A tek je počelo...

Top 5 transfera zaključenih ovog ljeta

A. Haznadarević

Ljetni prelazni rok tek ulazi u najžešću fazu, a veliki klubovi širom Evorpe su već realizovali neke od jako kvalitetnih transfera koji će im pomoći da u predstojećoj sezoni budu još uspješniji, kako u domaćim ligama, tako i na evropskoj sceni. Dok čekamo na realizaciju onih nekoliko, najzvučnijih i najskupljih transfera, možemo pogledati ko je do sada sklopio najbolje poslove i angažovao velika igračka imena.

5. Douglas Costa (iz Shakhtar Donetska u Bayern Munchen)

Odšteta: 21 milion funti

Kako je Bayern u presudnim mečevima sezone bio uskraćen za pomoć Francka Riberyja i Arjena Robbena, Bavarci su mogli jasno vidjeti koliko im i u budućnosti trebaju igrači barem sličnog kalibra. Odluka da se angažuje neki veliki talenat koji igra na istim pozicijama, pala je na brazilskog 24-godišnjeg majstora Douglasa Costu. On je tako nakon jako uspješnog perioda provedenog u ukrajinskom Shakhtaru uz odštetu od 30 miliona eura, ili nešto više od 21 milion funti, potpisao za prvaka Njemačke. 

4. Petr Čech (iz Chelseaja u Arsenal)

Odšteta: 11 miliona funti

Golmanska legenda Petr Čech, nakon duge sage oko odlaska iz Chelseaja, kluba čiji dres je nosio duže od 10 godina, u konačnici je potpisao za Arsenal. Tako će češki velikan među stativama ostati u istom gradu, što je bila želja njegove porodice, te će samo promijeniti dres i zaigrati za gradskog rivala. Čech je sa Chelseajem osvojio čak 13 trofeja, među kojima su svi važni koji se uopšte i mogu osvojiti u fudbalu, a ostat će i zapamćeno i to da je imao presudnu ulogu u finalu Lige prvaka koje je historijski uspjeh donijelo londonskom plavom klubu.

3. Geoffrey Kondogbia (iz Monaca u Inter)

Odšteta: 14 miliona funti

Mladi francuski veznjak s porijeklom iz Centralnoafričke Republike Geoffrey Kondogbia, od ovog ljeta će nastupati za milanski Inter, a rezultat je to 25 miliona funti teškog transfera u kom su ga Nerazzurri doveli iz redova Monaca. Radi se o više nego perspektivnom 22-godišnjaku, koji je još prije dvije godine debitovao za Francusku, a čiji potpis je Inter uspio uzeti praktično ispred nosa svom najljućem rivalu Milanu.

2. Memphis Depay - (iz PSV Eindhovena u Manchester United)

Odšteta: 25 miliona funti

Najjače pojačanje Manchester Uniteda do sada je mladi holandski krilni ofanzivac Memphis Depay. On je nakon osvajanja šampionske titule sa PSV Eindhovenom i odluke da želi karijeru nastaviti u jednom od vrhunskih klubova, stavio svoj potpis na ugovor sa Manchester Unitedom. U novu ligu i novi klub je stigao sa velikim teretom očekivanja, budući da ga navijači već sada vide kao novog Cristiana Ronalda. Ukoliko igra Holanđanina zaista nastavi ličiti na portugalčevu, odšteta od 25 miliona funti će biti jedna od najboljih investicija kluba. 

1. Roberto Firminho (iz Hoffenheima u Liverpool)

Odšteta: 29 miliona funti

Mlada brazilska zvijezda Roberto Firminho, trenutno je jedna od najpopularnijih osoba na Otoku. Radi se o fenomenalnom mladom veznjaku koji je pokazao da itekako zna igrati fudbal sa svojim predstavama u njemačkom Hoffenheimu, ali i reprezentaciji Brazila u koju se ekspresno ukopio nakon debija. Liverpool je za potpis ovog fudbalskog bisera izdvojio 29 miliona funti, što je drugi najveći transfer u historiji kluba sa Anfielda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.