EA Sports ima odgovor novom PES-u

Top 10 promjena koje donosi nova FIFA 16

A. Haznadarević

Mnogo prašine je podiglo predstavljanje prvih prikaza izgleda nove Konamijeve perjanice PES-a, a kao što smo na to i navikli, odgovor EA Sportsa u vidu nove FIFA-e, ponovo će doći sa jednako uzbudljivim novostima. FIFA 16 će, prema najavama, biti do sada najsavršenija fudbalska simulacija koju je ova kompanija ikada predstavila, jer se tokom razvoja posebna pažnja pridavala poboljšavanju ranijih slabosti. Deset je posebno interesantnih činjenica o novoj FIFA-i, a koje bi igrači trebali znati.

10. Glasanje za zvijezdu koja će krasiti omot

Zanimljivo je što se ovoga puta odlučilo da pri izboru zvijezde na naslovnici, sami igrači dobiju priliku da odluče koga žele i to putem glasanja. Naravno, Lionel Messi je već potvrđen, a glasa se za drugo lice koje će se naći pored njega. Tu su Sergio Aguero, Thibaut Courtois, Harry Keane i Jordan Henderson. Istovremeno, zna se da će u Australiji igra biti prodavana sa naslovnicom na kojoj će se nalaziti Leo Messi i jedna od dama iz nacionalnog tima.

9. Golmani u stvari rade

Pokušaji da se golmani aktiviraju, do sada su prolazili jako loše. Posljednji u nizu problem je bio taj što se nerijetko događalo da kod šuteva s distance ili nekih laganijih sa manje udaljenosti, golman doslovno ostane ukopan. Da ne bi svaki put morali kursor stavljati na golmana, programeri EA Sportsa su preuredili ovaj segment, pa će tako virtualni Neuer, De Gea i drugi, povremeno sami reagovati na način da cijelu situaciju približe stvarnom životu.

8. Poboljšanje odbrane

Napadanje protivnika i postizanje golova zaista i jesu ključni elementi fudbala. Proteklih nekoliko godina se posebna pažnja pridavala unapređenju tih dijelova igre, a sada je došao red i na to da se krajnje ozbiljno programeri pozabave i sa odbranom. FIFA 16 tako dolazi sa mnogo fleksibilnijim defanzivcima, kojima je omogućeno da se i okreću dok jure napadača, skraćen je period vraćanja nakon startova, a poboljšani su i tzv. zračni startovi.

7. Primanje lopte i presijecanje pasova

Iako je moguće da jedna ekipa bude potpuno dominantna u sredini terena, veće su šanse da drugi tim presjeće neku od brojnih lopti i organizuje kontra-napad. Novosti se odnose baš i na taj segment, u kom će sada igrači sami podizati nogu ukoliko lopta prolazi neposredno pored njih, što se može drastično odraziti na cijelu taktiku. Prema najavama, to ipak neće izgledati tako strašno, već samo realnije, a ranije spomenuto poboljšanje odbrane bi trebalo nadomjestiti napravljenu razliku.

6. Jačina dodavanja

Same varijacije dodavanja u kombinaciji sa "R" tipkama su temeljno preuređene, a prve impresije su da će ovom vještinom biti malo teže ovladati. Snaga pasa će trebati biti na pravi način usmjerena i iskorištena, kako za probacivanje lopte pored poboljšanih defanzivaca, tako i za samo biranje prave situacije za upošljavanje napadača.

5. Ljepota golova

Sama težnja ka lijepom igranju, u EA Sportsu je ovoga puta posebno dobila na važnosti, a ponajviše se to odnosi na postizanje lijepih golova. Monotonija će definitivno biti razbijena, a stilovi postizanja pogodaka mnogobrojniji. Više verzija samog šutiranja, snage, stila, novi voleji, šutevi glavom, sve svu to neke od stvari koje su preuređene.

4. Izgled igrača

Promjena koja je potpuno estetskog tipa, prema najavama, donijet će mnogo više realnosti u novu FIFA-u. Puno pažnje je posvećeno detaljima poput micanja očima i slično, a kako se po prvi put pojavljuju i ženski timovi, sve igračice su, naravno, morale biti kreirane iz temelja i bez ikakvih osnova prenesenih sa ranijih verzija igre.

3. FIFA Trainer

Jedan od novih modova igre najavljenih iz EA je FIFA Trainer, zamišljen kao dio namijenjen osobama koje nisu ranije igrale FIFA-u, ali i onima koji se žele detaljno pripremiti za sve novosti. Radi se o opsežnim upuststvima koje kreću od funkcija dugmadi, pa sve do kreiranja akcija, promjene formacije i svega što je potrebno za igranje.

2. Driblinzi bez dodira lopte

Varke tijelom svojstvene za majstore poput Lionela Messija, FIFA 16 je oživjela i u virtualnom svijetu. Igrač u svakom trenutku može odvojiti svoju fudbalsku zvijezdu od lopte, te čak izvesti i niz trikova kako bi prevario odbranu. Cijela mogućnost je zamišljena kao stiskanje kvačila u autu tokom vožnje, gdje ono i dalje ide svojim smjerom ali s mogućnošću da se iznenada krene u trk punom snagom.

1. Ženski timovi

Naravno, najveća promjena koju je EA Sports najavio i koju uvodi na velika vrata su ženske fudbalske ekipe. Radi se o 12 nacionalnih timova, koji će moći igrati jedni protiv drugih, što, za sada, isključuje mogućnost igranja žena protiv muškaraca. I ovaj segment je krajnje ozbiljno urađen, pa ostaje da vidimo kakva će biti reakcija igrača na jednu takvu, veliku novost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.