Legendarni Čeh je zaludio svijet

Pet najboljih "panenka" jedanaesteraca ikada

A. Haznadarević

Kada je davne 1976. godine Antonin Panenka uzeo loptu da izvede ključni jedanaesterac za šampiona Evrope, niko nije mogao ni pomisliti da će taj trenutak obilježiti njegovu cijelu karijeru, i da će to biti njegovo životno djelo po kom će njegovo ime ostati zapamćeno. 

Panenka, stil izvođenja jedanaesterca, kako je kasnije dobio ime, vrhunac je bezobrazne samouvjerenosti u trenucima ogromnog pritiska na igrače, a vođeni djelom slavnog Čeha (tada Čehoslovaka), mnogi veliki igrači su također pisali historiju na sličan način.

Andrea Pirlo (Italija - Engleska, Euro 2012)

Jedan od najvećih majstora aktuelnog fudbala, italijanski velikan Andrea Pirlo, iskombinovao je hrabrost i kreativnost u četvrtini finala Evropskog prvenstva 2012. godine, kada je trebao da izvede svoj penal protiv Engleske. Da stvar bude luđa, ispred sebe je imao jednog od najboljih golmana svijeta - Joea Harta, kog je poslao u lijevu stranu, a loptu maestralno u sredinu gola.

Sergio Ramos (Španija - Portugal, Euro 2012)

On jeste defanzivac, jeste i imao katastrofalnih promašaja sa kreča, ali Sergio Ramos je, kao i Andrea Pirlo, na Euru 2012 bio dovoljno lud i hrabar da na gol Portugala sa 11 metara šutira čuvenom panenkom. Dogodilo se to na veoma važnom meču - meču polufinala, u kom je Rui Patriciju i saigračima, ovakvim penalom potpuno ubio moral i odvažnost da dođu do pobjede.

Lionel Messi (Barcelona - Getafe, 2015. godina)

Susret Primera lige igran između Barcelone i Getafea, ostao je upamćen po egzibicionom izvođenju jedanaesterca Lionela Messija. Iako meč nije imao toliku važnost kao neki drugi sa ove liste, radilo se o jednom od najljepših izvedenih "panenki" ikada.

Ronaldinho (PSG - Benfica, 2002. godina)

Igrač koji je tek počeo graditi svoju reputaciju u Evropi, nakon dolaska iz brazilskog Gremija, u dresu Paris Saint-Germaina se 26. novembra 2002. godine potrudio da cijeli svijet zapamti njegovo ime. Ronaldinho je tada maestralno savladao golmana portugalske Benfice, te zagrijao tako još više ljude iz Barcelone, koji su ga već od iduće godine imali u svom timu.

Zinedine Zidane (Francuska - Italija, Svjetsko prvenstvo 2006)

Kad u velikom finalu Svjetskog prvenstva jedan igrač bude toliko odvažan, hrabar, samouvjeren, lud, i šta sve ne, da šut sa jedanaest metara izvede čuvenom "panenkom", tada postaje jasno da se radi o veličanstvenom fudbaleru. Upravo to je bio Zinedine Zidane, koji je u svom oproštajnom meču karijere, u sedmom minutu utakmice panenkom doveo Francusku u vodstvo protiv Italije. Ispostavilo se da mu je to bio posljednji gol u karijeri, a isti susret je završio i legendarnim udaranjem Marca Materazzija glavom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.