Najluđa fudbalska praznovjerja

Sujevjerje i fudbal: Zvijezde sa najčudnijim ritualima

A. Haznadarević

Kako u životu mnogo ljudi poštuje razna praznovjerja, tako i na samim fudbalskim utakmicama možemo svjedočiti mnogima od njih. Zanimljivo je da su neka od njih toliko karakteristična, da su prerasla u prave rituale koje navijači sa osmijehom ispraćaju. Među svim, ove zvijezde se posebno ističu po poštovanju čistih sujevjerja.

5. John Terry

Dugogodišnji kapiten Chelseaja i bivši predvodnik reprezentativaca Engleske John Terry, jedan je od fudbalera sa najviše upraćenih sujevjerja. Legendarni stoper tako uvijek u automobilu sluša isti CD Ushera, parkira na isto mjesto, sjedi na istom mjestu u timskom autobusu, a koristio je i iste "sretne" štitnike za potkoljenice tokom deset godina, sve dok ih nije izgubio u meču protiv Barcelone. 

4. Kolo Toure

Sjajni Bjelokošćanin Kolo Toure, iako u mnogim stvarima može biti pravi primjer svim ostalim fudbalerima, također održava jedan pomalo čudan ritual. Naime, među saigračima on želi uvijek posljednji izaći na teren, a tokom meča Lige prvaka između Arsenala i Rome, navodno, zbog toga se dogodila i krajnje smiješna situacija. Njegov saigrač William Gallas je bio povrijeđen, a zbog ukazivanja pomoći, ni Toure nije ušao na teren dok njegov kolega nije zaigrao. Tada je dobio i žuti karton.

3. Laurent Blanc i Fabien Barthez

Jedno od najinteresantnijih sujevjerja, standardni je ritual pred početak utakmice legendarnog francuskog dvojca Laurenta Blanca i Fabiena Bartheza. Bila je to nezaobilazna scena pred mečeve Galskih pijetlova, posebna zanimljiva javnosti tokom Svjetskog prvenstva 1998. u kojoj bi svaki put prije početkog sudijskog zvižduka, Blanc poljubio "ćelavicu" fantastičnog golmana Bartheza. 

2. Alan Cork

Još jedna jako interesantna priča, nastala je u sezoni 1992/93, a glavni akter je bio napadač Sheffield Uniteda Alan Cork. Naime, nakon početka nastupa u FA kupu, Cork je odlučio da neće brijati bradu sve dok on i njegov Sheffield ne budu eliminisani. Upravo te sezone je ovaj klub bio fascinantan u FA kupu, te je dosegao i polufinale, a Corkova brada bila je već ogromna. Upravo on je zabio jedan od dva gola koji su kasnije Sheffieldu osigurali čak i nastup u finalu, a ne treba ni spominjati da je javnost cijeli uspijeh kluba povezala sa zanimljivim zavjetom napadača.

1. Romeo Anconetani

Bivši predsjednik Pise Romeo Anconetani, imao je možda i najbizarnije sujevjerje kog se strogo držao pred početak mečeva na Areni Galbaldi. On je pred svaku utakmicu po terenu posipao so, a količina soli je varirala od same važnosti utakmica. Kada se Pisa trebala suočiti sa lokalnim rivalom Cesenom, Anconetani je sve šokirao sa pripremljenom količinom od čak 26 kilograma soli, s kojom je posipao teren!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.