Oni su kupovali najviše

10 trenera koji su u posljednjoj deceniji potrošili najviše

A. Haznadarević

Ako je najveća trenerska umjetnost da sa prilično ograničenim mogućnostima ekipe, na terenu pravi velike stvari i osvaja trofeje, onda se neki od najuspješnijih fudbalskih trenera na Planeti ne mogu pohvaliti sa osvojim nivoom uspjeha na tom planu.

Štaviše, neki od najboljih fudbalskih stručnjaka današnjice, u posljednjoj deceniji su potrošili skoro po milijardu eura na razna pojačanja, a u nastavku pogledajte ko su najrastrošniji od njih.

10. Jürgen Klopp (181.000.000 eura)

Stručnjak kog ove sezone nećemo imati priliku gledati kako s klupe predvodi igrače, s obzirom na jednogodišnji odmor koji je najavio nakon odlaska iz Borussije Dortmund, u posljednjih 10 godina je potrošio tek 181 milion eura. Treba napomenuti da je u tom periodu vodio dvije ekipe, prvo Mainza, a zatim i Dortmunda, s kojim je postao trenerska zvijezda.

9. Louis van Gaal (240.000.000 eura)

Holandski stručnjak koji danas vodi tim Manchester Uniteda, u posljednjih 10 godina je sjedio na klupi tri momčadi: AZ Alkmaara, Bayern Münchena i Manchester Uniteda. U tom periodu je kupovao igrače u vrijednosti od 240 miliona eura.

8. Diego Simeone (246.000.000 eura)

Još jedno trenersko ime za koje svijet fudbala ima samo ogromno poštovanje je i ime Argentinca Diega Simeonea. On već godinama unazad sa finansijski ograničenim timom Atletico Madrida mrsi račune strašnom dvojcu Real - Barcelona, a čak nije dugo ni trener Jorgandžija. U posljednjih deset godina je trenirao čak pet ekipa: Atletico Madrid, Racing, Cataniju, San Lorenzo i River Plate, te potrošio 246 miliona eura.

7. Josep Guardiola (391.000.000 eura)

Pep Guardiola u ovom kontekstu ispada čudesno dobar trener, jer je sa Barcelonom i Bayernom zajedno, u protekloj deceniji potrošio 391 milion, i našao se tek na sedmom mjestu po rastrošnosti. Ipak, ne treba zaboraviti da je u oba navrata preuzeo već strašne ekipe, kojima je samo malo doradio taktiku i u koje je dovodio tek sekundarna pojačanja, jer je glavne zvijezde najčešće već imao.

6. Arsene Wenger (428.000.000 eura)

Najdrugovječniji aktivni menadžer u najjačim ligama Evrope Arsene Wenger, i dalje je suveren na kormilu finansijski najregularnijeg kluba. Njegov Arsenal, uistinu, cijenu svoje politike plaća u dugom izostanku trofeja, ali to i dalje nije problem za čelnike kluba. Wenger je u posljednjih deset godina na pojačanja potrošio 428 miliona eura.

5. Alex Ferguson (465.000.000 eura)

Trener svih trenera, Sir Alex Ferguson, u posljednjoj deceniji vodstva svog Manchester Uniteda, potrošio je 465 miliona eura, što ga je činilo petim najrastrošnijim na svijetu. Istovremeno je obarao i rekorde u prodajnoj cijeni igrača, ali i osvajao sve najveće trofeje.

4. Manuel Pellegrini (645.000.000 eura)

Aktuelni menadžer Manchester Cityja, čileanac Manuel Pellegrini, četvrti je najveći potrošač u svijetu fudbala u posljednjih deset godina, sa 645 miliona eura investiranih u transfere igrača. On je u tom periodu vodio četiri momčadi: Villareal, Real Madrid, Malagu, te od 2013. godine Manchester City.

3. Roberto Mancini (667.000.000 eura)

Bivši strateg Intera i Manchester Cityja, te trenutno prvi čovjek turskog Galatasaraya Roberto Mancini, kroz deset godina je u svojim klubovima potrošio 667 miliona eura. Svakako, najviše novca je potrošio tokom svoje ere u Manchesteru, te se uračunao i novac izdvojen za transfer Edina Džeke.

2. Carlo Ancelotti (881.000.000 eura)

Drugi najveći potrošač u fudbalskom trenerskom svijetu je Italijan Carlo Ancelotti. Ovaj stručnjak sa impresivnom karijerom iza sebe, tokom posljednje decenije je s klupe predvodio četiri velika kluba: Milan, Chelsea, PSG i Real Madrid, te pritom potrošio 881 milion eura na transfere igrača. 

1. Jose Mourinho (903.000.000 eura)

Apsolutni šampion kada je riječ o trošenju novca na kupovinu igrača posljednje decenije, portugalski je strateg Jose Mourinho. Tokom svog prvog mandata na klupi Chelseaja, a zatim i ere u Interu i Real Madridu, današnji novi-stari menadžer londonskih Plavaca, potrošio je nevjerovatna 903 miliona eura, što mu je osiguralo (ne)slavnu titulu trenera koji najviše novca troši na pojačanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.