Pet blijedih nasljednika majstora

Igrači koji su se izgubili pod pritiskom legendarnih dresova

A. Haznadarević

Svaki klub je imao nekog igrača koji je broju koji je nosio na leđima dao posebnu težinu. Kako se samo rijetki klubovi odlučuju na penzionisanje dresa sa brojem koju je određena klupska legenda nosila, tako igrači novih naraštaja često preuzimaju veliki teret nošenja dresova sa legendarnim brojevima.

Arsenalov broj 6 i Philippe Senderos

Dres sa brojem 6 na leđima, svojevremeno je u svom Arsenalu nosio veliki Tony Adams, čovjek koji je važio sa istinskog kapitena i predvodnika kluba tokom dugih 14 sezona. Legendarnu "šesticu" Topnika, dvije godine poslije Adamsovog penzionisanja, naslijedio je Philippe Senderos. On se nije proslavio s legendarnim dresom, te je klub napustio sa upisana samo 84 nastupa. Klub je napustio kao slobodan igrač, te je prešao u redove Fulhama.

Manchester Unitedov broj 7 i Angel Di Maria

Iako je na Old Trafford stigao kao veliko pojačanje, što je uistinu i bio u prvih nekoliko kola, Argentinac Angel Di Maria se kasnije potpuno izgubio, te do svog kraja mandata u Manchester Unitedu više nije zaigrao na prepoznatljivom nivou. Bez obzira na sve, dres sa brojem 7 i njegovim imenom, prodavao se odlično, a bez obzira na njegovo ime, sama "sedmica" ima posebnu težinu u ovom velikom klubu. Ranije su je nosile najveće legende poput Erica Cantone, Davida Beckhama i Cristiana Ronalda.

Liverpoolov broj 9 i Rickie Lambert

Od svog dolaska na Anfield Road prošle godine i napuštanja Southamptona u kom je stekao zavidan renome, Rickie Lambert se definitivno nije proslavio, te je do sada zabio samo dva gola za Redse. Ogromna su očekivanja od njega imali, kako ljudi u klubu, tako i sami navijači, a kada se zna da je po dolasku zadužio Fowlerovu, Owenovu i Torresovu "devetku", tada razočarenje postaje još veće.

Real Madridov broj 18 i Julien Faubert

Penzionisani majstor kakav je bio Aitor Karanka, svojim je zalaganjem u dresu Real Madrida tokom godina dao posebnu vrijednost dresu sa brojem 18. S tim brojem na leđima je Karanka osvojio tri Evopska kupa, jednu Primeru, jedan Internacionalni kup i dva španska Super kupa. Godine 2009., Karankinu "osamnaestku" je zadužio francuski bek Julien Faubert, a koliko se loše snašao, najbolje govori podatak da je upisao samo dva službena nastupa u pomenutom dresu.

Barcelonin broj 21 i Aleksandr Hleb

Današnji trener Barcelone Luis Enrique, i bez obzira na uspjehe ostvarene na kormilu kluba, i dalje je jako poštovan zbog stvari koje je činio za klub u plavo-crvenom dresu sa broje 21 na leđima. Dres koji je Kataloncima ostao u jako lijepom sjećanju, prilično je degradirao Bjelorus Aleksandr Hleb, koji je nakon zaduženja "dvadesetjedinice" tek 19 puta zaigrao za Barcelonu. Koliko se slabo snašao na Camp Nou, najbolje govore tri posudbe u roku od četiri godine, a taim i odlazak u tim Krylia Sovetov Samara. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.