Fabrika zvijezda spremila nove modele

Velikani u najavi: Omladinci Uniteda na pragu prvog tima

A. Haznadarević

Klub čiji je omladinski pogon samo u jednoj generaciji izveo cijeli nevjerovatni niz legendi kakve su Ryan Giggs, Paul Scholes, Roy Keane, Nicky But, braća Neville i David Beckham, i ove sezone je u svojoj "kovačnici" pripremio novu generaciju omladinaca koji su spremni da uskoče u prvi tim i osvoje svijet. Istovremeno, i skauting tim Manchester Uniteda je odradio veliki posao, te se među nadolazećim zvijezdama kluba već nalaze i oni koji su glavne faze razvoja proveli u drugim okruženjima.

Ashley Flatcher

Među pet imena "velikana u nastanku" Manchester Uniteda, prvo se može spomenuti više nego perspektivni mladi napadač Ashley Fletcher. On je dijete kluba, koje je već fasciniralo predstavama u omladinskoj ligi, a 9 golova u 10 mečeva u kojima je bio starter, dovoljno govore o kvalitetu Ashleyja Flatchera. Odlazak Radamela Falcaa i mučenje sa povredama Robina Van Persieja, mogli bi stvoriti priliu da pokaže šta zna već početkom predstojeće sezone.

Joe Rothwell

Nakon što je poslan na posudbu koja je trebala poslužiti kao usavršavanje, Joe Rothwell je bio jedna od najsvjetlijih tačaka kompletnog sastava Blackpoola. Kao vezni igrač, ovaj 20-godišnjak se posebno može pohvaliti sa odličnim sposobnostima pregleda igre, ali i zavidnim mogućnostima u odbrani. Prije odlaska na posudbu, kod Van Gaala je već zadužio broj u timu, pa se očekuje da će nakon jakog perioda provedenog na posudbi biti u prilici da zasja u dresu matičnog kluba.

Saidy Janko

Kada Manchester United odluči da dovede nekog maloljetnika iz druge države, to znači da on ima izniman talenat s kojim bi mogao postati jedan od najvećih. Takav je slučaj upravo sa Saidyjem Jankom, 19-godišnjakom rođenim u Švicarskoj, kog je još 2013. godine United doveo iz redova Züricha. Proteklu polusezonu je proveo na posudbi u Boltonu, a ranjivost Crvenih Đavola na poziciji desnog beka upravo bi mogla biti prostor za njegovu šansu.

Ben Pearson

Danas dvadesetogodišnji veznjak, u školu fudbala Manchester Uniteda je krenuo sa devet godina, te je prošao sve omladinske kategorije, baš kao i u nacionalnom timu Engleske čiji je i danas član kao U-20 reprezentativac.  To što ga već odavno porede sa Paulom Scholesom govori sasvim dovoljno, a njegovim povratkom sa polugodišnje posudbe u Barnsley, Luis van Gaal je dobio jako svježu mogućnost jačanja i podmlađivanja svog veznog reda.

Andreas Pereira

Još jedan produkt ozbiljnog rada skauting službe kluba sa Old Trafforda je i 19-godišnji veznjak Andreas Pereira. On je rođeni Belgijanac brazilskog porijekla, koji je nakon učenja prvih fudbalskih pokreta u Lommel Unitedu postao član PSV Eindhovena, da bi ga 2011. godine Manchester United doveo među svoje omladince. Da će vrlo vjerovatno postati planetarna zvijezda, pokazao je prije samo nekoliko dana na velikoj sceni, kada je u finalu U-20 Svjetskog prvenstva izbacio četvoricu mladih Srbijanaca i postigao prekrasan pogodak za Brazil. Nema nikakve sumnje da će ove sezone dobiti priliku da zaigra i u prvom timu Uniteda i tu pokaže šta zna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.