućnosti iz Podgorice, a koji trenutno igra za zagrebačku Cedevitu čiji je član od prošle godine. Više o ovom košarkaškom reprezentativcu BiH možete pročitati ovdje.

Muhamed Pašalić

Godina: 27

Klub: Aris

Rođeni Sarajlija koji je košarku naučio igrati u redovima legendarne Bosne, iza sebe ima bogatu internacionalnu karijeru koju je gradio ponajviše u Grčkoj, gdje i danas nastupa kao član ekipe Arisa. Član je reprezentacije Bosne i Hercegovine od 2013. godine, kada je zaigrao na Eurobasketu.

Alex Renfroe

Godina: 29

Klub: Alba Berlin

Amerikanac koji je naturalizacijom stekao pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu, te za koju će debitovati u prvom službenom meču naše selekcije, plejmejker je berlinske Albe, za koju nastupa od prošle godine. Iza sebe ima jako respektabilnu karijeru koju je prkos rođenju u SAD-u u Saveznoj državi Tennessee izgradio na tlu Evrope.

Draško Knežević

Godina: 22

Klub: Igokea

Mladi igrač Igokee Draško Knežević, jedan je od mlađih igrača koji su se našli na spisku selektora Ivanovića. Ima 22 godine i profesionalnu karijeru je započeo prije tri godine kao igrač Mladosti iz Mrkonjić Grada. Od 2013. godine je član Igokee, u čijim redovima je nastavio graditi reputaciju velikog košarkaškog talenta.

Džanan Musa

Godina: 16

Klub: Cedevita

Najmlađi pozvani igrač na okupljanje A-reprezentacije Bosne i Hercegovine, 202 centimetra je visoki Džanan Musa. On već odavno važi za jednog od košarkaša naše države koji najviše obećavaju, a o kakvom potencijalu je riječ, jasno je bilo i čelnicima zagrebačke Cedevite koji nisu propustili šansu da ga potpišu, kao što su ne tako davno potpisali i svima dobro poznatog Jusufa Nurkića. 

Zack Wright

Godina: 30

Klub: Istanbul BB

Još jedan naturalizovani Amerikanac koji je već odavno igrač sa zavidnom reputacijom u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Zack Wright je rođen u Austinu, u Teksasu, a karijeru je igradio igrajući širom Evrope. Od 2014. godine brani boje turskog Istanbula BB.

Nihad Đedović

Godina: 25

Klub: Bayern Munchen

Jedan od igrača na koje se naša reprezentacija uvijek osloniti, ali je u posljednje vrijeme javnost zabrinuo špekulacijama o gubitku bh. državljanstva je sjajni igrač minhenskog Bayerna Nihad Đedović. On već odavno važi za jednog od najboljih košarkaša Bosne i Hercegovine, koji se prije Bayerna dokazao i u timovima kakvi su Alba Berlin, Galatasaray i drugi. I on je jedno od djece diva koji je na koljenima, sarajevske Bosne. Više o Nihadu Đedoviću možete pročitati ovdje.

Marko Šutalo

Godina: 32

Klub: Pitesti

Iako je rođen u susjednoj Srbiji, u Bačkoj Topoli, Marko Šutalo je zahvaljujući porijeklu oca koji je rođen u Bosni i Hercegovini dobio poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u čijim redovima se već pokazao kao jako koristan igrač. Dugo je nastupao u Srbiji za više različitih klubova, a 2012. godine je zaigrao i u BiH i to kao igrač Širokog. Od prošle godine ovaj 194 cm visoki košarkaš brani boje rumunskog Pirestija.

Milan Milošević

Godina: 29

Klub: AEK

Rođen u Bileći, Milan Milošević je karijeru upravo i započeo u svom rodnom kraju, gdje je prve seniorske nastupe zabilježio u dresu KK Heo Bileće, ranije poznatom kao KK Hercegovac. Izmijenjao je u nastavku karijere više klubova sa prostora bivše Jugoslavije, da bi prošle godine dosegao vrhunac potpisavši za grčki AEK. 

Marko Jošilo

Godina: 22

Klub: Metalac

Dvadesetdvogodišnji igrač Metalca iz Valjeva, još jedan je reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je rođen u susjednoj Srbiji. Jošilo se rodio 1992. godine u Čačku, a profesionalnu karijeru je započeo kao igrač Partizana. Košarkaški put ga je vodio u više navrata i do klubova iz BiH, a posljednji za koji je nastupao, bila je Igokea. 

Dalibor Peršić

Godina: 30

Klub: Timisoara

Reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je rođen u Mostaru, od prošle godine je igrač rumunske Timisoare, čiji je važan dio tima. On je jedan od igrača koji su najveći dio karijere proveli u domovini, gdje je posebno ostao zapamćen u dresu tuzlanske Slobode. Posljednji bh. angažman u redovima Širokog je riješio na tako kvalitetan način da su za njega stigle brojne inostrane ponude, od kojih se odlučio baš za onu pristiglu iz Timisoare.

Adin Vrabac

Godina: 21

Klub: Trier

Jedan od najperspektivnijih košarkaša u Bosni i Hercegovini, mladi je Adin Vrabac. On je svoj košarkaški put počeo iz redova KK Spars, a danas je član bundesligaša TTB Triera. Visok je 201 centimetar, i igrač je koji će se i ove godine naći na NBA draftu.

Nedim Buza

Godina: 20

Klub: Oostende

Još jedan igrač ponikao u redovima sarajevskih Sparsa, i Nedim Buza je jedan od visoko-perspektivnih košarkaša na čijim plećima će biti budućnost bh. košarke.  On je prije samo nekoliko dana potpisao ugovor sa belgijskim Oostendeom, klubom za koji je jedan period igrao i kapiten reprezentacije Mirza Teletović.

Edin Atić

Godina: 18

Klub: Spars

Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Atić, jedan je od pozvanih u prvi tim nacionalne selekcije koja će obaviti pripreme za nastup na dugo čekanom Eurobasketu 2015. Atić je igrač KK Spars, u januaru je napunio 18 godina, i važi za veoma talentovanog mladog košarkaša pred kojim je velika budućnost.

Almir Hasandić

Godina: 24

Klub: Sloboda

Ljubimac navijača tuzlanske Slobode Almir Hasandić, karijeru je počeo u rodnom Odžaku, da bi se otisnuo te do svoje 24. godine izmijenjao nekoliko klubova. Od prošle godine član je Slobode, u kojoj se važi za jednog od najboljih igrača, stoga i ne čudi što je jedan od pozvanih igrača na pripreme nacionalnog tima za veliku evropsku smotru.

Mirza Teletović

Godina: 29

Klub: Brooklyn Nets

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirza Teletović, najveće je ime u cijeloj selekciji naše države. Ovaj, jedan od najpoznatijih Jablaničana u svijet profesionalne košarke je krenuo iz tuzlanske Slobode, a ostatak priče svi manje-više znaju. Član je NBA tima Brooklyn Netsa od 2012. godine, a krajem protekle sezone je imao zdravstvenih problema zbog kojih će morati iznova raditi na jačanju forme što ovom velikom profesionalcu nije toliko težak izazov. Ukoliko želite saznati više informacija o bh. kapitenu, kliknite ovdje.

Miroslav Todić

Godina: 30

Klub: Tofas

Rođeni Tuzlak Miroslav Todić, svestrani je centar sa dugom karijerom iza sebe, u kojoj je izmijenjao veliki broj stranih klubova. Prethodnu sezonu je proveo u italijanskom timu Dinamo Basket Sassari, da bi ove godine potpisao ugovor sa turskim Tofasom.

Miralem Halilović

Godina: 23

Klub: Krka

Još jedan igrač koji je rođen u Tuzli, karijeru je počeo u redovima Dite, za koju je debitovao 2007. godine. Nakon odlaska iz matičnog kluba, Halilović se okušao u Hrvatskoj, pa u Litvaniji, da bi od ove godine postao član slovenačke Krke.

Kenan Karahodžić

Godina: 19

Klub: Unicaja

Iako je rođen u srbijanskoj Bačkoj Topoli, Kenan Karahodžić je košarkaš koji se odlučio da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a koliko je naš tim ojačan najbolje govori činjenica da se radi o 19-godišnjem momku koji brani boje španske Unicaja Malaga. Visok je 209 centimetara i težak 104 kilograma.

Stefan Glogovac

Godina: 21

Klub: Spars

Jedan u nizu od mlađih igrača koji su se našli na proširenom spisku reprezentacije Bosne i Hercegovine je i Stefan Glogovac, 202 centimetra visoki igrač sarajevskog tima Sparsa. On je prvi put dobio poziv u seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u ljeto prošle godine.

Elmedin Kikanović

Godina: 26

Klub: Nancy

Dobro poznato ime bh. košarke Elmedin Kikanović, igrač je koji je karijeru započeo u redovima tuzlanske Slobode, a koji je ne tako davno potpisao ugovor sa francuskim SLUC Nancy Basketom. Ranije je ovaj 211 centimetara visoki košarkaš nastupao za ruski Enisey Krasnoyarsk.

Andrija Stipanović

Godina: 28

Klub: Trabzonspor

Dvadesetosmogodišnji Andrija Stipanović, košarkaš je rođen u Mostaru, a koji iza sebe ima jednu od bogatijih internacionalnih karijera u cijeloj momčadi nacionalne selekcije BiH. Stipanović je još od 2013. godine član turskog Trabzonspora.

Jusuf Nurkić

Godina: 20

Klub: Denver Nugets

Uz Mirzu Teletovića, svakako najveća košarkaška zvijezda koju ima Bosna i Hercegovina, te jedan od dva predstavnika naše zemlje u slavnoj NBA ligi. Jusuf Nurkić se bez obzira na sav kvalitet dosta iznenađujuće našao na selektorovom proširenom spisku, budući da se zna da je ne tako davno podvrgnut operativnom zahvatu te je već ranije najavljeno da će propustiti Eurobasket. Ostaje pitanje da li je selektor samo jako optimističan ili se zaista dogodi da Nurkić zaigra za BiH, a to ćemo svakako saznati uskoro. Sve novosti vezane za Jusufa Nurkića provjerite ovdje.

Draško Albijanić

Godina: 28

Klub: Kozuv

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Draško Albijanić, igrač je koji od septembra prošle godine brani boje makedonskog Kozuva. On je 211 centimetara visok košarkaš koji je ranije nastupao za Borac iz Čačka, Zrinjski i niz drugih timova.

Nermin Hujdurović

Godina: 27

Klub: Marso

Dvadesetsedmogodišnji 200 centimetara visoki  centar Nermin Hujdurović, jedan je u nizu bh. košarkaša koji su krajem prošle sezone napustili domovinu i potpisali ugovore sa nekim od stranih timova. Hujdurović je tako dres Slobode, zamijenio dresom Mađarske momčadi Marso, za koju nastupa i danas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.