Madridski Kraljevi i dalje prvi

Nova Forbesova lista: Top 10 najskupljih sportskih klubova

A. Haznadarević

Kao i svake godine, američki čuveni poslovni magazin Forbes, objavio je listu najbogatijih sportskih kolektiva na Planeti, a ponovo se jedan fudbalski klub našao na čelu liste, iako su se među deset najskupljih našla samo tri evropska velikana. Prvo što se može primijetiti je da se najviše klubova sa američkog tla nalazi među najskupljima, a posebno je interesantna činjenica da se među top 10, našlo čak pet klubova američkog fudbala.

10. Washington Redskins (SAD)

Procijenjena vrijednost: 2,4 milijarde dolara

Na listi od deset najskupljih sportskih klubova na Planeti, desetu poziciju drži NFL momčad Washington Redskinsa, čija vrijednost je procijenjena na 2,4 milijarde dolara. Radi se o klubu osnovanom 1932. godine, koji tri puta u historiji osvajao Super Bowl, a posljednji put se to dogodilo 1991. godine.

9. Los Angeles Dodgers (SAD)

Procijenjena vrijednost: 2,4 milijarde dolara

Baš kao što je slučaj i sa Washington Redskinsima, vrijednost Los Angeles Dodgersa se također procjenjuje na 2,4 milijarde dolara. Zanimljivo, ali ove više nego bogate dvije momčadi američkog fudbala, među svojim NFL rivalima su tek na diobi 4. pozicije po vrijednosti.

8. New York Knicks (SAD)

Procijenjena vrijednost: 2,5 milijardi dolara

Prva od dvije NBA momčadi koje su se našle na vrhu Forbesove liste su New York Knicksi. Jedan je to od čak sedam američkih sportskih kolektiva koji spadaju među 10 najskupljih na svijetu.

7. New England Patriots (SAD)

Vrijednost kluba: 2,6 milijardi dolara

Treći najskuplji NFL klub New England Patriots, zbog svoje procijenjene vrijednosti na 2,6 milijarde dolara, našao se i u samom vrhu kreme sportskog svijeta općenito. 

6. Los Angeles Lakers (SAD)

Vrijednost kluba: 2,6 milijardi dolara

Najskuplji NBA klub su Los Angeles Lakersi. Njihova vrijednost je procijenjena na 2,6 milijarde dolara, što je bilo dovoljno za 6. poziciju u cjelokupnom sportskom svijetu. Ipak, teško se oteti dojmu da je pomalo neočekivano koliko se prema ovom segmentu NFL nalazi ispred NBA lige, čija su samo 2 kluba u top 10.

5. Manchester United (Engleska)

Vrijednost kluba: 3,1 milijardu dolara

Bez obzira na posljednjih par godina u kojima je snaga Manchester Uniteda na terenu znatno poljuljana, klub sa Teatra snova nije ni najmanje izgubio na svojoj slavi, rejtingu i vrijednosti, jer to nije nešto što se gradi tek tako brzo, ali i tako brzo ruši. Manchester United je najvredniji engleski klub, sa procijenjenom vrijednošću od 3,1 milijardu dolara.

4. Barcelona (Španija)

Vrijednost kluba: 3,16 milijardi dolara

Klub koji u posljednjoj deceniji hara kako Španijom, tako i cijelom Evropom i svijetom, FC Barcelona, našao se tek na četvrtom mjestu Forbesove liste najskupljih sportskih klubova svijeta. Zanimljivo je to što se katalonski div i ove godine okitio titulom prvaka Evrope, ali mu ni to nije pomoglo da zauzme poziciju višu od četvrte.

3. New York Yankees (SAD)

Vrijednost kluba: 3,2 milijarde dolara

Jedan od dva kluba američkog fudbala, i generalno, jedan od dva kluba koja nisu neki od evropskih velikana "najvažnije sporedne stvari na svijetu", su slavni New York Yankeesi. Da je ovaj sportski kolektiv toliko jak brend svijeta sporta, najbolje govori njegova procijenjena vrijednost od 3,2 milijarde dolara.

2. Dallas Cowboys (SAD)

Vrijednost kluba: 3,2 milijarde dolara

Identičnu vrijednost su stručnjaci Forbesa procijenili i Dallas Cowboysima, baš kao i New York Yankeesima. Ove dvije NFL momčadi su najbolji pokazatelj koliko je američki fudbal u stvari popularan sport u "Obećanoj zemlji".

1. Real Madrid (Španija)

Vrijednost kluba: 3,26 milijardi dolara

Kraljevski klub, već godinama se uspijeva održati na čelu liste najskupljih sportskih kolektiva, a takav je slučaj bio i sa najnovijom listom, na čijem čelu je Real Madrid. Vrijednost španskog velikana je procijenjena na čak 3,26 milijardi dolara, što je za oko 100 miliona više od procijenjene vrijednosti najljućeg rivala Barcelone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.