Odigrali vjerovatno posljednje mečeve

Sedam šampiona koji nikada više neće igrati Ligu prvaka

A. Haznadarević

Liga prvaka u novoj 2015/2016 sezoni će početi za nekih mjesec dana, kada će biti igrani prvi mečevi pretkola čiji su parovi izvučeni upravo danas. Nema sumnje da je pred nama ponovo jako zanimljiva sezona najjačeg fudbalskog klupskog takmičenja na svijetu u kojoj će brojne zvijezde prirediti mnogobrojna uživanja publici širom Planete. Međutim, Liga prvaka više nikada neće biti ista s obzirom na oproštaje nekolicine velikana, fudbalskih majstora koji su godinama unazad stvarali najljepše i svijeta najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Maicon

Po svemu sudeći Roma će dozvoliti slavnom brazilskom beku Maiconu da napusti klub, iako mu ugovor ističe tek iduće sezone, a šanse da karijeru nastavi u nekom od klubova koji se bore za trofej Lige prvaka su minimalne. Maicon je inače igrač koji je svoj vrhunac doživio u dresu Intera, s kojim je čak 2010. godine osvojio Ligu prvaka. U ovom takmičenju je nastupio 61 put.

Carlos Tevez

Iako ga mnogi ne vole zbog ekscentričnog ponašanja s kojim je priredio brojne neugodnosti trenerima i saigračima u prošlosti, Carlos Tevez je bez sumnje veliki fudbaler čiji će mogući povratak u dječački klub Boca Juniors predstavljati značajno slabljenje ne samo Juventusa, već i kompletnog evropskog fudbala. Ovaj Argentinac je do sada odigrao 46 mečeva Lige prvaka i postigao 13 pogodaka u istom, te je u tri navrata igrao veliko finale u kom je slavio samo 2008. godine.

Nemanja Vidić

Jedan od najboljih srbijanskih fudbalera ikada Nemanja Vidić, ostavio je ogroman trag u Manchester Unitedu u kom je proveo najbolje godine karijere i s kojim je osvojio Ligu prvaka. Kako sada ima 33 godine i član je Intera koji nije osigurao nastup u Ligi prvaka predstojeće sezone, šanse da stoper koji je do sada nastupio 54 puta u ovom takmičenju ponovo zaigra su jako male. 

Didier Drogba

Legendarni status je Didiera Drogbu i vratio na Stamford Bridge ove sezone, a kako se bjelokošćanski napadač definitivno oprostio od omiljenog plavog dresa, očekuje se da bi ubrzo mogao još jednom zaigrati u nekoj od egzotičnih liga. On je bio glavni razlog Chelseajevog osvajanja Lige prvaka 2012. godine, a u tom takmičenju je odigrao 94 utakmice i zabio 44 gola.

Frank Lampard

Iako je još sezonu ranije postao igrač pod ugovorom američkog New York Cityja, Frank Lampard je svoju posljednju sezonu na Otoku odigrao u dresu Manchester Cityja kao posuđeni igrač. Sada će se i definitivno preseliti u "obećanu zemlju" gdje je već sav luksuz spreman za njega i njegovu porodicu. Lampard je 107 puta nastupio u Ligi prvaka, u kojoj je istovremeno postigao 23 gola, a dva puta je igrao finale od kojih je ono 2012. godine ostalo zapisano za njega zlatnim slovima.

Steven Gerrard

Jedan od najjačih udaraca za engleski i kompletan evropski fudbal je odlazak Stevena Gerrarda u američki Los Angeles Galaxy. Ova fudbalska veličina i živa ikona Liverpoola, igrač je koji se 30 puta upisao u listu strijelaca na mečevima Lige prvaka, a kojih je ukupno odigrao 87. Dva puta je igrao finale, a medalju je osvojio 2005. godine u vjerovatno i najboljem finalu Lige prvaka ikada odigranom.

Xavi Hernandez

Čovjek koji je čak četiri puta podigao trofej Lige prvaka u svojoj impozantnoj karijeri, upravo se pobjedom u finalu ovog čuvenog takmičenja prostio od svog matičnog kluba s kojim je osvojio sve što se u fudbalu može osvojiti. Xavi je odigrao 157 mečeva Lige prvaka i pritom postigao 12 golova. Odlazak u katarski Al-Sadd, koji se takmiči u Aziji, znači da do kraja karijere više neće igrati Ligu prvaka, osim u slučaju nekog neočekivanog preokreta za što su minimalne šanse.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.