Brazilska "desetka" - Roberto Firmino

Pet stvari koje bi trebali znati o novoj zvijezdi Liverpoola

A. Haznadarević

Ogromnu pažnju javnosti je privukao transfer brazilskog veznjaka Roberta Firmina u Liverpool, za kog navijači vjeruju da bi mogao biti ne samo adekvatna zamjena za velikog Stevena Gerrarda, veći i buduća najveća zvijezda kluba sa Anfielda. Ovaj 23-godišnji reprezentativac Brazila je jako interesantna ličnost, koja doista ima sve predispozicije da postane ono što od njega fanovi Redsa očekuju, a što im je falilo.

Početak putovanja

Kao senior, danas 23-godišnji Roberto Firmino je debitovao još 24. oktobra 2009. godine u dresu brazilskog Figueirensea. Još u svojoj premijernoj sezoni je nastupio 38 puta, te zabio 8 golova, što je bilo dovoljno za ekspresni polazak u osvajanje Evrope. Nakon jedne godine profesionalnog igranja u domovini, Firmino je postao član njemačkog Hoffenheima, gdje se i afirmisao kroz dugih 5 godina, koliko je igrao u TSG-u. Nakon 140 nastupa i 38 postignutih golova, došlo je vrijeme za novi izazov, a izbor je pao na engleski Liverpool.

On je istinski "broj 10"

Sa pozicijom ofanzivnog veznog, Firmino je igrač koji predstavlja pokretačku mašinu ekipa u kojima igra, bilo da se radilo o Hoffenheimu ili o reprezentaciji Brazila. Posebno važna činjenica vezana za njega je ta što postiže skoro pa jednak broj golova, koliko istovremeno ostvaruje i asistencija. U Bundesligi je tako protekle sezone poentirao 13 puta, dok je tome dodao još i 12 asistencija.

Uspjesi za Brazilom

U dresu reprezentacije Brazila, Roberto Firmino je debitovao u novembru prošle godine, i to u visokoj pobjedi nad Turskom od 4:0. Tada je ušao kao zamjena Luizu Adrianu. Samo 6 dana kasnije, već je postigao svoj prvijenac u nacionalnom dresu, a desilo se to u 83. minutu prijateljskog okršaja sa Austrijom u kom je Brazil njegovim čudesnim golom slavio sa 2:1. Nakon toga je postao standardni član reprezentacije.

Svoje ime je već urezao u historiju Liverpoola

Samim svojim dolaskom na Anfield Road, Roberto Firmino je postao jedno od najskupljih pojačanja Liverpoola ikada. Tačnije, njegov angažman je drugi najskuplji u historiji kluba, a sa odštetom od 29 miliona funti, našao se odmah iza Andyja Carrolla, kog je Liverpool svojevremeno platio 32 miliona funti.

Igrač je koji nikada nije bio ozbiljnije povrijeđen

Jako važna činjenica za Liverpool koji se često nalazi u neugodnim situacijama u kojim povrede kroje sastav, je ta da nova zvijezda u timu važi za jednog od najizdržljivijih mladih igrača. Tako je zabilježeno da je od početka sezone 2011/2012, Roberto Firmino propustio tek sedam ligaških mečeva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.