I bh. rival se poigrao sa kvalifikacijama

Euro 2016: Pet ekipa koje su najbliže direktnom plasmanu

A. Haznadarević

Dok se ogromna borba vodi u većini kvalifikacionih grupa čak i za pozicije koje vode u doigravanje za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se igrati iduće godine u Francuskoj, neke momčadi su već odradile najveći dio posla i ostaje im samo da lagano potvrde svoje prve pozicije. Nažalost, Bosna i Hercegovina je daleko od toga, a naši momci sa novim selektorom na čelu su pobjedom protiv Izraela tek uspjeli sačuvati dalje šanse za plasman na najveću smotru evropskih reprezentacija. U nastavku provjerite kojih se to pet reprezentacija praktično poigralo sa svojim rivalima u kvalifikacionim grupama.

Portugal

Iako smo navikli ranijih godina da se Portugal doslovno provlači i u posljednjim mečevima osigurava nastupe na velikim smotrama reprezentacija, ovoga puta je "Seleccao" doista impresivan u kvalifikacijama, te već sada ima 12 bodova na kontu. Šokantni poraz od Albanije u uvodu, kao da je razbudio "evropske Brazilce", koji su kasnije odigrali sjajne četiri utakmice i upisali isto toliko pobjeda. Ipak, ovo bi se moglo skoro sve reći i u licu jednine, s obzirom da je prvenstveno forma Cristiana Ronalda došla do izražaja, a podatak da je od 7 golova Portugala u kvalifikacijama njegovo djelo, sasvim dovoljno govori.

Austrija

Rijetko koja reprezentacija se na tako sjajan način poigrala sa kvalifikacijama za Euro, kako je to do sada uspjela Autrija. U grupi sa Švedskom, Rusijom, Crnom Gorom, Moldavijom i Lihtenštajnom, Austrijanci su upisali čak pet pobjeda i tek jedan remi. Sve to im je donijelo 16 poena i već sada skoro pa siguran nastup na Evropskom prvenstvu.

Slovačka

Definitivno niko nije mogao ni ozbiljno pomisliti da bi nakon šest odigranih kola Slovačka mogla imati 18 poena, osvojenih u svim pobjedom završenim mečevima. Posebno ne kada se zna da u grupi imaju jednu Španiju, pa zatim i Ukrajinu, Bjelorusiju, Makedoniju i Luksemburg. Slovaci su u šest mečeva postigli 13 golova, a primili su tek tri.

Vels (predvodnik grupe u kojoj je i Bosna i Hercegovina)

Na našu žalost, na ovoj listi se morala naći i reprezentacija Velsa, koja je sa historijskom pobjedom na drugom najjačom reprezentacijom svijeta, prema FIFA-inoj listi, došla nadomak direktnog plasmana na Euro. Nakon pobjede od 1:0 nad Belgijom, igrači Velsa predvođeni Garethom Baleom su sa 14. bodova izbili na prvo mjesto B-grupe, te tako naše zamisli usmjerene ka osvajanju drugog mjesta ostavile pod velikim znakom pitanja. S druge strane i Velsu bi plasman na Euro značio ostvarenje sna na koji se čeka već dugih 57 godina, jer je ova selekcija baš 1958. godine posljednji put igrala na velikom takmičenju.

Engleska

Čini se da je konačno reprezentacija Engleske počela da liči na onu pravu, nekada respektabilnu i snažnu selekciju. Wayne Rooney je kao kapiten i napadač najveći razlog uspjeha "tri lava", koji su u grupi u kojoj im Švicarska i Slovenija predstavljaju najveću prijetnju, prvih šest susreta završili sa šest pobjeda i maksimalnih 18 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.